Август 2021

Сертифікатна програма з юдаїки чекає на курс Бориса Хаймовича

В першому семестрі Міждисциплінарної сертифікатної програми з юдаїки запланований курс доктора мистецтвознавства Єврейського університету в Єрусалимі, фахівця з єврейського традиційного мистецтва Бориса Хаймовича.

Український народ тепер може розвиватися у своєму власному просторі – Йосиф Зісельс

В рамках події пройшла дискусія «Україна та її суспільство – три декади Незалежності», на якій в якості спеціального гостя виступив співпрезидент Вааду України, виконавчий віце-президент КНГУ пан Йосиф Зісельс. «Нарешті український народ здобув незалежність і тепер може розвиватися у своєму власному просторі», – сказав він у своєму виступі

12-й Одесский международный кинофестиваль завершился. Подведем итоги

Самый значимый лично для меня фильм – это новая работа украинского режиссера Виллена Новака «Почему я жив». Лента была снята автором после 12-летнего творческого перерыва. Фильм сделан на Одесской киностудии, и съемки велись в Одессе и области. Скажу честно, я волновалась перед просмотром этого фильма. Тема войны, Холокоста, антисемитизма бытового и государственного – с одной стороны широко используемая в культуре, с другой – очень сложная, я бы даже сказала, что в какой-то мере «скользкая». 

Сертифікатна програма з юдаїки оголошує набір на відкритий курс «Ідиш для початківців»

Заняття на курсі «Ідиш для початківців» безкоштовні. Після закінчення курсу випускники отримують сертифікат з відповідною кількістю годин та кредитів.

Що важливіше: зберегти права чи зберегти державу? – Йосиф Зісельс

Що важливіше: зберегти права чи зберегти державу? Я розумію, що це не дуже коректне питання, але воно нагальне, бо якщо ми втратимо державу, про які права буде ітися?  Буде те саме, що в Росії.
Звичайно, нас знищити неможливо, але поміняти наш формат з демократичного на авторитарний, як в Росії, буде не так тяжко, бо в нас ще багато людей мріють про авторитарний режим правління.

Одесский международный кинофестиваль 2021 прошел свой «экватор»

И напоследок, немного «еврейского контекста». Антисемитизм во все времена был основой для самого широкого спектра проявления чувств – от «безобидных» анекдотов до костров инквизиции и концлагерей. В фильме «Аннетт» главный герой, стендап комик, произносит со сцены шутку о том, что отдельные группы людей не любят друг друга, приводя примеры разных конфессий, профессиональных и общественных сфер. 

Незалежність – тільки фундамент для подальшої розбудови країни – Йосиф Зісельс

Незалежність є необхідною, але недостатньою умовою для того, щоб країна і народ стали сильними і демократичними і економічно, і у правовому аспекті, і головне, в воєнному, коли країна може захистите себе від будь-якого ворога. Ми – країна великого розміру, великого населення. Це вже визначає певні можливості для того, щоб не бути завойованими, не бути переможеними.

Путін мріє оголосити Україну на весь світ антисемітською державою – Йосиф Зісельс

«Для мене проект меморіалізації Бабиного Яру є невеликою ділянкою інформаційного фронту гібридної війни, яку Росія веде проти України», – каже Йосиф Зісельс.

Заява колективу Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини – #Підтримую_Зісельса

У випадку з проєктом МЦГ «Бабин Яр» просити Йосипа Зісельса винести свій вердикт не потрібно було. У цьому питанні він сам, опираючись на свій великий життєвий та професійний досвід, розгалужені зв’язки у єврейському і неєврейському світі, від самого початку зайняв недвозначну позицію, чітко вказавши усім, де «чорне», а де «біле», де у цьому конкретному проєкті криються приховані ризики для України.

Йосифе Самуїловичу, ми – з Вами! – керівники та співробітники Вааду України

Йосиф Зісельс не випадково входить до числа моральних авторитетів сучасної України. Спроба його дискредитації обернулася активною громадянською підтримкою як особисто Йосифа, так і обстоюваних ним позицій.

ХХІ Всеукраїнський конкурс учнівських робіт «Історія і уроки Голокосту» цього року був присвячений 80-м роковинам трагедії Бабиного Яру

14, 16 і 17 травня 2021 р. в Україні проходив ХХІ Всеукраїнський конкурс учнівських робіт «Уроки і історія Голокосту» ім. І. Б. Медвинського. Конкурс відбувся за підтримки Асоціації єврейських громадських організацій та общин (Ваад) України і був присвячений 80-м роковинам трагедії Бабиного Яру.

12-й Одесский международный кинофестиваль возвращается в формат «живых» просмотров

12-й Одесский международный кинофестиваль возвращается в привычный формат «живых» просмотров и встреч.С
14 по 21 августа в Одессе будет проходить 12-й Одесский международный кинофестиваль – главное событие для тех, кто делает и любит кино!

Он защищал ВСЕХ – ушел из жизни Сергей Адамович Ковалев

Сергей Адамович спокойно, с каким-то невероятным достоинством в течение многих лет продолжал делать то, что он считал нужным — защищать права заключенных — любых, потому что кем бы ты ни был на воле, тебя не должны мучить и унижать на зоне.

До 80-х роковин пам’яті жертв Бабиного Яру Студія «Діє-Слово» провела серію інтерв’ю з громадськими діячами, істориками та політиками

Гостями студії стали адвокат В’ячеслав Якубенко, колишній зам. глави СБУ Віктор Конененко, історик, політичний оглядач В’ячеслав Ліхачов, зам. голови РОКу Михайло Басараб, депутати Київради Олександр Лінчевський та Аліна Михайлова, сопрезидент Вааду України Йосиф ЗІсельс , рабин Моше Колесник та інші.

Колектив Львівського музею історії релігії висловив підтримку Йосифу Зісельсу

На підтримку громадянської позиції Йосифа Зісельса 6 серпня 2021 р. виступили дирекція та колектив Львівського музею історії релігії.
Офіційний лист підписав директор музею пан Орест Малиць.

У заповіднику «Бабин Яр» знищено інсталяцію шофара

На території Заповідника «Бабин Яр» знищено інсталяцію шофара (єврейського ритуального музичного інструменту), котрий був частиною меморіальної кампанії «СВІДОК», розробленої Українським кризовим медіа-центром до 75-х роковин трагедії у Бабиному Яру на замовлення Всесвітнього єврейського конгресу з лаконічним побажанням: «Це має бути щось надзвичайне».

Стратегічна рада Руху Опору Капітуляції підтримала Йосифа Зісельса у боротьбі за Український проект меморіалу у Бабиному Яру

Зараз об‘єктом дискредитаційних атак росіян і їхніх місцевих колаборантів став Йосиф Зісельс, який є одним з лідерів суспільного руху проти спорудження у Бабиному Яру меморіалу «імені Путіна». Розповсюджуючи пасквілі про Йосифа Самуїловича, вони прагнуть підірвати довіру до усіх тих, хто бореться проти російського проекту. Водночас, вони думають, що виправдають ганебне явище - меморіальний комплекс у Бабиному Яру під протекторатом Кремля.

Хржановського і Бикова об'єднує нелюбов до України і українців – Микола Княжицький

Саме тому і так сміливо ці чужі Україні громадяни інших держав мріють і не приховують, що будують тут "другу Росію". Не путінську, а хорошу, свою. Правда коштом путінських грошей. Чомусь, ні у кого не вистачить сміливості будувати "другу Росію" у Польщі чи Ізраїлі, приватизувати Аушвіц чи Мосаду. А тут Бабин Яр – будь-ласка. Бо євреї і поляки є з їхніми державами і суспільствами, а українців не існує...

Для мене дуже важливо постійно відчувати, що я не один – Йосиф Зісельс

Боротьба за український проєкт у Бабиному Яру – це для мене і є боротьба за Україну. Я вам дуже вдячний за те, що ми разом в цій боротьбі. Спасибі!