Канал 1+1 звинуватили у брехні щодо подій у Бабиному Яру

На теренах Всеукраїнського незалежного медійного простору "Сіверщина" з’явилась публікація, в якій в поширенні брехні на адресу українських націоналістів, зокрема. членів ОУН під проводом Андрія Мельника, звинувачуються канал 1+1 та програма "Право на владу" .

Бабин Яр: відкрита брехня на каналі 1+1.

Щойно на цій програмі пролунала відкрита брехня на адресу українських націоналістів, зокрема. членів ОУН під проводом Андрія Мельника, яких звинуватили у причетності до розстрілі тисяч євреїв у Бабиному Яру 29-30 вересня 1941 р. У тому числі абсолютно нахабно і безапеляційно один із запрошених "експертів" заявив, що "розстрільні" списки перед тим складала міська адміністрація, яку очолював Володимир Багазій. І ніхто, абсолютно ніхто у студії не заперечив це брехливе звинувачення. Ніхто! І це або рівень компетентності запрошених у студію, або, що може бути ще прикріше, - "делікатне промовчування" тих, хто знає правду!

До відома ведучої Наталії Мосейчук, і до відома того, хто у студії поширив цю брехню у стилі радянсько-кадебістських міфів:

По перше, київська міська поліція була створена лише 30 вересня 1941 р., коли німецькі військові, які здійснювали контроль над містом. офіційно видали відповідний наказ. А це був лише наказ. А перші 500 майбутніх поліцейських були привезені автівками 1 жовтня з табору радянських військовополонених з-під Житомира. І це були добровольці - учорашні солдати і офіцери Червоної Армії. Ініціатори створення Київської поліції дійсно були учасники похідних груп ОУНм, які у такий спосіб планували створити основу для української армії. Але правдою є те, що вони знайшли відгук у вчорашніх радянських вояків, які масово і добровільно їх підтримали та пішли на цю службу. У майбутньому цей план провалився і німці поарештовували і стратили багатьох націоналістів, які були у поліційній формі. Поліція була повністю реорганізована. У Київ у початку 1942 р. завезли тисячі відібраних і навчених вже самими нацистами нових добровольців- поліцейських, які були дійсно готовими виконувати будь-яку брудну роботу.

По-друге. Цивільна адміністрація у Києві була створена на зборах громадськості у одній зі шкіл на Подолі 23 вересня 1941 р. і очолив її як міський Голова відомий науковець проф. Олександр Оглоблин. Володимий Багазій тоді був обраний його заступником. Багазій очолив київську міську управу вже у 1942 р., коли Оглоблин пішов з цієї посади. В. Багазій був розстріляний нацистами у Бабиному Яру разом із сином Ігорем навесні 1942 р. як прибічники українських націоналістів. І немає жодних підтверджених свідоцтв, що Оглоблин чи Багазій були причетні до розстрілів київських євреїв у Бабиному Яру.

Зате є абсолютно тверді свідчення, що окремі українські націоналісти рятували євреїв під час розстрілів 29-30 вересня 1941 р. і пізніше. Як мінімум відомі два прізвища з тих членів ОУНм, хто рятував євреїв і хто згодом самі були розстріляні у Бабиному Яру нацистами. І деякі з врятованих пережили Голокост і війну та дали свої правдиві свідчення вже коли СРСР почав руйнуватися. Та хіба тих, хто рятував тоді євреїв, будучи членами ОУН, причислять до числа "Праведників"?! Бо з часів радянщини міцно вбитий у голови стереотип, що такого просто не може бути, бо не може бути ніколи. І цей радянський стереотип не знати коли буде витравлений із суспільної свідомості не лише в Україні, але й у світі.

А програмі "Право на владу" маємо побажати ретельніше добирати учасників теле-шоу, щоб хоть хтось мав змогу та відвагу висловлювати правду у подібних ситуаціях .

І ще одне. Очевидно, що українцям далеко не усе одно, хто, що, з якою метою і за чиї гроші вже будує і ще збирається будувати на території Бабиного Яру.

Сергій КОТ