Український визвольний рух повинен бути увічнений в історії – Йосиф Зісельс

Щороку в Україні 12 січня відзначається День українського політв’язня. Це день шани тих, для кого переконання і цінності  стали дорожчими за фізичну свободу. 

Традиція відзначення дня політв’язня запроваджена 1975 року з пропозиції В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.

Дату обрали невипадково. 12-14 січня 1972-го радянська влада провела найбільшу репресивну акцію проти українських дисидентів. Масові затримання та арешти були помстою за їх боротьбу за незалежність України та творчість, що доводила міфічність ідеології радянської людини.

На питання кореспондента 4 каналу, чи гідно зараз  держава оцінює дисидентів радянської епохи, відповідає дисидент, правозахисник, сопрезидент Вааду України Йосиф Зісельс.

«В державі є різні сили. Деякі з них уважно придивляються в ці часи і розумають, що вони потрібні для того, щоб майбутнє України біло вільне від таких подій, які були в минулому.
У мене скептичне відношення до сьогоднішньої еліти, але я знаю, хто є носієм правди та супротиву насильству. Це – громадянське суспільство. Саме громадянське суспільство, яке позначилось на Майданах, є гарантом нашого майбутнього, на яке неспроможна інколи наша влада. Це сила, на яку ми можемо покластися та бути спокійними за майбутнє України»
, –
зазначив пан Йосиф.