Коли ми не знаємо, яким буде наш завтрашній день, важливо говорити про досвід Голокосту – Юлія Гольденберг

 

27 січня міжнародна спільнота відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. В цей день у всьому світі вшановують пам’ять шести мільйонів євреїв, яких було вбито лише через їх етнічне походження.

За підтримки «Української Світової Фундації» (Канада) та під патронатом Вааду України 27 січня в онлайн форматі відбулась Дискусія до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту (відкритий урок онлайн) Never Again / Ніколи знову We Remember / Ми пам’ятаємо.

Спікерами події стали громадський діяч та дисидент, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс, головний рабин Києва і України громад прогресивного юдаїзму, духовний лідер Релігійного Об'єднання громад прогресивного юдаїзму України рав Олександр Духовний та український православний священнослужитель, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості протоієрей Георгій Коваленко.

В обговоренні взяли участь донька та онука Праведників України Оксана Дуксенко, студент Максим Мікулич, представниця еврейского дипломатичного корпусу Вікторія Годік та інші.

 

Свій коментар з приводу події надала засновниця та директорка ВБФ ”Заради тебе» пані Юлія Гольденберг:

– Пані Юлія, чи треба сьогодні, коли ми не знаємо, чи не розпочнеться завтра війна, обговорювати події Голокосту?

– Враховуючи все те, що наразі відбувається в світі, ту напругу навколо нашої країни, і коли ми весь час чуємо, що «післязавтра війна» – досвід Голокосту є найважливішим, з того, що ми маємо, адже Голокост – це не виключно єврейська трагедія – це трагедія України, як держави, та взагалі, всесвітня трагедія.

Так, Голокост мав суто етнічне походження, але нічого подібного не має статися у ХХІ сторіччі на будь-якому підґрунті: національному, економічному, релігійному, етнічному… І коли ми бачимо, що відбувалось та продовжує відбуватись на Донбасі, і коли ми не знаємо, яким буде наш завтрашній день, дуже важливо говорити про події Голокосту.

– Чому важливий саме формат дискусії?

За два роки пандемії ми втомились від суто лекційного онлайн формату – є потреба в реальних зустрічах та розмовах. Серед учасників нашої події – журналісти, письменники, громадські діячі, які мали змогу висловити свою думку.

Також ми провели коротке опитування “Що таке для вас Голокост?”.
Я вважаю, що коли людина має відповісти на питання, вона більше замислюється над тим про що йдеться мова, ніж коли вона слухає одного доповідача. Також важливо, що в події взяли участь учні єврейських шкіл та студенти вищих учбових закладів, як єврейських, так і не єврейських. 

 

Ось які відповіді надали учасники дискусії на запитання "Що таке для вас Голокост?"

"Смерть – ось з чим для мене асоціюється Голокост, і вважаю поки ми пам'ятаємо ці події, і продовжимо їх вивчення, то цикл смерті ніколи не повториться".

"Біль. Повага до народу, що попри все жахіття зберіг  ідентичність, побудував державу, що стала домом і прихистком євреїв, та захищає її"

"Катастрофа, яку необхідно досліджувати і всебічно висвітлювати у ЗМІ, наукових публікаціях, музеях, культурних центрах"

"Это боль, жестокость и великая трагедия, о которой мы должны помнить и говорить!"

Відео зустрічі:

Історична довідка:

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту (офіційними мовами ООН: англ. International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Відзначається щорічно – 27 січня. Саме цього дня 1945 року солдати 1-го Українського фронту з лав Радянської Армії визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняти, як пам'ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 р. № 3560-VI "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру" на державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

 

Проєкт реалізується БО ВБФ “«Заради тебе» завдяки спонсорській підтримці «Української Світової Фундації» (Канада) та координується Ваадом України на платформі студії «Діє-Слово» у партнерстві з ГО “Майдан Моніторинг”,  КМЄГ та бібліотекою ім. О. Шварцмана.

 

Олена Заславська, Катерина Кічик для сайту Вааду України