Більшість епідемій розповсюджується у «хвильовому» форматі – Йосиф Зісельс. Ситуація станом на 29 жовтня

В Португалии разрабатывают «антивирусную подошву»

Як рахувати «хвилі» епідемії в Україні.

Усі, хто більш-менш цікавиться перебігом епідемії COVID-19 в Україні, вважають, що ми зараз переживаємо третю хвилю епідемії. Чому ми так вважаємо? По-перше, так говорять чиновники, міністр охорони здоров’я Ляшко, секретар РНБО Данилів, головний санлікар Кудін. По-друге, майже ніхто, навіть з числа експертів, не порівнював ситуацію в Україні з іншими країнами, передусім з країнами Європи, у першому півріччі 2020 року.

Що таке «хвиля» в аспекті епідемії? Більшість епідемій, якщо не всі,  розповсюджується у «хвильовому» форматі. «Хвиля» - це процес періодичного збільшення та зменшення кількісних показників різних аспектів епідемії: щоденного інфікування, щоденної летальності, активних кейсів, тобто кількості хворих на Ковід на кожний день.

Иосиф Зісельс зазначає: «З березня 2020 року я проводжу математичний моніторинґ у більш як 50 країнах. Передусім  це всі країни Європи, а також деякі неєвропейські країни, які мені цікаві і медстатистиці яких я довіряю.

Усі країни, які страждають від епідемії COVID-19, мають загальні риси і водночас суттєві відмінності. Загальні риси зумовлені об’єктивними законами природи, а відмінності – специфічним набором чинників, притаманним кожній окремій країні. Тривіальними чинниками, що забезпечують відмінності між країнами є, на моє переконання, географія; демографія; щільність населення; особливості колективної ідентичності народів, які проживають в межах своєї країни; кліматичні особливості; геополітичні відмінності; рельєф місцевості країни; рівень урбанізації; особливості вікової піраміди тощо. Важливо також зазначити, що позаяк вірус SARS-CoV-2 існує у вигляді декількох штамів, то загалом можна припустити, що перебіг епідемії залежить також від штаму вірусу, домінуючого у конкретній країні.»

Подивимося на різні гістограми та графіки, які характеризують певні аспекти епідемії в Україні (на 29.10.21).

 

Щоденна інфікованість в Україні:

Щоденна летальність в Україні:

Активні кейси в Україні:

Якщо уважно не придивлятися до перших місяців епідемії в Україні, то, на перший погляд, ми отримаємо візуальне підтвердження тези, що Україна зараз проходить третю «хвилю». Правда, у лівому нижньому куті, що відноситься до квітня-червня 2020 року, ми вбачаємо невеличку нелінійність, яка підштовхує наші думку у певному напряму, але про це далі буде…

Якщо ми подивимося на відповідні графікі різних аспектів пандемії COVID-19 у світі в цілому, то ми побачимо однозначно проходження п’ятої хвилі:

Щоденна інфікованість у світі в цілому:

Щоденна летальність у світі в цілому:

Активні кейси у світі в цілому:

Усі три графіки різних аспектів пандемії у світі однозначно ілюструють бачення, що світ  в цілому щойно пройшов п’яту «хвилю» і починає підійматися на шосту, що очікує у найближчому майбутньому майже усі країни світу.

Ближче до нас знаходяться різні країни Східної Європи. Куди не подивимося – усюди п’ята хвиля, мінімум четверта, але також з певними проблемами лінійності у березні-червні 2020 року.:

Щоденне інфікування в Молдові:

Щоденна летальність у Молдові:

Активні кейси в Молдові:

Щоденне інфікування у Румунії:

 

 

 

 

Щоденна летальність у Румунії:

 

Активні кейси в Румунії:

 

Щоденна інфікованість в Угорщині:

 

 

Щоденна летальність в Угорщині:

 

Активні кейси:

 

 

Щоденне інфікування у Чехії:

 

 

Щоденна летальність у Чехії:

 

 

Активні кейси у Чехії:

 

Щоденне інфікування у Польщі:

 

Щоденна летальність у Польщі:

 

Активні кейси у Польщі:

Аналогічні картини і в країнах Балтії, і в усій Західній Європі.

Як ми бачимо, у більшості країн нашого регіону Європи, проходить зараз п’ята хвиля у різних її фазах. Чому ж в Україні, навіть експерти,  вважають, що третя? Впевнений, що якщо б експерти цікавилися статистичними показниками епідемії з перших днів та мали б певний математичний бекграунд, вони б побачили те, що зараз на різних графіках майже непомітно з-за того що суттєво змінилися масштаби кількісних показників епідемії. Наприклад, щоденна середньомісячна інфікованість навесні минулого року складала у березні – 22 інфікованих на день, у квітні – 325, у травні – 428, у червні – 691. Аналогічні показники у цьому році: березень 2021 – 10 526 інфікованих на день, квітень – 13 179, травень – 4 289, червень – 1087. Якщо ми розмістимо на одному графіку (гістограмі) усі вище наведені дані, то нам прийдеться обрати такий масштаб, що березня минулого року ми не побачимо, бо максимальні дані відрізняються від мінімальних у 600 разів. Таким чином, виникає підозра, що ми не бачимо перших двох «хвиль» епідемії в Україні з-за проблем масштабування.

Дуже просто побачити перші «невидимі хвилі» в Україні якщо набагато збільшити масштаб графіків першої половини минулого року.

Щоденна інфікованість (березень-червень 2020 року):

 

Щоденна летальність (березень-червень 2020 року):

 

Активні кейси (березень-червень 2020 року):

 

 

Примітки: для того, щоб краще побачити перші «хвилі» ми використали метод згортки тижневих результатів.

Таким чином, сподіваюся, мені вдалося зруйнувати у вашому баченні, шановні читачі, легенду про третю «хвилю» епідемії в Україні, бо як було досить переконливо показано вище, Україна, насправді, проходить зараз п’яту хвилю і цим нічим не відрізняється від сусідніх країн.

І останнє, якщо наші можновладці та їх чиновній апарат не в стані зрозуміти та проконтролювати таку просту річ, як номер «хвилі» епідемії, від якої ми так трагічно потерпаємо, що вже говорити про більш складні речі в тій ж епідемії, якими уряд повинен опікуватися. Не дивно, що багато людей не хочуть вакцинуватися, бо одна з основних причин цього небажання - інтуїтивна недовіра некомпетентній владі. З цієї тези слідує, що агітацією щодо вакцинації повинні займатися системно не чиновники, але експерти та лідери громадянського суспільства, відомі волонтери, фронтовики та церковні діячі, яким за чисельними соціологічними дослідженнями суспільство довіряє на порядок більше, ніж владі. Бережіть себе, вакцинуйтеся, тримайте фізичну дистанцію і вдягайте подвійні маски!

 

Щиро дякую пані Галині Хараз за професійно та красиво виконані графіки.

Київ, 28-29 жовтня 2021 року