У Львові відкрилась фотовиставка «Народ книги»

2 жовтня в Українському католицькому університеті відкрилася фотовиставка «Народ книги». На виставці представлені роботи Бориса Бухмана, Романа Віленського, Віталія Оплачка, Євгенії Ільїної і Шломо Нізіна.

Виставку організував Благодійний фонд «Карітас Одеса УГКЦ» і вперше представив під час першого Дня юдаїзму, який відзначили 17 січня цього року в місті Одесі. Фото ілюструють основні моменти з культурного та релігійного життя української єврейської спільноти: Бріт-Міла (обрізання), хупа (весілля), Ту Бі-Шват (Новий рік дерев), читання, переписування і внесення до синагоги Тори та деякі інші. Загалом виставка налічувала 61-ну фотографію.

«Сьогодні ми з радістю відкриваємо цю виставку для львів’ян та гостей VI Екуменічного соціального тижня, який проходить під гаслом «Відмінності та повага», – зазначив о. Василь Колодчин. Він також додав: «Блаженний Папа Іван Павло II назвав юдеїв нашими «старшими братами у вірі». Це не лише гарний вислів. Народ Ізраїлю був тим, хто перший розпізнав голос Єдиного Бога і відповів Йому в акті віри. Ми називаємо єврейського праотця Авраама і нашим отцем віри, бо вчимось в нього безумовної довіри Всевишньому. Приклади єврейських пророків і повчання мудрих скеровані також і до нас, їх досвід віри повчає і нас».

Довідка. Впродовж останніх десятиліть у ряді християнських церков Європи спостерігається інтерес до іудаїзму, тому II Європейська екуменічна асамблея у 1997 році запропонувала проводити 17 січня День іудаїзму. Ця дата обрана невипадково, оскільки на наступний день, 18 січня, у багатьох країнах світу починається «Тиждень молитов за єдність християн». У цей день в країнах, які підтримали святкування Дня іудаїзму, – таких, як Італія, Австрія, Польща, Нідерланди - проходять виставки, присвячені відносинам між християнством та іудаїзмом. У релігійних вузах і інших освітніх установах фахівці в царині іудео-християнських відносин, католицькі та протестантські теологи організовують семінари, лекції та проводять дискусії. У деяких церквах День іудаїзму відзначається як неформальне свято, а наприклад, у Католицькій церкві в Польщі він встановлений офіційно.

Джерело: ZAXID.NET

Patike