60-ті роки – зоряний час українських дисидентів. Вони були потрібні – Йосиф Зісельс

Скріншот фільма про Івана Дзюбу.

 

У Києві презентували документальні фільми про шістдесятників Івана Дзюбу, Надію Світличну та Михайлину Коцюбинську – продовження циклу про українських дисидентів - політв'язнів.

Презентацію провели в Укрінформі Український інститут національної пам’яті спільно з «Історичною правдою» до Дня українського політв’язня та 50-річчя хвилі масових арештів українських дисидентів радянською владою.

“Звичайно, в цих коротких фільмах ми не змогли показати всі етичні та інші вибори, які постали перед цими людьми в житті, але ми намагаємося подати інформацію візуально. Бо зараз є час не тих, хто читає, а тих, хто дивиться. Відповідно, ми вкладаємо у відеоконтент інформацію про людей, які жили й боролися”, - сказав ведучий документального циклу, засновник і головний редактор «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані.

До роботи над проєктом долучився і Музей шістдесятництва. “Для кожного з цих фільмів нам було що підказати й надати матеріали, які буквально заграли у відеоматеріалі. Аматорські чорно-білі знімки завдяки технологіям "оживають" у фільмах, і це ніби вириває цих людей з пітьми історії до нашого сьогодення. Це чудова художня знахідка”, – вважає завідувачка музею Олена Лодзинська.

Цю думку підтримав і доктор історичних наук, професор, головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса Національної академії наук Юрій Шаповал.

“Історичні знання без візуалізації в нашу епоху — нічого. Якщо ми не можемо бачити тих людей, події, ситуації, обставини й місця цих подій, то всі історичні знання з Академії наук є, по суті, мертві. Ідея цих фільмів та її втілення є абсолютно блискучими”, – переконаний він.

Заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак зауважив, що і сьогодні українських громадян ув’язнює той же окупаційний режим.

“Цей день (День українских політв'язнів - ред.) є не лише приводом нагадати про минуле, на жаль, він не втрачає прикрої актуальності. Адже сьогодні близько 130 українців, кримських татар – громадян України є політв’язнями того ж окупаційного режиму. Пам’ятаючи історію, ми не повинні забувати, що ціна окупації й несвободи - це завжди тюрми, табори, ув’язнення”, – наголосив він.

Фільми про українських дисидентів-політв’язнів можна подивитись на сайті Українського інституту національної пам’яті. Про своїх побратимів-шістдесятників у документальному циклі згадують колишні політв’язні Микола Горбаль та Йосип Зісельс, а їхню роль в історії України оцінюють провідні історики.

12 січня виповнюється 50 років від хвилі масових арештів українських дисидентів радянською владою у 1972 році, які у самвидаві назвали «великим погромом». З 1975 року з ініціативи В’ячеслава Чорновола дисиденти почали відзначати 12 січня як День українського політв’язня. 

В презентації взяв участь дисидент, правозахисник, сопрезидент Вааду України пан Йосиф Зісельс.

Виступ пана Йосифа можна послухати, починаючи з 1:08.