Під час гібридноі війни в аспекті історичної пам‘яті треба бути не менш уважними, ніж на фронті – Йосиф Зісельс

Виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс в ефірі телеканалу OBOZREVATEL поділився думкою про те, як в незалежній Україні вшановують пам'ять жертв Голокосту. Зокрема, про меморіал Бабиного Яру.

Він наголосив, що наразі реалізується російський проєкт, що є частиною гібридної війни Росії проти України.

«Так звана Меморіальна синагога досить скандальна, бо вона була побудована російським проєктом меморалізації Бабиного Яру на землі православного Кирилівського цвинтаря. За 5-6 метрів від цієї будівлі стоїть пам’ятник українській жінці, яка була похована на цьому цвинтарі 1916 року. 

Було багато протестів проти того, щоб будувати єврейський об’єкт на православному цвинтарі, але його було побудовано. Тому що в цій країні, на жаль, з слабкою владою, з слабкими інституціями вирішують гроші. Російські мільярдери запропонували гроші, тільки щоб втілити цей проєкт в життя, який їм для чогось потрібен. Насправді цей проєкт потрібен і Путіну, бо він підключив його до гібридної війни проти України.

Натомість Йосиф Зісельс наголосив, що є «дуже гідний» український проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру.

"Треба зупинити російський проект, це гібридна війна в аспекті пам’яті. Тут треба бути не менш уважними, ніж на фронті", – наголосив Йосиф Зісельс.