Виставка «Держава Ізраїль – українське коріння» відвідала Богуслав

Виставка «Держава Ізраїль – українське коріння» 29 жовтня відвідала Богуслав.

Захід пройшов в будівлі «Хедер» або, як її ще називають, «Кам‘яниця». Це найстаріша будівля міста, що була зведена в 1726 році для єврейської общини та єшиви, що дуже символічно. Зараз тут розташований Музей народних промислів, а в майбутньому влада міста планує виділити простір для єврейської історії Богуслава.

Серед гостей були присутні дружина правозахисника Семена Глузмана – Ірина, директор Музею історії Богуславщини Андрій Гуменюк, співробітники Музею, співробітники місцевої бібліотеки, краєзнавці, члени єврейської громади Богуслава.

 

«Ізюминкою» презентації виставки в Богуславі (місцевим компонентом, який додає Клавдія Колеснікова в кожному місті) була історія сім‘ї Островських.

Міріам Барац, що родом з Богуслава (в дівоцтві – Островська), з чоловіком Йосефом були засновниками першого кібуцу Дґанія, а їх син став першою дитиною, що народилась та виросла в кібуці. Батько та дідусь Міріам були раввинами. Острозькі були серед перших переселенців, що будували місто Кфар-Саба, а зараз там є вулиця їх імені. Таким є шлях від порогу дому сім’ї Островських на українській землі до двох ізраїльских міст.

 

Публіка зустріла виставку живо, зацікавлено та активно приймала участь в обговоренні. Після презентації гості згадували і розповідали свої особисті історії про єврейський Богуслав.

Проєкт «Родом із Штетлу» проводить Регіональна асоціація єврейських організацій малих міст України у співробітництві з Сіоністською федерацією України та Ваадом України.

Виставка розроблена Сіоністською федерацією України у партнерстві з Інститутом юдаїки, Київ.

 

Юлія Пономаренко для сайту СФУ та Вааду України