Через 80 років після початку війни ми ще не знаємо всієї правди – Йосиф Зісельс

Йосиф Зісельс.
Коментар для ukraineverstehen.de з приводу 80-ти річчя з початку Другої світової.
22. 06. 2021
Переклад з німецької.

Думки з нагоди 80-річчя з початку війни між нацистською Німеччиною та Советським Союзом.

Передусім, я згадав далекі 60-ті роки минулого сторіччя, коли вперше в СРСР вийшла книга Олександра Некріча "1941, 22 июня". З цієї книги сотні тисяч советських людей вперше взнали частину правди про ту війну.

Потім було багато інших книжок, зокрема Віктора Суворова, але навіть сьогодні, через 80 років після початку тої страшної війни, ми не знаємо всієї правди про неї. Два тоталітарних режими, сталінський та гітлерівський ціною десятків мільйонів людських життів з багатьох країн затверджували своє право на світове господство. Переміг сталінський, але це врятувало лише Західну Європу, але Східна Європа та значна частина Азії опинилися під комуністичним пануванням, що привело ще до десятків мільйонів жертв.

22 червня – це дата, коли війна з регіональної, західноєвропейської почала перетворюватись на світову.

Якщо правда, що Гітлер зробив превентивний удар по Сталіну, щоб запобігти зустрічному удару Сталіна по Європі, то від цього не легше, бо все одно ця війна перетворила людське життя у пил і надовго відкинула гуманітарний розвиток людства.

Після цієї війни людство ще не зрозуміло, але відчуло, що наступна світова війна може знищити все людство і невже меншої ціни за це відчуття не можна було людям заплатити.

Вважалося, що це буде остання війна, настільки вона була страшною та кривавою, але так не сталося і ми щорічно стаємо свідками, а то й учасниками нових і нових регіональних війн.

Ми в Україні вже сьомий рік потерпаємо від агресії Росії, яка, не зважаючи на величезні втрати у тій війні, так нічому і не навчилася, бо для східних авторитарних режимів, а Росія – саме така авторитарна держава з неоімперськими амбіціями,

тільки жорстока поразка у війні, як це сталося з Німеччиною у 1945 році, приводить до катарсису та переродження на демократичні засади.

І досвід Другої світової війни ще раз нам демонструє, що злочинні дії тиранів можна перемогти тільки об’єднавши увесь демократичний світ проти тих режимів, які не винесли уроків з тої війни.

Ми в Україні чекаємо на таке об'єднання цивілізованого світу заради примусу Росії до миру та демократії.

 

Оригінальний матеріал

Малюнок: https://ukraineverstehen.de