Виставку «Держава Ізраїль – українське коріння» презентували в Борисполі та Переяславі

 

Клавдія Колеснікова та заступник мера Переяслава Оксана Степаненко.

 

«Держава Ізраїль – українське коріння» – виставка, присвячена 70-річчю Незалежності Держави Ізраїль.

Це проект, який продовжує мандрувати Україною, розповідає про довгий шлях Ізраїлю в боротьбі  за незалежність та про роль наших співвітчизників в його розвитку.

Виставка складається з дванадцяти плакатів, кожен з яких розкриває напрям розвитку єврейської держави, таких як армія, медицина, містобудування, сільське господарство, енергетика та інше через призму біографій тих, хто, народившись на території сьогоднішньої України, приїхав до Палестини і своєю подвижницькою працею наблизив створення Єврейської Держави.

З дати відкриття – 30 січня 2019 року, по грудень 2020, включно з відкриттям у Києві, виставка «побачила» 9 міст, серед яких, крім Києва,  і місто-мільйонник – Харків.

В зв’язку з ослабленням карантинних обмежень, виставка продовжує відкриватись в нових містах.

10 жовтня можливість відвідати захід була у жителів Борисполя та Переяслава. В останньому –  виставку відвідали не лише члени єврейської общини, а ще й заступник мера – Оксана Степаненко та представники телебачення.

Співорганізатор виставки Клавдія Колеснікова, яка проводила презентації, розповіла, що люди за рік карантину не стали менш ініціативними, з цікавістю слухали  екскурсію та активно задавали питання. Також вона додала, що крім основної інформації завжди додає щось про уродженців міста, в якому проводить екскурсію, тому впевнено можна сказати, що виставка в кожному місті – відзначається неповторністю та унікальністю!

Проєкт проводить Регіональна асоціація єврейських організіцій малих міст України у співробітництві з Сіоністською федерацією України та Ваадом України.

Виставка розроблена  Сіоністською федерацією України у партнерстві з Інститутом юдаїки, Київ.

Проект проводиться за підтримки Голандського гуманітарного фонду.
 

Юлія Пономаренко для СФУ та Вааду України