Он-лайн презентація виставки «Втрачене життя. Пам’ять» відбулась в Києві

Нет описания фото.

 

Он-лайн презентацію виставки «Втрачене життя. Пам’ять» провели співробітники Київської єврейської бібліотеки ім. Ошера Шварцмана.

На тлі масштабних заходів, що відбуваються у дні 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, виставка «Втрачене життя. Пам’ять», що експонується в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана, може здатися і невеличкою, і не дуже важливою. Але… Ось саме про це «але» й пішла мова під час онлайн презентації виставки 7 жовтня.

І сама виставка, і розмова під час презентації фактично присвячені періоду до встановлення на території Бабиного Яру пам’ятника «Менора», і безпосередньо цьому пам’ятному знаку, урочисте відкриття якого відбулося до 50-ї річниці трагедії 29 вересня 1991 року. Ідея торкнутись маловідомих фактів історії меморіалізації місця, що стало одним з символів Голокосту, належала керівнику Центру юдаїки Національного університету «Києво-Могилянська академія», головному редактору видавництва «Духі і літера» Леоніду Фінбергу. Бо навіть зараз, в епоху тотального домінування інтернету, знайти хоч щось стосовно того періоду, а особливо проєктів з меморіалізації пам’яті Бабиного Яру у період 1941-1991 років є дуже важким завданням, а деякі наведені у всесвітньому павутинні факти взагалі є скоріше легендами.

У спілкуванні, яке тривало майже півтори години окрім пана Леоніда взяли участь й інші співавтори виставки – київський історик, друг бібліотеки Олександра Моржевська, яка розробила концепцію виставки та втілювала її в життя разом з ведучим цього онлайну, працівником бібліотеки, членом президії Київської міської єврейської громади Маратом Страковським. Із вступним словом виступив співпрезидент Вааду України, відомий громадський діяч Йосип Зісельс. Разом з ним гостем ефіру також стала керівник проєктів збереження пам’яті про Голокост Вааду України, відомий експерт у цій царині Галина Хараз. Отримав слово і волонтер єврейської громади, один з тих, хто займається в Україні увічненням пам’яті про Катастрофу, професор Валентин Пострелко.

Про проєкти пам’ятників та конкурси 1945, 1965-1966, 1972 років, про видатних митців, що працювали над ними, зокрема про постаті Йосифа Каракіса, Зіновія Толкачова, Бориса Лекаря, Ади Рибачук та Володимира Мельниченка разом з Леонідом Фінбергом, а точніше – за активної участі останнього, розповів художник, мистецтвознавець Гліб Вишеславський. Ну а над історією пам’ятника «Менора» трішки підняв завісу один із його авторів, художник Олександр Левич.

Організаторам залишається лише запропонувати до перегляду цю, безумовно, цікаву та змістовну зустріч у запису, а також ще раз запросити відвідати виставку, що працюватиме в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана до 17 жовтня.

Презнетацію виставки можна подивитись за посиланням:

В презентації взяли участь Йосиф Зісельс, Глеб Вишеславський, Леонід Фінберг, Олександра Моржевська та інші. Модерував презентацію Марат Страковський.