Катерина Малахова – про зміни в роботі сертифікатної програми з юдаїки з жовтня 2020 р.

Що спільного і в чому різниця між сертифікатною та магістерською програмами з юдаїки НаУКМА?

– У цих двох програм є один спільний ідейний організатор – це Ваад України. Обидві ці програми організовані співпрезидентом Ваада України Йосифом Зісельсом і побудовані під його керівництвом у співпраці з Києво-Могилянською академією. Сертифікатна програма з юдаїки працює майже 15 років, а магістерська готується відзначити десятирічний ювілей.

Цього року змінилось робоче керівництво програми. Я буду працювати як науковий керівник, а адміністративним керівництвом буде займатись Олена Заславська.

Основна різниця між сертифікатною та магістерською програмами – це мета кожної з них.

Сертифікатна програма розрахована на студентів бакалаврату, так як це студенти з першого по четвертий курс Академії. Починаючи з осені 2020 року, ми плануємо запросити для участі в програмі студентів Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського, Університету ім. Т. Шевченка та ін. Крім студентів сертифікатна програма допускає навчання вільних слухачів.

Сертифікатна програма не є інтегральною частиною навчального курсу Києво-Могилянської академії. Ми працюємо над тим, щоб зробити її також інтегральною частиною НаУКМА.

Магістерська програма випускає магістрів, тобто її учасниками є студенти Києво-Могилянської Академії, які вступають на загальних підставах за правилами Академії, і їх студентське життя повністю узгоджене з правилами Могилянки.

Що стосується обох навчальних планів спеціалізації «юдаїка» – в них немає принципової різниці.

Багато курсів дублюються, хіба що, у випадку з сертифікатної програми матеріал, що подається лекторами трохи простіше, тому що розрахований на менш досвідчених студентів бакалаврату, а не на магістрів.

Обидві програми – і магістерська і сертифікатна спрямовані на вивчення історії культури євреїв Східної Європи - щоб за ті два роки, які проходить навчання сфокусуватися на найбільш актуальних темах для досліджень в галузі юдаїки та інструментах для цих досліджень.

Ще раз хочу повторити, що обсяг навчального матеріалу сертифікатної та магістерської програм приблизно однаковий, але на сертифікатній програмі читаються деякі загальні курси, наприклад, «Введення в єврейську цивілізацію», який розрахований на тих слухачів, які стикаються з єврейською тематикою вперше.

На магістерській програмі такого курсу бути не може, тому що передбачається, що студенти, які приходять до магістратури мотивовані і мають певне уявлення про єврейську культуру.

Ще однією відмінністю сертифікатної та магістерської програм є те, що слухачі магістерської програми готують дипломне дослідження і захищають його на комісії, в яку входять як фахівці з юдаїки, так і провідні викладачі кафедри історії Гуманітарного факультету НаУКМА.

Сертифікатна програма націлена на те, щоб дати слухачам загальне уявлення про єврейську цивілізацію та сучасні методи її вивчення без великого дипломного дослідження.

 


Як зміниться навчальна програма з жовтня 2020 року?

– Цього року, 2020/2021, ми поки ще працюємо за раніше затвердженим навчальним планом.

При цьому їдиш для старшої групи в цьому році буде читати фахівець з Вільнюського міжнародного їдиш-центру.

Навесні має відбутися курс «Історія матеріальної культури євреїв Східної Європи». Цей курс ми б хотіли зробити складовим, тобто щоб його читав не один викладач, а зібрати його з серії міні-курсів різних викладачів, кожен з яких може вважатися великим фахівцем у своїй галузі дослідження єврейської матеріальної культури, наприклад, архітектура штетлу, книжкові колекції, графіка і т.д. Це один з профілюючих предметів на програмі, тому ми зараз приділяєм цьому курсу велику увагу.

Ми змінили структуру курсу, який зараз називається «Історія літератури на їдиш і на івриті». Також хочемо віддати його декільком викладачам, щоб він складався з трьох-чотирьох міні-курсів, присвячених різним аспектам літератури.

Це новий формат, за такою схемою ця програма раніше не працювала.

З другого семестру ми спробуємо його випробувати, і якщо у нас вийде – будемо рухатися в сторону перетворення якомога більшої кількості предметів навчання в таке об'єднання міні-курсів, оскільки вони дають можливість побачити і почути багатьох компетентних фахівців.

Ще одне нововведення – індивідуальна студентська робота. Це власне мікродослідження, результати якого студенти програми представлять в кінці семестру. Таким чином ми змінимо фокус – з лекційного матеріалу на досвід власного живого дослідження під керівництвом викладача курсу.

Ще одна істотна зміна цього року – це наявність студентів, які навчаються дистанційно. З одно боку цей формат нав'язаний нам епідемією, але ми будемо намагатися зберегти його і після закінчення карантинних заходів, щоб у нас могли вчитися іногородні студенти.

Заняття на програмі ми плануємо почати з 1 жовтня, за планом.

 

Аліна Шененко для сайту Ваада України