Октябрь 2021

Більшість епідемій розповсюджується у «хвильовому» форматі – Йосиф Зісельс. Ситуація станом на 29 жовтня

Усі, хто більш-менш цікавиться перебігом епідемії COVID-19 в Україні, вважають, що ми зараз переживаємо третю хвилю епідемії. Чому ми так вважаємо? По-перше, так говорять чиновники, міністр охорони здоров’я Ляшко, секретар РНБО Данилів, головний санлікар Кудін. По-друге, майже ніхто, навіть з числа експертів, не порівнював ситуацію в Україні з іншими країнами, передусім з країнами Європи, у першому півріччі 2020 року.

Ушел из жизни известный писатель-фантаст Тимур Литовченко – ковид

Ваад Украины глубоко скорбит о кончине известного писателя-фантаста, журналиста, бывшего главного редактора газеты «Хадашот» Тимура Литовченко и его супруги Елены.

Виставка «Держава Ізраїль – українське коріння» була представлена в Умані та Жашкові

Виставка «Держава Ізраїль – українське коріння» продовжує відкривати для її відвідувачів щось нове про вклад вихідців з Українських земель в створення та розвиток Держави Ізраїль.

Прозаик, поэт и художник Инна Лесовая награждена Памятным знаком Украинского общества Януша Корчака

Это торжественное событие состоялось в Музее Шолом-Алейхема в Киеве – месте, где дух великого гуманиста хранят с любовью и благоговением, сообщает на своей странице в ФБ Сергей Черепанов.

Творчий вечір письменниці Тетяни Кремешної-Морачевської відбувся в київському Музеї Шолом-Алейхема

Восени 2021 року виповнюється 80 років трагедії Бабиного Яру, яка стала найжахливішим символом Голокосту. Пам’ять про загиблих там вшановує весь Світ. Ті трагічні події залишили свій слід і в історії родини відомої київської журналістки і письменниці Тетяни Кремешної-Морчевської.

Иосиф Зисельс на радио "Девидзон", Нью-Йорк

Основными темами почти часовой беседы, состоявшей из двух частей, стали 80-летие трагедии Бабьего Яра,  а также очередная волна эпидемии короновируса в Украине.

Tags: 

Саме українська держава має дбати про память тих, хто похований у Бабиному Яру – Микола Княжицький

Гостями програми Миколи Княжицького на ЕСПРЕSО.tv стали провідний науковий співробітник Музею історії міста Києва, відповідальний секретар Громадського комітету для вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру Віталій Нахманович та кандидат історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАН України Тетяна Пастушенко.

Український інститут національної пам’яті запропонував до громадського обговорення Концепцію комплексного розвитку Бабиного Яру

25 жовтня 2021 року на прес-конференції в УКМЦ Український інститут національної пам’яті запропонував до громадського обговорення Концепцію комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру. Документ розробила спеціальна робоча група при Інституті історії України Національної академії наук України.

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд редакції «Liga.net»

«Дуже дякую усім, хто допоміг спростувати замовний матеріал, в основному проти мене в статті Любові Величко на ресурсі «Liga.net», – написав у відповідь на рішення Комісії  на своїй сторінці у ФБ пан Йосиф Зісельс .

Ізраїль відкриває свої кордони для іноземних туристів

Турист повинен зробити щеплення двома дозами однієї з вакцин, затверджених Всесвітньою організацією охорони здоров'я, а саме Pfizer, Moderna, AstraZeneca, SinoVac і Sinopharm або однією дозою Johnson & Johnson.

Израиль и Чехия творят историю в трансплантологии: двойной обмен почками

Первой такой страной стала Чехия, с которой наши медики уже произвели несколько взаимных пересадок. И вот во вторник, 5 октября сразу две донорские почки были доставлены из Израиля в Чехию и две - из Чехии в Израиль. В итоге благодаря этому были пересажены почки 6 пациентам – четверым израильтянам и двум чехам.

Многие евреи покидают Европу, потому что не чувствуют себя в безопасности – DW о новом исследовании

Новое исследование "Европейской ассоциации евреев" (European Jewish Association) – европейского объединения еврейских общин и организаций, показывает, что антисемитизм в ЕС спустя 80 лет после Холокоста все еще глубоко укоренен – и даже продолжает усиливаться.

Церемонии памяти и документальный фильм – о трагедии Бабьего Яра не забывают за океаном

В канун 80-й годовщины со дня начала трагедии Бабьего Яра, в Пламер парке города Западный Голливуд (США, Калифорния). прошла серия мероприятий, которую организаторы назвали «Бабий Яр: Память поколений».

Якщо б керівництво нашої країни виконували свої обіцянки по відношенню до кримських татар, то в 2014 році було б кому захищати Крим – Йосиф Зісельс

18 жовтня 2021 року на каналі АТР в ток-шоу «Мост» відбулась дискусія, присвячена 100-річчю утворення Кримської АРСР..  В якості експертів в дискусії виступили: обраний ректор ТНУ Володимир Казарін, заступник голови Меджлісу кримсько-татарського народу Ельмір Умєров, співробітник Інституту демократії ім. П. Орлика, доктор Наталія Беліцер, виконавчий співпрезидент КНГУ Йосиф Зісельс.

До 80-х роковин трагедії Бабиного Яру був проведений міжнародний колоквіум до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

Колоквіум відбувся в межах реалізації проєкту «Тягар пам’яті про Голокост в Україні: перехресні дослідження із Франції та України» за підтримки МОН України (спільний українсько-французький науково-дослідний проєкт), канадської неурядової організації «Українсько-єврейська зустріч» та проєкту «Мережа пам’яті» Фонду «Меморіал убитим євреям Європи».

Дэвид Саттер – Российские олигархи не могут быть привлечены к финансированию мемориала в Бабьем Яру

К 80-й годовщине трагедии в Бабьем Яру ведущий ЭСПРЕССО Антон Борковский пообщался с Дэвидом Саттером, американским советологом, автором исследований современной России. Говорили о будущем мемориале на месте расстрелов и скандальном факте: желании российских олигархов финансировать проект.

Концерт-реквієм, присвячений 80-тим роковинам початку масових розстрілів євреїв у Бабиному Яру та на Львівщині, відбувся у Львові

29 вересня 2021 року Львівська Обласна Державна Адміністрація, за ініціативою Голови ЛОДА п. Максима Козицького, департамент культури, національностей та релігій ЛОДА, під керівництвом директорки департаменту п. Ірини Гаврилюк організувала у приміщенні Львівської Національної Філармонії концерт-реквієм та унікальну експозицію «Трагічна дорога євреїв до пекельного Бабиного Яру».

Виставку «Держава Ізраїль – українське коріння» презентували в Борисполі та Переяславі

«Держава Ізраїль – українське коріння» – виставка, присвячена 70-річчю Незалежності Держави Ізраїль. Це проект, який продовжує мандрувати Україною, розповідає про довгий шлях Ізраїлю в боротьбі  за незалежність та про роль наших співвітчизників в його розвитку.

ЦЄОУ провів черговій вебінар, присвячений 80-м роковинам трагедії в Бабиному Яру

Вебінар, присвячений питанню «Що таке якісно організований візит до місця пам’яті або церемонія з вшанування пам’яті?», провів Центр єврейської освіти України 13 жовтня 2021 року на онлайн-платформі Zoom.

Український інститут національної пам’яті запросив до участі в електронному обговоренні Концепції комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру

Меморіальний парк «Бабин Яр» має охопити територію, центром якої є місце масових розстрілів євреїв Києва та інших жертв нацизму, а також розташовані навколо численні кладовища, що виникли тут упродовж двох останніх століть. Меморіальний парк повинен перетворити те, що зараз є захаращеним лісопарком і парком відпочинку, на місце, сприятливе для осмислення й віддавання шани жертвам. Водночас цей простір має залишатися відкритим для наступної меморіалізації як майданчик діалогу та співпраці різних громад і частин суспільства.

В Києві був закладений перший "камінь спотикання"

 30 вересня в Києві з нагоди вшанування пам'яті жертв трагедії в Бабиному Яру був закладений перший "камінь спотикання".

Канал 1+1 звинуватили у брехні щодо подій у Бабиному Яру

Зате є абсолютно тверді свідчення, що окремі українські націоналісти рятували євреїв під час розстрілів 29-30 вересня 1941 р. і пізніше. Як мінімум відомі два прізвища з тих членів ОУНм, хто рятував євреїв і хто згодом самі були розстріляні у Бабиному Яру нацистами. І деякі з врятованих пережили Голокост і війну та дали свої правдиві свідчення вже коли СРСР почав руйнуватися. Та хіба тих, хто рятував тоді євреїв, будучи членами ОУН, причислять до числа "Праведників"?! Бо з часів радянщини міцно вбитий у голови стереотип, що такого просто не може бути, бо не може бути ніколи. І цей радянський стереотип не знати коли буде витравлений із суспільної свідомості не лише в Україні, але й у світі.

Україна не повинна відповідати тими ж методами, якими Росія діє проти неї – Йосиф Зісельс у проєкті «Дисиденти»

«Україна не повинна відповідати тими ж методами, якими Росія діє проти неї – інакше, чим ми відрізняємось від Росії. Я хотів би акцентувати увагу на тому, що будь яка держава, яка виникла на східних просторах, ще не гарантована від повернення певних авторитарних тенденцій...», – Йосиф ЗІсельс. 

Статті Віталія Нахмановича на тему меморіалізаціі Бабиного Яру

У вересні-жовтні 2021 року «Історична правда» представила до уваги статті історика Віталія Нахмановича, темою яких стала проблема меморіалізації жертв Бабиного Яру.

На каналі Еспресо пройшов двогодинний марафон до 80-ї річниці трагедії у Бабиному Яру

29 вересня на телеканалі «Еспресо» в програмі «Великий ефір з Василем Зимою» глядачі мали змогу подивитись спеціальний двогодинний телевізійний проект до 80-ї річниці трагедії у Бабиному Яру.
Разом з експертами та громадськими діячами та глядачами журналісти розглянули різні аспекти цього злочину. Чому сталася трагедія та зіткнення двох антилюдських  ідеологій – нацистської та радянської.

До 80-х роковин початку трагедії відбулась дискусія "Бабин Яр і українська культура пам’яті"

На теренах сайту «Історична правда» опублікований конспект дискусії «Бабин Яр і українська культура пам'яті», що відбулась 29 вересня 2021 року в Українському кризовому медіа-центрі у межах Дискусійного ПЕН-клубу.

У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбувся музично-поетичний перфоманс

30 вересня у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбувся музично-поетичний перфоманс, поставлений американським та українським театральним режисером Олегом Ліпциним. В основі перфомансу – вірші з поетичної збірки «Бабин яр. Голосами» поетки та перекладачки Маріанни Кіяновської. У 2020 році за цю збірку письменниця була удостоєна Шевченківсьої премії.

Неонацизм, оккультизм и энергетика – пользователи ФБ о новой инсталляции в Бабьем Яру

«Кристальная стена плача“ – это произведение искусства, которое может существовать только тогда, когда люди ежедневно обращаются к нему, — поясняет Абрамович. — В моём представлении Западная стена Иерусалима концептуально продолжается до самого Бабьего Яра, превращаясь в Стену Плача и Исцеления». Открытие стены активно обсуждалось пользователями Фейсбук. Редакция сайта Ваада приводит некоторые мнения об арт-объекте, его сути и уместности на территории Национального заповедника «Бабий Яр» в Киеве. 

12 октября состоится лекция Йосифа Зисельса «Основные тенденции развития пандемии COVID-19 в Украине и Израиле»

12 октября 2021 г. в 20:00 Студия  "Діе-Слово" и Ваад Украины приглашают на лекцию Йосифа Зисельса «Основные тенденции развития пандемии COVID-19 в Украине, Израиле и др. странах по состоянию на октябрь 2021 г.».

Виставка, присвячена трагедії Бабиного Яру, відкрилась на Хрещатику

27 вересня в центрі Києва, на Хрещатику, відкрилась виставка, присвячена перебігу подій у Бабиному Яру, передумовам і післяісторії трагедії, а також Праведникам народів Світу. 

Он-лайн презентація виставки «Втрачене життя. Пам’ять» відбулась в Києві

На тлі масштабних заходів, що відбуваються у дні 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, виставка «Втрачене життя. Пам’ять», що експонується в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана, може здатися і невеличкою, і не дуже важливою. Але… Ось саме про це «але» й пішла мова під час онлайн презентації виставки 7 жовтня.

Депутати Львівської обласної ради занепокоєні ситуацією з будівництвом Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» в місті Києві – звернення

Депутати депутати Львівської обласної ради ради вимагають від керіництра країни відмовитись від російського проєкту меморіалу у Бабиному Яру та реалізувати український проєкт.
Звернення було прийняте на сесії Львіської обласної ради 30 вересня 2021 р.

У Києві видано книгу про життя і долю Анатолія Кузнєцова

Щоб світ побачив документальний роман "Бабин Яр", Анатолій Кузнєцов у 1969 році таємно вивіз перефотографовані рукописи з СРСР, а потім розшифрував текст, відновлюючи слово за словом. Довгі роки ім'я письменника Анатолія Кузнєцова було фактично викреслене з радянської історії, зникли всі його оповідання, статті та замітки з нагадуваннями про нього.

Довженко-Центр завершив освітню програму до 80-ї річниці перших розстрілів у Бабиному Яру – Відео

В рамках програми відбулись лекції Анатолія Подольського «Доля людини в умовах екстремального насильства. Історія Голокосту в Україні: вивчення, викладання, пам'ять», Марти Гавришко «Гендер і геноцид: єврейські жінки під час Голокосту в Україні» та Йосифа Зісельса «Щезлий світ. Єврейське життя в Україні: 1930–1990-ті».

До 80-річчя початку трагедії Бабиного Яру прозвучала хорова симфонія-реквієм

В рамках серії громадських заходів до 80-річчя трагедії Бабиного Яру 3-го жовтня в київському Будинку звукозапису Українського радіо прозвучала хорова симфонія-реквієм Михаїла Шуха "Memento Mori, Memento Vivere" на вірші Григорія Фальковича.

Напередодні 29 вересня відбулась конференція «БАБИН ЯР: пам'ятати по-українськи»

Саме тому на базі Кам'янець-Подільського національний університету імені Івана Огієнка за сприяння міського осередку політичної партії Європейська Солідарність – Кам'янець-Подільський та студії «Діє-Слово» відбулася он-лайн конференція «БАБИН ЯР: пам'ятати по-українськи».

Эта война – финальный аккорд в нашей борьбе за Независимость – Иосиф Зисельс на радио Дэвидзон, США

Я уверен в победе Украины, по крайней мере, в отличие от Молдовы, которая не смогла в 1992-м году противостоять российской армии, в отличие от Грузии в 2008-м году, которая сдалась после российской агрессии. Украина не сдалась – она остановила российскую армию на подступах к Мариуполю, она удерживает линию фронта до сих пор, и конечно, этот тлеющий, не замороженный конфликт, (а именно – тлеющий), достаточно сильно выматывает Украину, но тем не менее, Украина и дальше готова противостоять России. Впервые в новейшей истории появилась страна, которая смогла остановить российскую агрессию.

«Наш спільний біль»: до 80 роковин початку розстрілів у Бабиному Яру УІНП презентував соціальний ролик

До 80-х роковин трагедії Український інститут національної пам’яті спільно зі студією «Диваки Продакшн» презентує соціальний ролик із циклу «Події епохи». У ролику наголошується на важливості збереження історичної пам’яті з покоління до покоління.