Заява Вааду України проти передачі в аренду МЦГБЯ будівлі колишньої контори єврейського кладовища

Відкриття виставки "Бабин Яр. Історія та долі".  Січень 2017 р.,
м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 44 . Фото О. З.

 

26 лютого 2021 року Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад) звернулась до Голови Фонду державного майна України з проханням не передавати у довгострокову оренду пам'ятки архітектури – будівлі колишньої контори єврейського кладовища (технічна адреса будинку: м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 44 літ. A). 

Відповідна заява була відправлена за два місяці до розпорядження прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Фонду державного майна України прискорити передачу в оренду будівлі колишньої контори єврейського кладовища приватному російському проєкту «Меморіал Голокосту «Бабин Яр».

У своєму листі Ваад України просить Фонд  державного майна України звернути увагу на те, що Благодійна організація «Фонд пам'яті «Бабин Яр» та її новий власник – благодійна організація «Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» мають намір реалізувати на території Національного заповідника «Бабин Яр» (т.ч. у будівлі по вул. Юрія Іллєнка,44-А) приватний проект меморіалу за ініціативою та за участі російських мільярдерів, близьких до Путіна (Михайла Фрідмана, Германа Хана та Павла Фукса). 

У такий спосіб ці російські мільярдери намагаються втілити в життя ворожу путінську політику щодо України, уникнувши при цьому санкційного списку США. 

На заяву не було отримано ніякої відповіді.

Нагадаємо, що 14 серпня 2016 р. відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Міністерством культури України (міністр - Євген Нищук), Національним заповідником «Бабин Яр» (директор - Борис Глазунов) і Міжнародним меморіальним фондом «Бабин Яр» (голова Опікунської ради - Андрій Адамовський, директор - Йосиф Зісельс).

Зміст Меморандуму – спільна діяльність по створенню державного музею «Бабин Яр» у будівлі колишньої контори єврейського кладовища.

Український ММФ БЯ був створений Ваадом України, Київським офісом ЄАЄК та  Всеукраїнською єврейською радою (президент - Олександр Сусленський) навесні 2016 року під час підготовки до 75-ї річниці початку трагедії Бабиного Яру, і не має відношення до МЦГБЯ.

 

Повний текст заяви.

-----------

Голові Фонду державного майна України 

ЗАЯВА 

Асоціації єврейських організацій та общин України (Ваад) із засобів масової інформації стало відомо, що благодійна організація «Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» та пов'язана з нею благодійна організація «Фонд пам'яті «Бабин Яр» звернулись до Фонду державного майна України про передачу у довгострокову оренду пам'ятки архітектури – будівлі колишньої контори єврейського кладовища (технічна адреса будинку: м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 44 літ. A), що на даний час знаходиться на території та в оперативному управлінні Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». 

Асоціація єврейських організацій та общин України і представники єврейської громади міста Києва категорично заперечують проти передачі цієї будівлі в оренду вищевказаним благодійним організаціям. 

Вважаю за необхідне звернути Вашу увагу на наступні обставини. Благодійна організація «Фонд пам'яті «Бабин Яр» та її новий власник – благодійна організація «Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» мають намір реалізувати на території Національного заповідника «Бабин Яр» (т.ч. у будівлі по вул. Юрія Іллєнка,44-А) приватний проект меморіалу за ініціативою та за участі російських мільярдерів, близьких до Путіна (Михайла Фрідмана, Германа Хана та Павла Фукса). У такий спосіб ці російські мільярдери намагаються втілити в життя ворожу путінську політику щодо України, уникнувши при цьому санкційного списку США. Вказані російські бізнесмени (Фрідман та Хан) були включені у січні 2018 року до передсанкційного списку США при попередньому президенті США. 

Щодо недопущення реалізації цього проросійського проекту до президента України, прем'єр міністра та мера міста Києва вже звернулись в травні минулого року 750 діячів науки і культури. 

У вересні та наприкінці грудня єврейські звернення на підтримку українського проекту меморіалізації Бабиного Яру та проти реалізації російського проекту меморіалізації Бабиного я зібрали близько 5 тисяч підписів представників суспільства. 

У травні 2020 року Службою безпеки України за даним фактом було проведено перевірку, за наслідками якої поінформовано Прем'єр-міністра України Д. Шмигаля щодо потенційних ризиків, пов'язаних із діяльністю представників благодійної організації «Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», у т.ч. акцентовано увагу на можливих спробах недержавних об'єднань, зокрема Російської Федерації, використати дане питання для дискредитації України на міжнародній арені та звинувачень її у порушенні прав і свобод національних меншин (лист No10/3-23/1-82 від 22.01.2021 року та лист No99/175-дек від 18.05.2020 року – копії додаються). 

Кабінету Міністрів України було рекомендовано підтримати вітчизняний проект коплексної меморіалізації Бабиного Яру (концепція комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру з розширенням меж Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», розроблена авторським колективом Інституту історії України НАН України у 2019 році), що позитивно вплине на світовий імідж України та нівелює спроби закордонних антиукраїнських сил використовувати спірні сторінки історії подій часів Голокосту для дискредитації нашої держави. 

Необхідно також зазначити, що в рамках реалізації вітчизняного проекту меморіалізації Бабиного Яру на реконструкцію будівлі колишньої контори єврейського кладовища вже було витрачено близько 30 мільйонів гривень державних коштів. 

Асоціація єврейських організацій та общин України вважає, що за таких обставин Фонд державного майна України повинен відстоювати національні інтереси, а тому доцільно відмовити вищевказаним благодійним організаціям в наданні в оренду будівлі по вул. Юрія Іллєнка, 44-А. 

На підставі вищевикладеного, 

ПРОШУ:

Відмовити благодійній організації «Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр» та пов'язаній з нею благодійній організації «Фонд пам'яті «Бабин Яр» в наданні в оренду пам'ятки архітектури та історії – будівлі колишньої контори єврейського кладовища (технічна адреса будинку: вул. Юрія Іллєнка, 44 літ. A), що на даний час знаходиться на території та в оперативному управлінні Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». 

Додаток: Копія листа No10/3-23/1-82 від 22.01.2021 року. 

Копія листа No99/175-дек від 18.05.2020 року.

Співпрезидент Вааду України 

Й.С. Зісельс 

 

Див. також:

Иосиф Зисельс. Отношение к Холокосту – это проверка на европейскость. О проектах мемориализации пространства Бабьего Яра