Міністр закордонних справ України звернувся до учасників Пам’ятної конференції з їдиш

Шановні друзі!

110 років тому у Чернівцях відбулася перша міжнародна конференція присвячена ролі і місцю мови і культури їдиш. Її підсумки мали значний резонанс у тогочасному суспільстві. 

Незважаючи на те, що минуло стільки часу питання, які обговорювали учасники тієї конференції не втратили своєї актуальності і сьогодні. Свідченням цього є участь у нинішній Пам’ятній міжнародній конференції мови і культури їдиш дослідників з багатьох країн світу. Вплетена у загальну канву Днів єврейської культури на Буковині, Пам’ятна міжнародна конференція має не лише показати історичні особливості притаманні єврейському населенню буковинського краю, але й підтвердити його нерозривний зв’язок з культурною традицією всієї України.  

Проведення у рамках Днів низки культурних та наукових заходів, зокрема, Пам’ятної міжнародної конференції з мови та культури ідеш, Тижня єврейського кіно, художніх виставок, концертів та екскурсій має стати підтвердженням значного внеску євреїв у розвиток буковинського краю. 

Протягом багатьох століть  Буковина є місцем, де українці, євреї, румуни, представники інших національностей живуть разом, створюючи неповторну атмосферу взаємного переплетіння і впливу багатьох культур. 

Без сумніву єврейська культурна складова буковинського краю є унікальним явищем.  Буковина дала світові низку відомих науковців, письменників, поетів, артистів і музикантів єврейського походження. Серед них не можна не згадати таких визначних майстрів слова, як Еліезер Штейнбарг, Іцик Мангер, Пауль Целан, Роза Ауслендер, Карл Еміль Францоз, художників Артура Кольника, Бернарда Редера, Ізю Шерфа. Їхні імена добре відомі не лише в Україні, але й у світі. Ця традиція продовжується і сьогодні у незалежній Україні.     

Хотів би побажати учасникам Пам’ятної міжнародної конференції з мови та культури їдиш, мешканцям Буковини, усім, хто прибув до Чернівців для участі у Днях єврейської культури повною мірою насолодитися неповторністю і самобутністю культурної спадщиною єврейського народу, відчути дух і традиції чудового буковинського краю, який дав світу багатьох талановитих митців і вчених. Ми пишаємося їхніми здобутками і віримо у те, що єврейська культурна традиція Буковини залишиться такою ж багатою і різноманітною і у майбутньому.

Творчих вам успіхів, наснаги, нових висот і звершень!

З повагою 

Павло Клімкін

 

Calzado Nike