Январь 2022

Київрада може передати 4 тисячі кв. метрів психіатричної лікарні в оренду російським пропагандистам

Благодійна організація "Фонд пам’яті Бабин Яр", контрольована російськими олігархами, збирається орендувати комунальне приміщення Київської міської психіатричної лікарні на вул. Кирилівській, 103. 

Коли більшість мовчить, це відкриває дорогу злочинам – Йосиф Зісельс про трагедію Голокосту

27 січня міжнародна спільнота відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. В цей день у всьому світі вшановують пам’ять шести мільйонів євреїв, яких було вбито лише через їх етнічне походження.

Коли ми не знаємо, яким буде наш завтрашній день, важливо говорити про досвід Голокосту – Юлія Гольденберг

За підтримки «Української Світової Фундації» (Канада) та під патронатом Вааду України 27 січня в онлайн форматі відбулась Дискусія до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту (відкритий урок онлайн) Never Again / Ніколи знову We Remember / Ми пам’ятаємо.

Українські євреї звернулись із зверненням до федерального канцлера Німеччини

Перед обличчям можливої ескалації російської збройної агресії щодо нашої країни, ми вважаємо за необхідне закликати Вас до більш рішучих дій, спрямованих на опір агресії РФ, і тільки після успіху – на стабілізацію ситуації. Ми з повною відповідальністю стверджуємо: в умовах, що склалися, перешкоджання постачанням озброєння в Україну через систему закупівель НАТО може бути інтерпретовано тільки як поступка під тиском Кремля, що невиправдано з логічної точки зору та просто неприпустимо – з моральної.

Ми повинні вибирати владу, яка мотивована до розвитку нашої цивілізаційної ідентичності – Йосиф Зісельс

22 січня 2022 року під егідою Київського безпекового форуму відбувся Національний круглий стіл "Єдність народу. Захист демократії. Оборона держави». В заході взяв участь сопрезидент Вааду України пан Йосиф Зісельс.

Ми відчували недобре, тому зробили звернення до Могилянської спільноти – Йосиф Зісельс про вибори ректора НАУКМА

«Це ж абсурд – приходити на вибори узимку, під час пандемії, аби проголосувати проти обох кандидатів, – ділиться враженнями член Наглядової ради НАУКМА Йосиф Зісельс, – доказів, що це робиться навмисне, ми не маємо, але і у випадковість я не вірю».

6 лютого в студії «Діє-Слово» розпочнеться курс Михайла Тяглого «Трагедія ромської громади»

Історія ромів в Україні є невід’ємною частиною української минувшини та культури – проте, тема історії ромської спільноти і переслідування ромів під час Другої світової війни практично відсутня в сучасному просторі. 

Сертифікатна програма з юдаїки запрошує на відкритий курс Михайла Тяглого «Голокост: глобальні та українські перспективи».

Курс «Голокост: глобальні та українські перспективи» має на меті запропонувати систематизовані та комплексні знання про долю українського єврейства під час Другої світової війни (у контексті трагедії європейського єврейства під час нацистського панування) та про академічні та моральні проблеми, пов’язані з Голокостом.

60-ті роки – зоряний час українських дисидентів. Вони були потрібні – Йосиф Зісельс

У Києві презентували документальні фільми про шістдесятників Івана Дзюбу, Надію Світличну та Михайлину Коцюбинську – продовження циклу про українських дисидентів - політв'язнів.

Український визвольний рух повинен бути увічнений в історії – Йосиф Зісельс

«У мене скептичне відношення до сьогоднішньої еліти, але я знаю, хто є носієм правди та супротиву насильству. Це – громадянське суспільство» – зазначив пан Йосиф. 

Світовий Конгрес Українців повертається у бік проблематики меморіалізації Бабиного Яру – Йосиф Зісельс

Починаючи з середини січня 2022 року завдяки підтримці Світового конгресу українців та під патронатом Вааду України українські єврейські громадські організації отримали можливість провести 17 проєктів, які присвячені темі Голокосту та Бабинго Яру.  З цього приводу редакція сайту Вааду України спілкувалась з співпрезидентомм Вааду паном Йосифом Зісельсом.

 

Завдяки підтримці УСФ та Вааду України Студія «Діє-Слово» проводить три унікальних лекційних курси

Починаючи з середини січня 2022 року завдяки підтримці Світового конгресу українців та під патронатом Вааду України Студія «Діє-Слово» проведе три унікальних лекційних курси. По-перше, це п’ять лекцій історика та громадського діяча В’ячеслава Ліхачова під назвою «Політика пам'яті на стенді: музейна експозиція як механізм формування наративу історичної пам'яті про Катастрофу». 

10 січня Міжнародна міждисциплінарна Сертифікатна програма з юдаїки відкрила весняний триместр – що чекає студентів

Вперше завдяки підтримці Світового конгресу українців та Вааду України у студентів програми є можливість за бажанням прослухати та отримати окремий сертифікат за три лекційних факультативних курси.

Закарпатець отримав річний термін за паплюження ханукії

Підсудний повністю визнав свою провину, йому призначили 1 рік позбавлення волі зі звільненням на 1 рік випробувального терміну. Засудженого звинуватили у розпалюванні національної ворожнечі та ненависті.

Влада відповідальна за свою політику, а громадяни – за свій вибір – Йосиф Зісельс про звернення групи "Першого грудня"

30 грудня 2021 року Ініціативна група «Першого грудня» оприлюднила звернення “Не змарнувати потенціал України!”.
З приводу основних положень цього документу редакція сайту Вааду України задала кілька запитань члену Ініціативної групи «Першого грудня», сопрезиденту Вааду України пану Йосифу Зісельсу.

Боротьба за свободу проходить через всю історію українського народу – Йосиф Зісельс, акція «Скажи Путіну НІ!»

Учасники заходу на великому полотні написали заклик #SayNOtoPutin та залишили свої підписи на ньому. На акції виступали представники народів Казахстану, ерзя, кримські татари - ті, хто так само, як і українці, зіткнувся з російською агресією. Ми повинні бути особливо пильними, адже знову активізувався контакт Єрмака з радником Путіна Дмитром Козаком. Знову говорять про відновлення Нормандського формату переговорів - представники його країн-учасниць планують провести розмову вже наступного тижня.

Будинок колишньої контори єврейського цвинтаря ще не переданий МЦГБЯ – Йосиф Зісельс

Для нас ніякого сюрпризу в цьому немає – ми воюємо зі спробами передачі цього будинку вже цілий рік. Весь час існує тиск з боку Офісу Президента на Міністерство культури, на Фонд держмайна України, на Національний меморіальний заповідник “Бабин Яр”.