Ноябрь 2019

Почав роботу Волонтерський прес-центр

Керівниця проекту з боку Національного Таврійського університету ім. В. І. Вернадського - директорка Інституту філології та журналістики, професор С. Л. Кузьміна.
Керівниця з боку Вааду України і СФУ - виконавча директорка СФУ, шеф-редакторка сайту Вааду України Є. Заславська.

Борис Штивельман. Я позволю себе утверждать, что вопрос о выборе школы важнее, чем вопрос о больничной кассе или о выборе банка

Есть разные учителя, разные школы. Но, принципиально, система школьного образования настроена на одобрение и ободрение ребенка. И это поначалу даже воспринимается приезжими как род социальной  патологии. 

 
 

Й. Зісельс – Хтось зацікавлений в тому. щоб Україна виглядала у світі антисемітською країною

За останні роки поліція стала ретельніше відноситись до таких справ, доводити їх до суду. Вважаю, що то випадковий збіг, а якщо ні — то це точно провокація. Хтось зацікавлений в тому. щоб Україна виглядала у світі антисемітською країною. Це здається абсурдним на перший погляд, бо ми обрали єврея президентом. Добре це чи погано – вже інша справа.

Українські та ізраїльські науковці відновлять спільні дослідження

У 2020 році після понад 20-річної перерви українські та ізраїльські вчені відновлять спільні наукові дослідження в галузях теоретичної фізики й проблем культурної та історичної спадщини.

Памятник Шолом-Алейхему в Киеве разрисован свастикой

 

Министр иностранных дел Вадим Пристайко заявил в Twitter: «Антисемитский акт по отношению к памятнику Шолом-Алейхему в Киеве отвратительный, ужасный и требует оперативного расследования. Злоумышленник должен быть привлечен к ответственности».

Иосиф Зисельс: Музей памяти жертв Бабьего Яра предполагается разместить в реконструированном здании бывшей конторы еврейского кладбища

Бабий Яр. Место, где за два года немецкой оккупации было расстреляно более 100 000 человек. Урочище, ставшее одним из наиболее громких символов Холокоста на территории бывшего СССР. И так не занявшее подобающее место в украинской коллективной памяти. 

У Києві пройде лекція Йосифа Зісельса "Єврейська ідентичність: динаміка змін"

Магістерська і сертифікатна програми з юдаїки в НаУКМА та Асоціація єврейських організацій та общин (Ваад) України запрошують на публічну лекцію Йосифа Зісельса "Єврейська ідентичність: динаміка змін".

Концепцию развития заповедника «Бабий Яр» представили в Киеве

20 ноября была проведена презентация и обсуждение концепции развития и расширения границ национального историко-мемориального заповедника «Бабий Яр» для руководителей еврейских общин Украины. В конференц-зале Национальной академии наук Украины собралось около 150 человек.

Ваад України опублікував заяву у зв’язку з поширенням відеоролика, який містить ознаки антисемітизму

Ваад України рішуче засуджує спробу використовувати розпалювання антисемітських почуттів і негативні етностереотипи щодо єврейського народу в рамках сатиричної критики на адресу конкретної людини. Особливо обурливою є згадка в цьому контексті безпрецедентної трагедії єврейського народу. Голокост не повинен і не може бути приводом для жартів, і тим більше неприпустимою є спекуляція на трагедії в брудних цілях формування негативного образу конкретного представника єврейського народу.

У Києві пройшла презентація Концепції комплексної меморіалізації Бабиного Яру

«Нам треба знайти компроміс, як будувати на Бабиному Ярі комплекси. Між євреями, між українцями. Треба вже закінчувати з текстом і починати щось робити», - Яків Григорович.

Ваад України висловлює свою солідарність уряду і народу єврейської держави

Момент попадания ракеты в шоссе в Израиле

 

 

 

Ваад України висловлює свою солідарність уряду і народу єврейської держави, особливо жителям Півдня Ізраїлю, які піддаються ракетному обстрілу з боку сектора Газа, співчуття і підтримку постраждалим від дій терористичних груп.

Власти Белой Церкви возвращают здание синагоги еврейской общине

Здание Большой хоральной синагоги в Белой Церкви Киевской области вернется еврейской общине и будет использоваться по назначению.

У Києві пройде науково-популярний лекторій «Євреї України: від Давньої Русі до Незалежності»

У 2019 році Українська асоціація юдаїки за сприяння Голландського єврейського гуманітарного фонду організовує науково-популярний лекторій «Євреї України: від Давньої Русі до Незалежності». Заходи в рамках проекту відбуваються в єврейському центрі «Халом» (Київ).