Йосиф Зісельс: «Реалізація російського проекту меморіалізації Бабиного Яру має на меті трансформувати нашу культуру і політику пам'яті»

Є

Наша головна мета – підтримати український проєкт комплексної меморіалізації Бабиного Яру, а вже опосередковано отримати результат, що місця російському проєкту в Україні не буде – Йосиф Зісельс про хід боротьби за гідну меморіалізацію памяті жертв в Бабиному Яру.

Можна вигравати окремі сутички, але програвати війни. Для нас важливим є виграти стратегічну війну, щоб російським проєктам не було місця в Україні взагалі. Особливо тим, які мають підступні наміри стосовно України. Тим проєктам, що мають на меті трансформувати нашу культуру і політику пам’яті, як це зараз відбувається із російським проектом меморіалізації Бабиного Яру. Наразі в цілому прослідковується шлях протистояння російського імперського проекту та України. Меморіалізація Бабиного Яру є одним із яскравих прикладів цього протистояння. Ми бачимо, що декілька років це все крутилося в дуже обмеженому колі людей, які безпосередньо дотичні до цих проєктів. Це були десятки, ну, може пару сотень людей. Тільки минулого року це вийшло на широкий загал. Приводом було те, що змінився номінальний керівник російського проєкту. Було призначено художнього керівника проєкту – Іллю Хржановського, що трохи струсонуло громадянське суспільство, бо його як режисера не всі сприймають, що призвело до маси публікацій минулого року. Більш як двісті статей, ціла низка громадських звернень, але це все не справило ніякого враження на владу і на російський проєкт. Вони собі далі в своєму форматі існували і намагалися просунути свій проєкт. Тоді, на початку 2021 року, конфлікт вийшов на політичний рівень. Спочатку – на рівень Київської міської ради, де Кличко вже тричі не зміг зібрати потрібні голоси для рішення про виділення трьох невеликих додаткових земельних ділянок для російського проєкту.

Частина народних депутатів почала цікавитися проблемами, спровокованими російським проєктом. 19 березня було зареєстровано проект постанови «Про додаткові заходи з вшанування пам’яті жертв трагедій Бабиного Яру та Голокосту» під номером 5290. Реєстрацію постанови підтримав 31 народний депутат з усіх фракцій, крім ОПЗЖ.

Стає зрозуміло: це не є проблема однієї фракції чи однієї партії. Це проблема всієї України. Тобто ми говоримо про те, що існує певна загроза з російського боку не тільки на фронті, але і в сфері культури та політики пам'яті. Те що 31 народний депутат підтримали реєстрацію проєкту постанови – це дуже важлива риса, яку ще не можна вважати повною перемогою, але це важливий крок до рішення про цю постанову, який з часом може закінчитися позитивним голосуванням у КМР. Звичайно, буде спротив представників російського проєкту, які будуть намагатися не допустити прийняття цієї постанови. У них є серйозні важливі важелі впливу і на офіс президента і на Верховну Раду. Основні бої попереду. Але ми пам'ятаємо постійно, що в нас мета не допускати російські проєкти в Україну, які пов'язані з такими важливими категоріями, як культура і політика пам'яті.

17 березня відбулось слухання на засіданні Комітету ВР України з питань гуманітарної та інформаційної політики, де було презентовано обидва проєкти – і український і російський. Для нас дуже важливий цей факт, адже членам комітету стало зрозуміло, що є приватний проект, який нав'язується Україні за поребрика, а є український дуже гідний проект, який розробили українські вчені.

Для мене важливо не конкуренція обох проектів, а те що є один національний проект, а є закордонний із, тим більше, ворожої держави. Спочатку потрібно відбити цю агресію з боку Росії на фронті пам'яті. А потім вже розбиратися із українським проєктом, щоб він став гідним пам'яті тих людей, які загинули у Бабиному Ярі і про яких треба пам'ятати.

Не важливо яке враження постанова справить на російський проект. Головне, щоб держава зосередилася на своєму державному проекті і не звертала уваги на якісь ворожи спроби нав'язати їй свої наративи. Якщо це порушує законодавство України – звичайно потрібно заборонити. При тому врахувати, що ми живемо в демократичній країні, а Росія навпаки хотіла, щоб ми заборонили російський проект, а вона тоді буде на весь світ розповсюджувати фейки, що Україна антисемітська країна.

Тож наша головна мета підтримати український проект, а вже опосередковано отримати результат, що місця російському проєкту в Україні не буде.

Йосиф Зісельс – учасник Ініціативної групи «Першого грудня», спів-президент Вааду України, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, член Стратегічної Ради РОК.

 

https://www.facebook.com/rok.org.ua/photos/a.333899854146791/811369719733133