Апрель 2021

Заява робочої групи з розробки концепції меморіалізації Бабиного Яру

Редакція "Історичної правди" отримала від одного з народних депутатів текст звернення Робочої групи з розробки концепції меморіалізації Бабиного Яру до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Публікуємо цей документ повністю

Бабин Яр: росіяни продовжують захоплювати національний заповідник!

 

Усі наші попередні прогнози щодо плану дій російських олігархів, на жаль, збуваються. У тому числі, щодо планів захопити приналежну Національному заповіднику «Бабин Яр» будівлю контори колишнього єврейського цвинтаря,  єдиної вцілілої з часів війни пам'ятки – свідка тих подій.

Звернення Коаліції реанімаційного пакету реформ до депутатів Верховної Ради

Коаліція реанімаційного пакету реформ закликає Верховну Раду підтримати проєкт Постанови № 5290 «Про додаткові заходи з ушанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту».

Як підписати петицію на сайті Київмісьради?

Будемо раді бачити вас серед тих, хто підписав нашу петицію, і особливо – якщо ви приєднаєтесь до нас у справі недопущення цинічної російської бізнесовоі путінської «бригади» до керування українською національною пам’яттю.

У комітеті Ради виник конфлікт навколо ухвалення постанови щодо Бабиного Яру

У парламентському Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики виник конфлікт навколо ухвалення проєкту постанови про додаткові заходи з ушанування пам'яті жертв трагедії Бабиного Яру та Голокосту.

 

Ваад Украины глубоко скорбит о кончине украинского историка, архивиста и идишиста Анатолия Кержнера

Смерть Анатолия Кержнера на 42-м году жизни стала невосполнимой утратой для всех, кто знал этого замечательного и скромного человека, и для украинской иудаики в целом.  

Раде рекомендуют принять постановление, что не допустит участия РФ в концепции развития Бабьего Яра

Комитет гуманитарной и информационной политики Верховной Рады рекомендует принять постановление, которое предусматривает недопустимость участия РФ в концепции развития Бабьего Яра.

Позиція членів ВРЦіРО щодо належного вшанування жертв нацизму та комунізму у Бабиному Яру в Києві

Меморіалізація пам’яті про усі жертви Бабиного Яру має базуватися на загальнолюдських принципах, уникаючи політизації та ідеологізації. Така пам’ять має стати застереженням для майбутніх поколінь.

Суд просять заборонити виконувати роботи щодо розміщення «Місця для роздумів» на території НІМЗ «Бабин Яр»

Суд просять заборонити виконувати роботи для розміщення Меморіального об’єкту «Місце для роздумів» на території Державного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

Зведення синагоги в Бабиному Яру хочуть заборонити через суд

 

Позов щодо заборони будівництва подали до Окружного адмінсуду міста Києва. Відповідач у справі – Мінкульт, який дозволив будівництво. Меморіал «Бабин Яр» зазначений третьою особою.

Наразі суд визначає, чи є правові підстави зупиняти будівництво.

Віктор Кононенко – Петро Порошенко готовий фінансово підтримати український проект меморіалізації Бабиного Яру

Проєкт, який реалізується зараз на території Бабиного Яру – це приватний проєкт, приватний музей за російський кошт. Хто би не входив до його наглядової ради, кошти все одно російські.
Відповідно, рано чи пізно, ми маємо загрозу, що там пройде виставка про українських фашистів, які вбивали євреїв, і ми матимемо конфлікт всередині країни, який не буде можливості загасити.

«Меморіал «Бабин Яр», Путін, Майдан. Що спільного?»

«Меморіал «Бабин Яр», Путін, Майдан. Що спільного?» Й. Зісельс. «Від першої особи з Сергієм Дойком»

Йосиф Зісельс: «Меморіальний комплекс у Бабиному Яру має бути унікальним продуктом української культури»

В українському проєкті й заявлено про те, що у Бабиному Яру поховані не лише євреї. Україна повинна вшановувати всіх, хто похований на цих цвинтарях.

Йосиф Зісельс: «За російським проєктом меморіалу Бабиного Яру я бачу "вуха Путіна"»...

Свідома українська громадськість обурена тим фактом, що українська влада дає росіянам «зелене світло». Тим більше, що є проект, який розробили українці, зокрема, історики. Як це не парадоксально, але тепер українці мусять доводити своїй державі, що український проект – це закономірно.

Йосиф Зісельс: «Реалізація російського проекту меморіалізації Бабиного Яру має на меті трансформувати нашу культуру і політику пам'яті»

Наша головна мета – підтримати український проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру, а вже опосередковано отримати результат, що місця російському проєкту в Україні не буде – Йосиф Зісельс про хід боротьби за гідну меморіалізацію памяті жертв в Бабиному Яру.

Влада хоче проштовхнути російський проект меморіалізації «Бабиного Яру» – В’ятрович

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович та депутати інших фракцій пропонують доручити уряду невідкладно розширити межі та охоронні зони національного заповідника «Бабин Яр», внести всі об’єкти заповідника до реєстру нерухомих пам’яток України та заборонити участь в будь-якій формі в реалізації заходів із вшанування жертв Бабиного Яру представників держави-агресора.

Йосиф Зісельс – Будівництво у Бабиному Яру ведеться з численними порушеннями чинного законодавства

Співпрезидент Вааду України пан Йосиф Зісельс дав велике інтерв'ю студії «Діє-Слово», в якому відповів в тому числі, на кілька запитань, що стосуються законності будівництва на території Державного національного заповідника «Бабин Яр».

Імерсивна ерозія в лабіринті

Як opus magnum артдиректора російського проєкту меморіалу дає змогу роздивитися фейк навколо Бабиного Яру

«Євросолідарність» ініціює громадські слухання щодо передачі земельних ділянок під приватний проект «Бабин Яр»

Міська влада має негайно організувати громадські слухання щодо неоднозначного питання – передачі в оренду трьох земельних ділянок приватному Благодійному «Фонду пам’яті «Бабин Яр» по вулиці Юрія Іллєнка в Шевченківському районі. На цьому наголошує фракція «Європейська Солідарність» у Київраді.

Бабин Яр і російський слід. Що стоїть за конфліктом навколо меморіалу

Київська міська рада затягує з виділенням землі Меморіальному центру Голокосту «Бабин Яр», спонсорами якого є, зокрема, російські мільярдери.

Павел Фукс пытается рейдерски захватить крупнейшее издание. Обращение OBOZREVATEL

Редакция издания OBOZREVATEL публично обращается к президенту Владимиру Зеленскому, гаранту Конституции, СНБО, коллегам-журналистам, дипломатическим представительствам демократических стран в Украине, а также к Высшему совету правосудия, правозащитникам и народным депутатам.

Приватний меморіал в Бабиному Яру. Хроніки піднесення

Під прямим чи опосередкованим контролем приватного МЦГБЯ, підтримуваного Офісом Президента, невдовзі може опинитися й державний Заповідник «Бабин Яр» з територією понад 21 га та будівлею контори єврейського цвинтаря, де восени мав відкритись державний Меморіальний музей Бабиного Яру.

Конфлікт пам’ятей, а не проєктів. Бабин Яр та держава, хроніки нешвидкого реагування – стаття Івана Козленка

 

В тіні дискусії про Меморіальний Центр Голокосту Бабин Яр все ще залишається маловідомим державний проект меморіалізації трагедії Бабиного Яру, який публічно підтримала велика частина української гуманітарної спільноти. Втім, до «державного» наративу меморіалізації Бабиного Яру існує не менше питань, ніж до Меморіалу, будівництво котрого ініційовано приватними особами, вважає автор. Іван Козленко намагається розібратись в хитросплетіннях державної політики комеморації Бабиного Яру останніх 10 років, яка наразі, за його думкою, зайшла в глухий кут.

Нардепи від «Голосу» вимагають від керівництва партії припинити тиск на депутатів фракції у Київраді стосовно ділянки для будівництва меморіалу «Бабин Яр»

10 нардепів від «Голосу» оприлюднила заяву із вимогою до керівництва партії припинити тиск на членів фракції у Київраді, щодо рішення про передачу земельної ділянки благодійній організації̈ «Фонд пам'яті «Бабин Яр», яка фінансується російсько-кремлівськими грошима

Сила опору: тест

Ситуація довкола «Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»» перейшла у найбільш гарячу фазу – економічну

Йосиф Зісельс – Українці самі повинні виробляти власну культуру пам’яті та ставлення до певних подій, зокрема до Голодомору, до Голокосту

 

Українці самі повинні виробляти власну культуру пам’яті та ставлення до певних подій, зокрема до Голодомору, до Голокосту. Це наше історичне завдання. І ніхто не може нам нав’язувати свою політику, вироблену в імперії. Попереду в нас довгий шлях, і всі питання, які стосуються цієї землі, — це питання української політичної нації.

Мойше Лейб Колесник, головний рабин Західної України – Не варто будувати на території кладовища

Я погодився поставити свій підпис під «Зверненням єврейських організацій та громадськості щодо підтримки Меморіального Центру Голокосту "Бабин Яр"» у вересні, тому що не варто будувати на території кладовища будь-що – це моя особиста точка зору.

 

Анатолій Подольський: «Сьогодні тема Бабиного Яру вкрай політизована

Директор «Українського центру вивчення історії Голокосту (УЦВІГ)», к. і. н. Анатолій Подольський: «Сьогодні тема Бабиного Яру вкрай політизована, українській концепції уваги не приділяється.