Україна не повинна відповідати тими ж методами, якими Росія діє проти неї – Йосиф Зісельс у проєкті «Дисиденти»

11 жовтня в прес-центрі УНІАН відбулась презентація проєкту і книги Вахтанга Кіпіані  «Дисиденти».

Спікерами виступили журналіст, головний редактор “Історична правда”, автор книги Вахтанг Кіпіані, дисидент і правозахисник, співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин (Ваад) України Йосиф Зісельс, історик, журналіст Едуард Андрющенко, директорка з комунікацій ТОВ “Видавництво Віват” Галина Падалко.

Нова книгу Вахтанга Кіпіані “Дисиденти” являє собою збірку інтерв’ю реальних людей, які дорого заплатили в своєму житті за політичне інакомислення. Книгу доповнюватиме блок відеоінтерв’ю з дисидентами, з сучасними політв’язнями й правозахисниками, які розповідають про своє життя, політичні переконання та ідеї; про те, чи може авторитарна машина примусити позбутися ідеалів та жаги до справедливості.

Це книга про патріотизм, і про автентичність. Ці розповіді важливі і актуальні саме зараз, коли триває війна, а Росія й досі тримає політичних в’язнів. У збірку увійдуть інтерв’ю Вахтанга Кіпіані з політв’язнями радянського часу – українцями, литовцями, естонцями, кримськими татарами й представниками інших національностей, що супроводжується перекладом на основні європейські мови та мови героїв цих діалогів.

Саме Вахтанг Кіпіані як автор книги й дослідник цього періоду розповів про можливості, які відкриває проєкт, дослідження дисидентського руху й історії дисидентів, з якими він працює в рамках проєкту.
Дисидент і правозахисник Йосиф Зісельс описав свій особистий досвід перебування у таборах, а також поділився думками про пропагандистську й репресивну машину Російської Федерації, яка й сьогодні застосовується проти правозахисників і тих, хто відстоює людські права і свободи. Історик і журналіст Едуард Андрющенко представив результати досліджень архівів КГБ.

«Україна не повинна відповідати тими ж методами, якими Росія діє проти неї – інакше, чим ми відрізняємось від Росії. Я хотів би акцентувати увагу на тому, що будь яка держава, яка виникла на східних просторах, ще не гарантована від повернення певних авторитарних тенденцій. 
Ми бачимо певні проблеми в Угорщині, в Польщі, я вже не кажу про територію колишнього Совєтського Союзу.

Та й в Україні, хоч ми й говоримо, що ми пройшли точку біфуркації, влада намагається вибудувати вертикаль, порушуючи при цьому права людини. Такі книжки потрібні для того, щоб навчити, як опиратися цим тенденціям – не пропускати, не вважати їх незначними, неважливими, а одразу реагувати», – відзначив у своєму виступі під час презентації Йосиф Зісельс.


Проєкт “Дисиденти” втілюється за підтримки Українського культурного фонду.

Подивитись відеозапис прес-конференція можна за посиланням: