Євреї про український "антисемітизм"

Маша Кондрачук і Стівен Енніс Служба моніторингу для BBC News

У вересні з Донецька виїхали понад 100 єврейських сімей після того, як там убили єврейського бізнесмена

Лідери єврейськоїгромади в Україні виступили з рішучими заявами на підтримку київського уряду в конфлікті з Росією, відкинувши звинувачення Москви в тому, що Україна стала лігвом антисемітизму.

Однак декого турбують прояви "побутового антисемітизму" в Україні, а також те, що на сході країни в складі добровольчих батальйонів воюють праворадикальні екстремісти.

Ще відколи в лютому від влади усунули колишнього президента Віктора Януковича, російські ЗМІ та офіційні особи зображують Україну як лігво праворадикального екстремізму, в тому числі антисемітизму.

4 березня президент Володимир Путін уперше публічно відреагував на повалення пана Януковича: "Ми бачимо розгул неонацистів, націоналістів, антисемітів, який зараз триває в деяких частинках України, в тому числі в Києві".

Два тижні потому, оголошуючи про анексію Криму, він ще раз вдався до схожих висловлювань, заявляючи, що "переворот" проти пана Януковича вчинили "націоналісти, неонацисти, русофоби і антисеміти".

Асоціація єврейських організацій і громад України (Ваад) відповіла на це відкритим листом, у якому сказано, що твердження Володимира Путіна про зростання антисемітизму в їхній країні "не відповідають дійсності".

Радники пана Путіна, "мабуть, переплутали Україну з Росією, де єврейські організації фіксують зростання антисемітизму за останній рік", сказано в листі.

Фашисти по обидва боки

Шмуль Каменецький – рабин з Дніпропетровська, міста, в якому живе одна з найбільших єврейських громад України. Він теж заперечує антисемітизм в Україні.

Російські медіа пишуть про загрозу Правого сектору, який навіть не пройшов у парламент

В Україні євреям живеться "легше й безпечніше", ніж у західних країнах, на зразок Бельгії і Франції, де піднімає голову радикальний іслам, сказав він у інтерв’ю для нового фільму про намагання захисти Дніпропетровськ від проросійських заколотів.

Відколи від влади усунули пана Януковича, російські ЗМІ постійно наголошують на загрозі з боку українських праворадикальних організацій, таких як Правий сектор чи партія "Свобода".

Але жодна з цих партій не має широкої підтримки. На президентських виборах у травні їхні лідери разом взяли менше 2% голосів. Ці політичні сили також не подолали п’ятивідсотковий бар'єр на нещодавніх парламентських виборах.

Та все ж присутність праворадикальних екстремістів у деяких прошарках українського суспільства викликає занепокоєння. Йдеться зокрема про новостворені добровольчі батальйони, які грають ключову роль у конфлікті.

У жовтні директор Ваад України Йосиф Зісельс сказав на прес-конференції, що добровольці "відважно" воюють за "суверенітет і територіальну цілісність України". Однак він визнав, що дехто з них дотримується "нацистських, ультранаціоналістичних і расистських" поглядів.

Праворадикальні екстремісти і фашисти воюють по обидва боки конфлікту, сказав пан Зісельс.

Ключова фігура

Ключова постать в організації і фінансуванні українських добровольчих батальйонів – голова Дніпропетровської області і бізнесмен Ігор Коломойський, впливовий член єврейської громади Дніпропетровська, який сам є об’єктом частих нападів російських ЗМІ.

Пан Коломойський активно задіяний у роботу Фонду захисту країни, який збирає гроші на медикаменти, харчі й обладнання для українських військових. Організація також опікується переселенцями.

Схожу допомогу надають також деякі місцеві синагоги.

"Ми надаємо найрізноманітнішу підтримку військовослужбовцям, які воюють проти терористів і захищають єдність і цілісність України. Ми закликаємо дніпропетровських євреїв активно допомагати їм", - сказано в заяві дніпропетровської синагоги "Золота троянда".

Тим часом єврейські лідери дедалі більше стурбовані долею інших євреїв на територіях, контрольованих повстанцями, особливо після того, як у серпні в Донецьку вбили єврейського бізнесмена Георгія Зільберброда.

У вересні з Донецька до Маріуполя, який перебуває під контролем уряду, втекли щонайменше сто єврейських сімей, каже донецький рабин Пінхас Вишедський.

За повідомленням єврейського веб-сайту Chabad.org, рабин Вишедський нещодавно разом зі своїм офісом теж переїхав до Києва, "щоб допомагати євреям з його міста, які знайшли притулок у столиці й інших регіонах країни".

"Євреї тікають від "руського миру" під крило фашистської київської хунти? Далі говорити нема про що", - пише веб-сайт Argument UA.

Побутовий антисемітизм

Та все ж деякі євреї хвилюються за свою безпеку в Києві.

У вересні на меморіалі жертвам Голокосту в Бабиному яру в Києві хтось намалював свастики. У вересні 1941 року протягом одного тижня в цьому місці вбили 34 000 євреїв.

Віце-президент Світового єврейського конгресу Борис Фуксман сказав з цього приводу: "Ми часто кажемо, що у нас немає сьогодні державного антисемітизму, але побутовий ще ніхто не викорінив".

Пам'ятник у вигляді менори в Бабиному яру в Києві

Цві Аріелі, колишній солдат ізраїльської армії, заснував у Києві товариство самозахисту, щоб захистити єврейську громаду від можливих антисемітських нападів.

"Євреї часто одними з перших стають жертвами конфліктів, навіть якщо вони прямо не беруть у них участі. Тому ми маємо бути в силі захистити свою громаду у співпраці з органами влади, звісно", - сказав він єврейській газеті "Хадашот".

Його група відпрацьовує бойову майстерність разом з підрозділами міністерства внутрішніх справ і має дозвіл на носіння зброї.

При цьому пан Аріелі не погоджується з картинкою російських ЗМІ, які зображують Україну як ворожу до євреїв країну.

"Можуть бути протилежні точки зору, але не називайте чорне білим, як це часто робить пропаганда сусідньої держави, просуваючи тезу про буяння неофашизму в Україні", - каже він.

 

Kopačky na fotbal