Будинок колишньої контори єврейського цвинтаря ще не переданий МЦГБЯ – Йосиф Зісельс

З1 грудня, перед самим святом Нового року, Міністерство культури України видало наказ про передачу будівлі колишньої контори єврейського цвинтаря (будинок №44 по вул. Іллєнка) біля Бабиного Яру в оренду МЦГБЯ. 

Редакція сайту Вааду України запросила сопрезидента Вааду пана Йосифа Зісельса надати свій коментар з цього приводу.

 

 

–  Пане Йосифе, будинок по вулиці Іллєнка 44 нібито переданий в аренду  Меморіальному фонду Голокосту Бабин Яр.  Яка буде реакція громадянського суспільства, і чи буде вона?

– Реакція вже є: в Інтернеті, в соціальних мережах, але нічого нікому ще не передано. 

Для нас ніякого сюрпризу в цьому немає – ми воюємо зі спробами передачі цього будинку вже цілий рік. 

31 грудня 2021 року з’явився лист Міністерства культури України до Національного заповідника Бабин Яр з підписом навіть не заступника міністра, про те, що міністерство культури погоджує передачу в оренду МЦГБЯ будинка колишньої контори єврейського цвинтаря за адресою Іллєнка 44. Це погодження не випадково було підписане в останній день року. 
Перші спроби МЦГБЯ отримати в оренду цей будинок почались ще в січні минулого року, тобто рівно рік тому. 

Я від імені Вааду України написав тоді лист в Фонд держмайна України, в якому доводив, що наша організація категорично проти передачі цього будинку в оренду російському проекту, і навів там цілу низку аргументів. Цей лист ми опублікували. 

Але весь час існує тиск з боку Офісу Президента, особисто від Андрія Єрмака – на Міністерство культури, на Фонд держмайна України, на Національний меморіальний заповідник “Бабин Яр”.  

Я впевнений, що є зв'язок між російськими мільярдерами, які ініціювали російський проект – Фрідманом, Ханом, Фуксом з Андрієм Єрмаком. 

Як вони пов’язані – це їхня справа, але те, що вони пов’язані – в цьому сумнівів немає. Андрій Єрмак впродовж всього цього часу активно захищає інтереси російського проекту і впливає на Президента в цьому питанні.

Не випадково – це інсайдерська інформація, що в останній розмові Байдена і Зеленського йшлося також і про Єрмака – про його вплив на прийняття рішень Президентом України. Байден, висловлював, нібито, незадоволення американської сторони з цього приводу. 

За останні роки будівля зазнала значної реконструкції: з 2017-го по 2019-го роки держава вклала туди близько 35 мільйонів гривень,в цьому будинку планувалось зробити пілотний меморіальний музей пам’яті жертв Голокосту за концепцією українського проєкту.

Проєкт реконструції будинку по версії МЦНБЯ.
Малюнок – ФБ-сторінка В. Ліхачова.

 

Потім, за планом, в цьому приміщенні повинен був бути розташований інформаційний центр по проблемах, пов’язаних з Бабиним Яром. 

Російська сторона не просто так хоче захопити цей будинок: він майже повністю відремонтований, має чотири рівні: підвал, перший, другий і мансардний поверхи.

Це була моя пропозиція – збільшення підвального приміщення і розбудова мансардного поверху. Я приймав участь в обговоренні реконструкції цього будинку саме заради українського проекту меморіалізації.

Група «Першого грудня», українські діячі культури та вчені звертались до президента Зеленського і робили спроби звернути його увагу на те, що існує український проект меморіялізації жертв Бабиного Яру, але він не захотів цього ані чути, а ні бачити.

Ми зібрали майже 750 підписів під зверненням до Президента ще в травні 2020-го року, але Президент на це теж не звернув уваги, а в липні 2021 року висловився на користь російського проекту, і з тих пір він тримається цього рішення.

Тот факт, що держава вклала в розбудову цього будинку такі гроші, говорить однозначно, про наміри створити там музей Бабиного Яру за українською концепцією. Але все це було до зміни влади в Україні. 

Головний орган держави, який опікується передачею в орендою будь яких споруд – це Фонд державного майна України. 

Російський проєкт рік тому звернувся саме до Фонду державного майна. Спочатку керівники російського проєкту помилилися адресою – вони написали в регіональне відділення Фонду держмайна, тобто в київське відділення. Там цей лист протримали досить довго – місяці, і потім відфутболили його до центрального Фонду держмайна. 

В Фонді держмайна також лежить наш лист вже майже рік, і я думаю, що він, як і інші заходи громадянського суспільства по захисту інтересів українського проекту, сприяють гальмуванню у прийнятті рішення про передачу будинку. 

Треба зазначити, що Фонд держмайна впродовж усього 2021 року не зробив нічого, щоб передати будинок в оренду, хоч на нього тисне не тільки Єрмак, але в усній – не в письмовій формі – тисне прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Ми також про це знаємо. 

Але ми також бачимо, що Єрмак швидко змінює людей, які заважають йому втілити його бачення, яке він бажає втілювати в Україні, зокрема в російських інтересах.

Наприклад, звільнили заступницю міністра культури Світлану Фоменко, яка відповідала як раз за питання пов'язані з меморіялізацію. Вона була проти передачі будинку, і ще рік тому з документами в руках доводила в офісі президента, що неможливо передати в оренду, пам'ятку архітектури, а також будинок, який стоїть на землі Заповідника, і так далі. 

Я впевнений, що її звільнили за наказом Єрмака. Співробітники в Фонді держмайна, які рік робили спротив передачі в оренду цього об'єкту, теж можуть бути звільнені. Це не так просто, як поміняти міністра с заступником міністра культури, але для Єрмака це завдання “по плечу”.

Таким чином, ми будемо далі боротися за цей об'єкт, і я не впевнений, що на цей раз Єрмаку вдасться перемогти, бо вже є низка питань, в яких він не перемагав, як, наприклад, у Київській міській раді.

У нас є інсайдерська інформація з надійних джерел, що один з наших українських олігархів виділив мільйон доларів на підкуп депутатів Київської міської ради, щоб прийняти рішення щодо виділення російському проекту трьох невеликих ділянок землі. Це питання досі не вирішено – не вдалося підкупити депутатів. 

Десь пару місяців тому було також звернення про передачу в оренду російському проекту з приводу об'єкта на території психіатричної лікарні, в якому були колись розташовані майстерні трудотерапії для хворих. Це великий будинок, приблизно 3.5 тисячі квадратних метрів. МЦГБЯ хотів його забрати – не вийшло. Київська міська рада не надала дозволу на передачу цього об’єкту, і тут також Єрмак зробити нічого не може.

Не все в цьому питанні так просто, і не все так легко – пройдуть свята, і ми візьмемось знову за цю справу – організуємо низку громадських та політичних заходів за допомоги сил, які протистоять російській експансії в Україні.

 

 

Олена Заславська, Альфія Шевченко
Студія "ДІє-Слово" для сайту Вааду України.
Січень 2022 р.