Ноябрь 2021

Кому помешали ханукальные светильники в Киеве и Днепре? – зафиксировано два акта вандализма

В воскресенье, 28 ноября, начался праздник Ханука. По этому случаю во многих городах Украины на центральных улицах и возле синагог были установлены ханукальные светильники, по отношению к которым .  
28 и 29 ноября в Днепре и Киеве было совершено два акта вандализма. 

Продаж національних інтересів України – найбільш потужний чинник для спротиву – Йосиф Зісельс

Національна образа – продаж національних інтересів України – це був, на мій погляд, найбільш потужний чинник для спротиву, ніж економічні проблеми, які виникли в ті роки...
Достатня умова – це національний консенсус, коли 80% громадян країни мають спільне бачення минулого, сучасного і майбутнього своєї країни.

Відкрито новий онлайн набір в самбатіонівську школу «Експедиція до витоків: від витоку до джерела»

«Самбатіон» – спільнота творчої іудаїки, яка об‘єднує людей різного віку, світогляду, професій, що захоплюються єврейську культурою та прагнуть вивчати її у незвичайний спосіб: через написання музики, малювання, читання, кіно та мандри. Під керівництвом кваліфікованих педагогів з України, Росії та Ізраїлю учасники заходу зможуть зробити перші кроки вченого-архівіста, попрацювати у віртуальних експедиціях та навчитися читати старовинні написи, дізнатися, про що і навіщо писали рабини та проповідники, просвітителі та поети, спробувати себе у ролі перекладача, і багато іншого.

Цю прозу можна спроектувати на всю Україну – відбулась презентація збірки оповідань Іди Фінк українською

Іда Фінк – письменниця, яка походила з єврейської родини, але писала польською мовою. Писати почала пізно, залишила лише дві книжки: роман «Подорож» і збірку оповідань «Сад відпливає», але тим не менш її вклад в літературу дуже значний. Дана презентація приурочена до 100-річчя з дня народження всесвітньовідомої письменниці. Подія відбулась у рамках громадської ініціативи «Рік Іди Фінк на Тернопіллі».

За весь час свого ув'язнення я не підписав жодного папірця – Йосиф Зісельс в проєкті «Дисиденти»

Нова книга Вахтанга Кіпіані “Дисиденти”, яка щойно вийшла у видавництві "Віват", являє собою збірку інтерв’ю реальних людей, які дорого заплатили в своєму житті за політичне інакомислення. Книгу доповнив блок відеоінтерв’ю з дисидентами, з сучасними політв’язнями й правозахисниками, які розповідають про своє життя, політичні переконання та ідеї; про те, чи може авторитарна машина примусити позбутися ідеалів та жаги до справедливості.

Ушел из жизни Феликс Ильич Мильштейн

Ваад Украины глубоко скорбит о кончине одного из пионеров еврейского возрождения в СССР, сотрудника одесского Благотворительного Фонда «Шаарей Цион» Феликса Ильича Мильштейна.

Українська Гельсінська Група відзначила 45-річчя з дня заснування

1 серпня 1975 року уряди 35 держав Європи і Північної Америки, у тому числі і уряд СРСР, підписали Гельсінські угоди, що були покликані закріпити нові відносини в Європі, забезпечити виконання у кожній з них високих принципів демократії та прав людини. Розуміючи, що за умов Радянської України це практично неможливо, 9 листопада 1976 р. група правозахисників об’єдналася для сприяння виконанню Гельсінських угод.

Йосиф Зісельс розповів про результати математичного моніторингу COVID-19 для працівників та студентів НУ «Острозька академія»

і країни, які страждають від епідемії COVID-19, мають спільні риси та водночас суттєві відмінності. Загальні риси обумовлені об'єктивними законами природи, а відмінності – специфічним набором чинників, властивих кожної окремої країні.

18 листопада відбудеться презентація збірника Іди Фінк «Сад відпливає»

«Сад відпливає» – це друга книжка Іди Фінк, видана у перекладі українською у жовтні цього року. Перша книга «Подорож» вийшла друком у 2017 році. Іда Фінк – письменниця, яка походила з єврейської родини, але писала польскою мовою.

Зерно правди ховається серед купи фейків – Йосиф Зісельс про статистику COVID-19

7 листопада в Карпатах відбулась конференція Львіського медіа-форуму «LMF Talks». В рамках події пройшла дискусія «Як підсилити голоси науковців та лікарів, аби протидіяти дезінформації #проковід. До учасників дискусії звернувся сопрезидет Вааду України, автор математичного моніторингу перебігу епідемії  COVID-19 Йосиф Зісельс.

Соціально-ціннісні активності релігій і конфесій в умовах небезпек обговорювали в ЧНУ

В заході взяв участь співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс з темою виступу «Деякі релігійні аспекти колективної ідентичності».

Виставка «Держава Ізраїль – українське коріння» відвідала Богуслав

Міріам Барац, що родом з Богуслава (в дівоцтві – Островська), з чоловіком Йосефом були засновниками першого кібуцу Дґанія, а їх син став першою дитиною, що народилась та виросла в кібуці. Батько та дідусь Міріам були раввинами. Острозькі були серед перших переселенців, що будували місто Квар-Саба.

Щоб вибратись з постколоніального болота, ми повинні боротися не з іншими, а з собою – Йосиф Зісельс на “Re:Open Zakarpattia”

І-й форум ідей та рішень “Re:Open Zakarpattia” має особливий фокус на темі розвитку мультикультурних фронтитів України, соціальній згуртованості, інтеграції та протидії дезінформації.
В дискусії на тему «Деколонізація” України: Чому це досі важливо і що варто зробити» прийняв участь сопрезидент Вааду України Йосиф Зісельс.

Літературно-музичний фестиваль до 100-річчя Іди Фінк відбувся в Збаражі

22–23 жовтня 2021 року в Органному залі Замкового палацу міста Збаража та у костелі святого Антонія РКЦ відбулась низка презентацій та мистецьких заходів, які вшанувували пам’ять Іди Фінк у її рідному місті. Почесними гостями Фестивалю стали донька письменниці Мірі Наґлєр, перекладачка творів Іди Фінк українською, публіцистка і редакторка Наталка Римська, дослідник життя та творчості письменниці, історик і літературознавець Бартоломей Крупа.

Дания – коллективный праведник. Юрий Табак о негероических датских рыбаках

Человек склонен к прямолинейному мышлению, идеализируя или, наоборот, демонизируя людей и события. Все сказанное в полной мере относится к осмыслению Холокоста. На самом же деле почти всегда картина поведения конкретных страны, народов, их лидеров многоцветна и не сводится к простой черно-белой картинке. Исключения крайне редки...