Январь 2020

«Будьте сильними та відважними!»: жінки під час Голокосту

Звичайно, єврейські жінки підлягали знищенню як єврейки, а не як жінки. Але життя в гетто, шлях до газових камер вони проходили і проживали інакше, проявляючи мужність і терпіння. Саме тому темі жінок під час Голокосту присвячено багато книг. Однією із таких книг є навчальний посібник «Жінки і Голокост: мужність і милосердя» (ООН, Нью-Йорк, 2011). У цій статті ми спробуємо коротко передати зміст посібника, показавши наскільки важливою була роль жінки під час трагічних подій минулого.

В'ячеслав Ліхачов, Йосиф Зісельс. 75-річчя звільнення концтабору "Аушвіц"

Гості цього випуску програми: В'ячеслав Ліхачов, історик, керівник моніторингу прав національних меншин та Йосиф Зісельс – виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України

Сегодня мир чтит память жертв Холокоста

Сегодня, 27 января, в мире отмечают Международный день памяти жертв Холокоста.

Этот день провозглашен резолюцией Генассамблеи ООН от 1 ноября 2005 года в память о жертвах нацистского террора во время Второй мировой войны. Соавторами резолюции выступили 100 государств.

Навіщо нам пам'ятати Голокост?

Це питання здається простим і недвозначним. Але на нього неможливо відповісти, допоки ми не з'ясуємо, по-перше, що таке Голокост, і, по-друге, хто такі "ми", кому "навіщо пам'ятати".

Порівняння різномовних статей про Голокост у Вікіпедії показує, що різні європейські мовні спільноти сповідують загалом не одну, а щонайменше три версії розуміння Голокосту.

Путин в Иерусалиме. Как Холокост из истории стал политикой

В далеком 2004-м РИА Новости со ссылкой на пресс-службу Федерации еврейских общин России сообщило, что президенту России Владимиру Путину вручена первая медаль «Спасение», учрежденная израильским правительством. Об этом же заявил главный раввин России (по версии ФЕОР) Берл Лазар. Позже выяснилось, что медаль вовсе не израильская, а учреждена самой ФЕОР, а тогдашний президент Израиля отказался участвовать в церемонии. Российский президент в те годы только начинал свой путь в тернистых дебрях еврейской политики. Через 16 лет, в 75-ю годовщину освобождения Освенцима, Путин триумфально въезжает в Иерусалим. 

Борис Забарко – Признание темы "Холокост" является лакмусовой бумажкой, определяющей принадлежность к цивилизованному миру

Картинки по запросу борис забарко

Есть даты и события, которые нельзя забывать всему человечеству. Среди них – 27 января – день освобождения Аушвица-Биркенау (Освенцима), самого крупного и печально известного лагеря смерти – символа преступления нацизма, символа Холокоста. 

Йосиф Зісельс - проти зустрічі Зеленського та Путіна в Ізраїлі, і пояснив чому

Йосиф Зісельс - громадський діяч, дисидент в програмі ІнфоДень відповів на питання «Чи Варто президенту Зеленському зустрічатися з Путіним в Єрусалимі»

Йосиф Зісельс – Форум в Ізраїлі зробили для Путіна

Йосиф Зісельс – Форум в Ізраїлі зробили для Путіна. Скайп блоггера Нестор Воля з учасником ініціативної групи українських інтелектуалів "1 грудня" Йосифом Зісельсом, відомим громадським діячем та дисидентом, 24-01-2020. Обговорювали поїздку Зеленського в Ізраїль.

Йосиф Зісельс – Україна розділена на два соціуми, які користуються різними форматами історичної пам’яті

Можливо, колись будуть знайдені компроміси щодо героїв, іменами яких називатимуть вулиці та на честь яких встановлюватимуть пам’ятники, і це не спричинятиме суперечок у суспільстві, але ці часи настануть нескоро.

Й. Зісельс на НВ: Рік відступу. Що чекає Україну в 2020 році

Якщо в новому році і буде просування до «миру» на Донбасі, то воно відбудеться тільки ціною втрати або значного зменшення суверенітету України. Путін не буде просуватися до того миру, про який мріє Зеленський, якщо той не здаватиме йому суверенітет України.