Зерно правди ховається серед купи фейків – Йосиф Зісельс про статистику COVID-19

7 листопада в Карпатах відбулась конференція Львіського медіа-форуму «LMF Talks».

В рамках події пройшла дискусія «Як підсилити голоси науковців та лікарів, аби протидіяти дезінформації #проковід».

До учасників дискусії звернувся сопрезидет Вааду України, автор математичного моніторингу перебігу епідемії  COVID-19 Йосиф Зісельс.

 

 

«Мене звати Йосиф Зісельс, за освітою я фізик-теоретик – в мене хороша математична підготовка.

З березня місяця минулого року я почав проводити математичний моніторинг епідемії Covid-19 по 53 країнах – вся Європа і трошки за її межами.
Я належу до інтернет-спільноти, яка називається «Covid-19: аналіз статистичних даних».

В ній працюють незалежні експерти, думка яких, як правило, відрізняється від офіційної. В нашій країні не лікарі, не міністерство охорони здоров‘я вирішують, коли вводити карантини, червоні зони або локдаун, а саме Офіс Президента, який тисне навіть на відомих вчених.

Ви не зможете знайти експерта, який знає все – це зрозуміло, але важливо порівнювати між собою дані офіційних та неофіційних експертів. Посеред моря даних, інтерпретацій, різних поглядів дуже важко знайти той результат, який ближче до істини.

Я витрачаю на це більше години на день вже півтора року – з березня 2020. Зазвичай аналізую дані різних країн для того, щоб зрозуміти саме тенденції – щоб зрозуміти, де ми маємо говорити про закон природи, а де виявляється статистичний розбіг; де межі помилки, а де реальні тенденції.

Звичайно, я читаю зараз багато біологічних і медичних матеріалів, хоча ніколи не був медиком-біологом.

Нещодавно я організував експертний круглий стіл на 5 каналі, на якому виступило декілька експертів. Виступаю на інших каналах, мої висновки були опубліковані на сторінках видання «Новое время».

Як завжди, коли йдеться про фейки, зерно правди ховається в купі того, що виглядає як зерно. Цей принцип чудово описаний в відомому оповіданні Гілберта Честертона: де людина може приховати лист восени, щоб його не можна було знайти – звичайно, в лісі. А якщо лісу немає, вона його посадить.
Де можна сховати труп людини – на полі бою...

Зерно істини ховається серед купи фейків, насаджених, як ліс у Честертона, і вичленити це зерно дуже тяжко. Для цього треба багато працювати і дуже багато знати, а це не так просто.

Наприклад, я ще в квітні минулого року побачив, що статистика летальності в Україні значним чином відрізняється від статистики інших країн.

Ще в квітні місці минулого року я намалював графіки поширення епідемії в розвинених та дуже розвинених 15 країнах, і побачив, що Росія, Україна і Румунія мають згідно цих графіків, найкращий рівень медицини. Рівень летальності в країні залежить від рівня медицини – можуть врятувати людину чи не можуть.

Як таке може бути? 
Одразу стало зрозуміло, що ми маємо фейкову статистику летальності. А де знайти правильну? У нас немає двох бухгалтерій або двох різних статистик – ми змушені опиратися тільки на офіційну статистику.

Існує багато ресурсів в мережі Інтернет, де можна перевірити статистичні дані, але саме тенденції перебігу епідемії можна зрозуміти тільки порівнюючи між собою дані десятків країн.

Американський журнал «Wall Street Journal» на початку 2021 р.  опублікував висновки своїх фахівців, які порахували в різних країнах показник, який назвали «надлишковою смертністю». З‘ясувалося, що всі країни не дають точні дані смертності.

Для таких країн вони розділили показники по містах. Наприклад, статистика по Нью-Йорку  тільки на 80% співпадає з реальними цифрами, а по Москві – на 30%, а  Індія ще менше…

Тобто, якщо ми не маємо реальних цифр, (я з цього приводу сперечався з міністром колишнім Степановим), ми не розуміємо реальної картини, не розуміємо, які заходи ми повинні приймати та як планувати наше майбутнє. Ось про це все я можу розповісти».