Світовий Конгрес Українців повертається у бік проблематики меморіалізації Бабиного Яру – Йосиф Зісельс

Починаючи з середини січня 2022 року завдяки підтримці Світового конгресу українців та під патронатом Вааду України українські єврейські громадські організації отримали можливість провести 17 проєктів, які присвячені темі Голокосту та Бабинго Яру.  З цього приводу редакція сайту Вааду України спілкувалась з співпрезидентомм Вааду паном Йосифом Зісельсом.

 

 

–  Пане Йосифе, розкажіть будь-ласка про Вашу ідею проведення саме громадських проєктів до 80-річчя початку трагедії Бабиного Яру та Дню пам'яті жертв Голокосту.

–  В грудні 2020 року президент Володимир Зеленський видав наказ про створення оргкомітету підготовки до 80-річчя початку трагедії Бабиного Яру.
З наказу були викреслені всі громадські діячі та організації, які раніше були представлені у відповідних оргкомітетах, але останні роки не підтримують російський проєкт имеморіалізації Бабиного Яру.

Звичайно, без опозиції “легше” працювати, ніж з опозицією. 

В контексті конфлікту навколо Бабиного Яру мене цей факт наштовхнув на таку ідею: оскільки ми не приймаємо участі в державному оргкомітеті, ми  – громадські організації України – повинні спробувати самі створити цілу низку громадських проєктів, присвячених пам'яті жертв Бабиного Яру.

Ми звернулися ще у березні минулого року до великої кількості організацій, яким це було б цікаво та, у яких був, на той час, певний досвід та практика роботи з меморіальними проектами, та запропонували їм описати свої ідеї. Водночас ми звернулися до потенційних спонсорів, яким, на нашу думку, було б цікаво підтримати фінансово такі громадські ініціативи.

Перший проект було реалізовано ще в травні 2020 року. Це був конкурс учнівських робіт про Голокост, присвячений пам'яті киян, які загинули 80-років тому у Бабиному Ярі. Проводив цей конкурс Український Центр вивчення історії Голокосту, директор – д-р Анатолій Подольский. Ваад України  – перший, хто профінансував у якості спонсора цей проект. 

Потім, впродовж літа, було ще декілька проектів, зокрема, Всеукраїнський центр вивчення історії Голокосту зробив семінар для вчителів України, також присвячений пам'яті жертв Бабиного Яру. Цей проект профінансував відомий політик, депутат парламенту від фракції «Батьківщина», Михайло Левинський. Він зробив це особисто, а не від імені партії. 

Були представлені виставка на Хрещатику, це проєкт Центру історії та культури східноєвропейського єврейства при НаУКМА (директор Леонід Фінберг) разом з Українським інститутом національної пам'яті (директор Антон Дробович) та виставка в єврейській бібліотеці Київської міської єврейської громади (директор Анатолій Шенгайт), які також були присвячені в тій або іншій формі, цій темі. Студією “ДІє-Слово” на волонтерських засадах була проведена ціла низка інтерв'ю з депутатами, громадськими діячами тощо.

Проєкт, до організації якого я мав безпосереднє відношення, це хорова симфонія-реквієм Михаїла Шуха "Memento Mori, Memento Vivere" на вірші Григорія Фальковича, диригент  Павло Труць. Симфонія  присвячена пам'яті жертв Бабиного Яру. 

Цей твір тільки один раз виконувався в Україні. Ми зробили можливим ще одне виконання до 80-річчя початку трагедії Бабиного Яру,, зробили запис, і сприємо випуску диску з цим записом. Я рідко ходжу на концерти, але мені дуже сподобалась музика і виконання хором «Хрещатик» цього твору. Подивитись запис можна за посиланням.

Наприкінці 2021 року Світовий Конгрес Українців надав згоду на підтримку 17-ті проектів від громадських організацій, які були подані до нього також в рамках нашої ідеї. Ми будемо втілювати їх впродовж наступних шести місяців. 

 

– Навіщо Світовому Конгресу Українців підтримувати ці проекти? Який його інтерес?

– Це хороше запитання.
Якщо подивитися ширше, ми побачимо, що Світовий Конгрес Українців, і в цьому я приймав участь, останні роки повертається у бік проблематики меморіалізації Бабиного Яру. 

Вони поступово усвідомлюють, що трагедія Бабиного Яру – це трагедія не тільки євреїв, які проживали і проживають в Україні, а що це також і загальноукраїнська трагедія.

Враховуючи консерватизм подібних світових  організацій, це не так легко визнати, але вони прийшли до цієї думки. Я знаходжусь з ними весь час в активних перемовинах.

Один з головних спонсорів СКУ –  Джеймс Темерті – дуже потужний бізнесмен, здається, найбільший енергетик Північної Америки. Він давно цікавиться темою Бабиного Яру. Свого часу він створив таку громадських структуру, як «Ukrainian-Jewish encounter» – Українсько-єврейська зустріч, яка у своїй діяльності також приділяє увагу темі Бабиного Яру.

Наприклад, в 2016-му році Джеймс Темерті виділив на різні громадські проекти в Україні мільйон доларів. Була проведена наукова конференція. В Києві, в оперному театрі був великий концерт, хоч я дискутував з цього приводу. Були видані книжки, залучена молодь.

Був проведений великий конкурс архітектурно-ландшафтних ідей, я в 2015 році вів перемовини з Темерті щодо фінансування цього проєкту.

Конкурс відбувся влітку 2016-го року, було представлено близько 90 ідей. Проходив він під егідою Світового союзу архітекторів в Парижі. 

Нещодавно Павло Город – президент Світового конгресу українців зробив заяву про те, що Світовий Конгрес Українців готовий надати фінансування саме для українського проекту меморіалізації в сумі 20 мільйонів доларів. Але наша влада пропустила це повз себе і досі дивитися убік росіян, які обіцяють 100 мільйонів, 150, скільки хочете, 200 – все, що хочете – тільки робіть російський проект! 

 

–  Чи є якісь нові проекти, які Вам подобаються найбільше? Які у Вас очікування?

– Мені все подобається. Мене цікавить активність громадянського суспільства, яка нам дуже важлива і сама по собі, і в контексті боротьби, яка багато років триває навколо Бабиного Яру.

Люди, які хочуть працювати в російському проекті, просто інтегруються туди. Там працює десь шістдесят чоловік на непоганих заробітних платах, нехай Б-г оцінює їх діяльність, але це не має відношення до громадянського суспільства – це просто робота на російську концепцію меморіалізації. 

А ми працюємо ось так – скромно, але послідовно.

 

–  Я не можу цього не запитати. Коли ми спілкувались з колишнім зам. керівника СБУ – Віктором Кононенко, він дуже впевнено сказав, що Петро Порошенко готовий підтримати український проект фінансово. Чи він готовий зараз, при всіх тих проблемах, які в нього є, підтримати український проєкт?

–  Я знаю навіть безпосередньо від Порошенко, що він готовий підтримати, але про суми ми не говорили. Я думаю, що тепер, коли Світовий Конгрес Українців визначився, Петро Порошенко також може більш конкретно сказати про свій намір.

 

–    А як це пов’язано між собою – Світовий Конгрес Українців і Петро Порошенко? Чому важливий зв'язок Світового конгресу українців і рішення Порошенко?

–   Це – співпраця, це – кооперація. Я пам'ятаю, як приїздив Джеймс Темерті перед виборами навесні 19-го року і з Петром Порошенко обговорював співпрацю стосовно Бабиного Яру. Вони домовились, але Петро Порошенко не став президентом.

Якщо б він став Президентом, тоді в 2019-му та 2020-му роках можливо запрацювала б кооперація між Світовим конгресом українців і керівництвом України по розвитку українського проекту меморіалізації, але так не сталося, все зсунулося в часі. 

Тепер будемо чекати іншу владу – проукраїнську, на відміну від цієї, яка знову захоче кооперуватися з СКУ та з його спонсором – Джеймсом Темерті, Це природньо, що Світовий Конгрес Українців і проукраїнські президенти співпрацюють на користь України.

 

 

Олена Заславська, Альфія Шевченко
Студія "ДІє-Слово" для сайту Вааду України
Січень 2022 р.