Июнь 2021

Наше завдання – переглянути погляди на минуле – Володимир Вятрович

Путінська Росія так само прагне знищити українську ідентичність і на її місці відбудувати російсько-радянську націю. Наше завдання – переглянути погляди на минуле. Тут участь держави надзвичайно важлива" – зауважив у своєму виступі Володимир Вятрович.

Ми повинні розуміти, похідною від чого є сьогодні наша політика пам’яті – Йосиф Зісельс

Ми живемо у багатомірному просторі ідентичностей. На народ, який проживає на певній території, впливає багато постійно діючих чинників. Ми повинні розуміти, похідною від чого є сьогодні наша політика пам’яті. Основна ідентичність – це наша цивілізаційна ідентичність. І ця цивілізаційна ідентичність для мене дуже важлива», – зазначив Йосиф Зісельс у своєму виступі.

Розглядати приватний та державний проєкти у Бабиному Яру як конкурентні не можна – Йосиф Зісельс

"Бо якби ми мали два українські проєкти, це була би конкуренція двох внутрішніх поглядів на те, як треба працювати з української культурою і політикою пам'яті. Але ми маємо російський приватний проєкт, який відображає, на наше переконання, російські погляди", – заявив Йосиф Зісельс.

Підготовка фахівців з юдаїки у НаУКМА – невід’ємна складова єврейського життя – Йосиф Зісельс

- Сучасна вища освіта за кордоном трохи відрізняється від радянської системи, яка залишилася в вищих закладах України. Це певні методичні вправи, певне відношення викладачів до студентів, дуже багато студентського ентузіазму. Наприклад, в Києво-Могилянці студентів не примушують бути присутніми на всіх парах. Головне, щоб вони вчилися, здавали вчасно свої кредити, так як в вищих закладах за кордоном. 

Через 80 років після початку війни ми ще не знаємо всієї правди – Йосиф Зісельс

Якщо правда, що Гітлер зробив превентивний удар по Сталіну, щоб запобігти зустрічному удару Сталіна по Європі, то від цього не легше, бо все одно ця війна перетворила людське життя у пил і надовго відкинула гуманітарний розвиток людства.

Відбулась презентація нової книги Йосифа Зісельса “Розсуди мої помисли”

Подані в книжці тексти означають різні вектори діяльності громадського діяча, правозахисника, члена Української Гельсінської групи, ініціативної групи «Першого грудня», Йосифа Зісельса за останні кілька років.

Катерина Малахова – про зміни в роботі сертифікатної програми з юдаїки з жовтня 2020 р.

Сертифікатна програма націлена на те, щоб дати слухачам загальне уявлення про єврейську цивілізацію та сучасні методи її вивчення без великого дипломного дослідження.

Випускники програми «Юдаїка» у НаУКМА: про навчання, найкращі спогади і отриманий досвід

Вже майже 10 років програма готує магістрів з юдаїки. Впродовж двох років студенти вивчають історичні дисципліни, фахові курси з єврейських студій і мови – іврит та їдиш.

Неповага до думки громади стає на перешкоді діяльності Київської влади – Йосиф Зісельс

22 червня 2021 року ініціативна група, до складу якої входять відомі громадські діячі, політики та вчені, передала в КМДА всі підписні листи та усі супроводжувальні документи, які потрібні для організації громадських слухань та ознайомлення широких верств киян з принципами та концепцією українського проєкту комплексної меморіалізації Бабиного Яру,

22 червня cтудія “Діє-Слово” та Ваад України запрошують на презентацію нової книги Йосифа Зісельса “Розсуди мої помисли”

Презентація пройде в ZOOM-форматі відповідей на запитання та розмови з автором. Наприкінці – автограф-сесія.
Подані в книжці тексти означають різні вектори діяльності громадського діяча, правозахисника, члена Української Гельсінської групи, ініціативної групи «Першого грудня», Йосифа Зісельса за останні кілька років.
 

Припускаю, что П. Фукса можуть виключити з Наглядової Ради МЦГБЯ – Йосиф Зісельс

Російська влада, яка не чутлива до кількості жертв будь-якої війни, може легко принести і П. Фукса в жертву, щоб продовжувати розгойдувати протистояння та провокувати далі. 

УКУ оприлюднив звернення щодо ситуації довкола меморіялізації Бабиного Яру

Ми вважаємо ігнорування владою потенційної загрози цілковито недопустимим і переконані, що Українська держава має перебрати контроль за концепцією меморіялізації та її втіленням, розділивши цю відповідальність із українським громадянським суспільством. Потрібен саме подвійний контроль, оскільки своїми дотеперішніми діями й ігноруванням слушних пересторог влада суттєво підірвала довіру до себе. І що впертіше й демонстративніше державні керівники й Наглядова рада проєкту ігнорують ці перестороги, то більше підживлюють їх. 

Оголошую тиждень зустрічей! – збір «живих» підписів під зверненням до Київміськради триває

Не будьте байдужими, не дайте російським олігархам сіяти руськіймір в місці національної та світової трагедії. Напишіть мені, де вас знайти. Кожен підпис має значення!

Громадські активісти вимагають від влади презентувати саме український проєкт меморіялізації жертв Бабиного Яру – звернення

Група громадських активістів, до складу якої входять відомі політичні та громадські діячі, звернулись до Київміськради з ініціативою організувати громадські слухання, на яких презентувати український проєкт й надати можливість для його широкого обговорення київською міською громадою.

Відомі діячі вимагають представити громадськості Державний проєкт меморіалізації Бабиного Яру – звернення

Ми вважаємо неприпустимим віддавати процес формування державної політики пам'яті в чужі руки, передусім – країни-агресора Росії та її місцевих прибічників. Трагедія Бабиного Яру є частиною української національної пам’яті, тому її меморіалізація повинна відображати позицію всього українського народу, а не бути джерелом міжнаціонального та міжконфесійного розбрату, провокацій та способом реалізації ворожої пропаганди.

Стартував набір до єврейського міжнародного освітнього проєкту

Тепер у всіх, хто завжди мріяв зняти кіно і кому була близька тема традицій, історії, культури та мови єврейського народу, є унікальна можливість втілити свою мрію в життя. 

Влада стає нечутливою до громадянських протестів – Йосиф Зісельс

Якщо я б не знав передісторію цього проєкту, я б зараз сказав, що він російський.
Ми пишемо протести, збираємо голоси. Це не справляжє враження. Чому? Тому що це росіяни. Росіяни не рахуються з громадянсьтким суспільством.

З російського проєкту у Бабиному Яру може вирости додаткова геополітична загроза – експерт

Правлячий клас України має розуміти важливість гуманітарної складової у безпеці – захист національної пам'яті, культури, державної мови. Доки вважатимуть це питанням десятого порядку, доти будуть проблеми. Кремль використовує зараз проблематику гуманітарної експансії як основну зброю проти України і Заходу.

Междисциплинарная сертификатная программа по иудаике НаУКМА объявила о начале набора студентов

Цель программы – подготовка специалистов широкого профиля в области украинской иудаики, например преподавателей иврита и идиш, архивных работников, исследователей.

Заява Вааду України проти передачі в аренду МЦГБЯ будівлі колишньої контори єврейського кладовища

Відповідна заява була відправлена за два місяці до розпорядження прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Фонду державного майна України прискорити передачу в оренду будівлі колишньої контори єврейського кладовища приватному російському проєкту «Меморіал Голокосту «Бабин Яр».

Вячеслав Лихачев. Законопроект "О предотвращении и противодействии антисемитизму в Украине" работать не будет

Если мы при этом вспомним, что антисемитизм в Законе определяется как «определённые чувства», то по сути депутаты предлагают в Уголовном Кодексе запретить умышленные действия, направленные на проявления каких-то чувств. 
Идея, конечно, замечательная...

Приватному російському проєкту “МГБЯ” планують віддати будинок, який реконструйовано за державні кошти

Попри всі спроби лідерів громадянського суспільства України припинити анексію національною пам'яті на території Бабиного Яру, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль надав доручення Фонду державного майна України віддати в оренду приватному російському проєкту «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» реконструйований на державні кошти будинок колишньої контори Лук‘янівського єврейського кладовища, який є частиною українського проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру.

Верховная Рада приняла в первом чтении законопроект "О предотвращении и противодействии антисемитизму в Украине"

"Законопроект имеет целью противодействие и предотвращение антисемитизма, его проявлений в Украине", - говорится в пояснительной записке. 
Антисемитизм в законопроекте определяется как "определенное отношение к лицам еврейского происхождения, которое выражается в ненависти по отношению к ним".

Позов Вааду України до КМДА зареєстровано в Окружному суді

«Поки не з’явився цей російський проєкт, нікому в голову не приходила така нахабна ідея, що можна прийти на територію закритого цвинтаря і почати там будувати. Такої практики, саме щодо будівництва на території історичних цвинтарів немає не тільки у мене – мені навіть невідомі подібні випадки із реєстру судових справ», – відмітив адвокат по справі Вячеслав Якубенко

В студии «Діє-Слово» проходит курс лекций сопрезидента Ваада Украины Иосифа Зисельса

Организаторы считают, что изучение иудаики невозможно без понимания современного устройства еврейской общины, того, за счет чего теплилась еврейская жизнь в советское время, сведений о еврейском самиздате, истории диссидентского движения и не только.

​Й. Зісельс. Меморіялізація Бабиного Яру як частина гібридної війни Росії проти України

Як усім вам, напевно, відомо, з 2014 року в Україні відбувається гібридна війна, пов’язана з агресією Російської Федерації проти нашої країни. Крім дуже трагічної військової частини конфлікту (вбивства і поранення десятків тисяч українських громадян, більш 2 млн. біженців, захоплення і анексія Криму, окупація 1/3 частини Донбасу), іншою важливою частиною цього конфлікту є ідеологічна, пропагандистська експансія Росії, спрямована на дискредитацію української державності і політичного іміджу України в очах світової спільноти.

До Київміськради подана петиція щодо підтримки українського державного проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру та гідного вшанування пам’яті його жертв

Не можна допустити, щоб це надважливе питання стало приводом для ідеологічної агресії Росії проти України, щоб меморіялізація цього трагічного місця була віддана до рук російських путінських мільярдерів (як би вони себе не називали) та їхніх місцевих помічників.

Магістерська програма «Юдаїка» НАУКМА оголосила про початок вступної кампанії на 2021-2023 н.р.

Грантову програму спільно заснували у 2012 р. Національний університет «Києво-Могилянська академія» і Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад України) за підтримки ) багатонаціональної ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» (UJE, Ukrainian Jewish Encounter задля поглиблення академічних студій з юдаїки в Україні. Програму координують кафедра історії НаУКМА. Її мета — на високому професійному і сучасному рівні готувати фахівців з єврейської історії та культури.

Відкрита дискусія «Травень, сповнений болем і надією» – відео

«Травень – місяць, коли природа вибухає життям, але й місяць, коли треба згадувати. Найгірше, що ми можемо зробити, це вигляд, що не було мільйонів невинних жертв. Зміст фрази “Горе переможців” ми пізнали у всій пекельній глибині»...