10 січня Міжнародна міждисциплінарна Сертифікатна програма з юдаїки відкрила весняний триместр – що чекає студентів

10 січня Міжнародна міждисциплінарна Сертифікатна програма з юдаїки відкрила весняний триместр 2022 року.

Програма триместру вкрай насичена.

Крім курсів Михайла Вогмана «Вступ до єврейських класичних текстів-2», Артема Федорчука «Історія євреїв Східної Європи», які вже були на програмі у минулому навчальному році, та курсу д-ра Катерини Малахової “Історія хасидизму”, в цьому триместрі на програму запрошений один з провідних фахівців в Україні з історії Голокосту д-р Михайло Тяглий з повним курсом «Історія Голокосту».

Також відкривається зовсім новий курс «Єврейське містечко як історико-культурний феномен», який буде складатись з серії міні-курсов різних викладачів, в тому числі з Ізраїлю.

З березня за підтримки International Yiddish Center Vilnius знову має відбутись курс Мордехая Юшковського “Література на їдиш”.

 

Вперше завдяки завдяки спонсорській підтримці «Української Світової Фундації» (Канада) та Вааду України у студентів програми є можливість за бажанням прослухати та отримати окремий сертифікат за три лекційних факультативних курси.

Це п’ять лекцій історика та громадського діяча В’ячеслава Ліхачова під назвою «Політика пам'яті на стенді: музейна експозиція як механізм формування наративу історичної пам'яті про Катастрофу» плануються вже в січні. Перша лекція очікується 18 січня о 20-00, далі лекції відбудуться 25 січня, 1, 8 та 15 лютого.  Реєстрація за посиланням.
Курс присвячений обговоренню впливу концепції експозиції і підбору експонатів на сприйняття відвідувачем музею теми Катастрофи єврейського народу.

У різних музеях в різних країнах світу в силу відмінностей як в підходах до музейної справи, так і в силу національних особливостей представлені різні концепції. Унікальні в кожній країні практики політики пам'яті впливають як на прийнятий в суспільстві домінуючий наратив, так і на музейний простір.

Пам'ять про Катастрофу сприймається (і відтворюється) по-різному в Ізраїлі, Німеччині, США, Польщі, в різних країнах на пострадянському просторі. Цей процес розвивається в динаміці. Навіть державна політика пам'яті змінюється із часом, недержавні структури реагують на професійні розмови в середовищі істориків і зміна суспільного клімату швидше. Часом музейні експозиції та їх зміни не тільки відображають ведуться дискусії, але і самі стають предметом палких суперечок. Окремий спектр питань стосується мови вираження музейної експозиції: від класичних історичних музеїв і музеїв мистецтв до сучасних інтерактивних виставок

Також очікується курс Михайла Тяглого під назвою “Історія ромської громади”. Курс буде складатись з трьох лекцій. Дати проведення лекцій вже відомі – 6, 10, 13 та лютого. Реєстрація за посиланням.
Проєкт передбачає проведення серії з 3-х лекцій, присвячених історії ромської громади. Історія ромів в Україні є невід’ємною частиною української минувшини та культури. Теми історії ромської громади і переслідування ромської громади під час Другої світової війни практично немає в сучасному дискурсі. Наприклад, тільки на теренах Бабиного Яру була розстріляна майже вся ромська громада, яка мешкала на той час в Київському регіоні.

Проект покликаний частково закрити цю нішу.

Теми лекцій:

- Роми (цигани): етнологія, історія та соціальне становище. Їхня історія в Україні: невід’ємна частина української минувшини та культури.

- Переслідування та геноцид ромів за часів нацизму, зокрема на теренах окупованої України. Бабин Яр як типова модель «розв’язання» нацистами «циганського питання»?

- Роми у повоєнній та сучасній Україні: від «кочового племені» до «таких, як усі». Яким урокам ми здатні навчитися з нацистського геноциду ромів?   

 

Лектори ще одного курсу під назвою "Розстріляне мистецтво" розкажуть слухачам про митців, які загинули у вогні Голокосту, але залишили у спадок нащадкам свої твори. Чотири лекції цього курсу планується провести у лютому-березні.

Всі три курси пройдуть на платформі студії «Діє-Слово». Керівник проєктів – директор Студії «Діє-Слово» Олена Заславська.

 

Крім того, програма запрошує всіх бажаючих долучитись до вивчення юдаїки з вересня 2022 року. Анкету можна заповнити за посиланням.

А вже зараз долучитись до відвідування курсу їдиш або до Клубу розмовного івриту.

 

Міжнародна міждисциплінарна Сертифікатна програма з юдаїки була заснована в 2001 році в межах факультета гуманітарних наук Києво-Могилянської академії за підтримки Асоціації єврейських організацій та общин (Ваад) України.

Юдаїка – це гуманітарна дисципліна, спрямована на вивчення історії, культури, літератури, релігії єврейського народу. До юдаїки входять також дослідження єврейської філософії та права, аналіз класичних єврейських текстів, студії з єврейських мов тощо.

Чому важливо і цікаво вивчати юдаїку?

Протягом тисячоліть єврейська цивілізація розвивалася поряд з європейською. Її внесок у європейську культуру, літературу, філософію тощо важко переоцінити. Єврейська історія є також інтегральною частиною історії України. На жаль, культурний та історичний спадок українського єврейства залишається мало дослідженим, а численні архіви і бібліотеки чекають на майбутніх фахівців. Це відкриває широкі перспективи для дослідження юдаїки в Україні.

Докладніше про програму можна дізнатись за посиланням.