Депутати Львівської обласної ради занепокоєні ситуацією з будівництвом Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» в місті Києві – звернення

Львівська міська рада - ратуша. Фото - Гал-інфо.

Депутати депутати Львівської обласної ради ради вимагають від керіництра країни відмовитись від російського проєкту меморіалу та реалізувати український проєкт.
Звернення було прийняте на сесії Львіської обласної ради 30 вересня 2021 р.

----------------------------------------------------

Додаток до рішення обласної ради 
від 30 вересня 2021 року №

 

ЗВЕРНЕННЯ

до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Українського інституту національної пам'яті,
Київського міського голови, депутатів Київської міської ради щодо ситуації з будівництвом «Меморіального центру Голокосту» «Бабин Яр»

 

Ми, депутати Львівської обласної ради, занепокоєні ситуацією з будівництвом «Меморіального центру Голокосту» «Бабин Яр» в місті Києві.

У 2016 році паралельно почали розроблятися та реалізовуватися два проєкти меморіалізації Бабиного Яру. До одного з проєктів безпосередньо причетні два одіозних російських бізнесмени - Михаїл Фрідман та Герман Хан. Російський проєкт створений у дусі кремлівської пропаганди, яка хоче представити українців антисемітами, що не відповідає дійсності та паплюжить історичну пам'ять про жертв Голокосту й інших трагедій у нашій історії. Обговорення щодо вибору проєкту відбувалося без залучення громадськості, що є неприпустимим для українського суспільства.

Водночас український уряд замовив державну концепцію комплексної меморіалізації Бабиного Яру, яка була розроблена на початку 2019 року групою вчених Інституту історії України НАН України. Концепція відповідає інтересам нашої держави, тому, вважаємо, що саме її потрібно реалізувати.

Зі свого боку, Служба безпеки України в листі від 22.01.2021 №10/3-23/1-82 зазначає, що питання, які стосуються «Меморіального центру Голокосту» «Бабин Яр»,  можуть бути використані для дискредитації України на міжнародній арені, тому необхідно відмовитись від реалізації прокремлівського проєкту.

Враховуючи наведене, ми, депутати Львівської обласної ради, вимагаємо від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Українського інституту національної пам'яті, Київського міського голови, депутатів Київської міської ради відмовитись від російського проєкту меморіалу та реалізувати український проєкт.

Прийнято на VII черговій сесії Львівської обласної ради VIII скликання

30 вересня 2021 року