Йосиф Зісельс: «В Україні низький рівень антисемітських проявів, і їхня кількість послідовно зменшується»

Київ, 20 травня 2014 року – Голова Асоціації єврейських організацій та громад України Йосиф Зісельс розповів на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі про зменшення проявів антисемітизму в Україні протягом останніх років та безпідставність російської пропаганди, яка робить акцент на таких проявах.

«Ми зіткнулися зі знайомою моделлю російської пропаганди. У 2004 році перед виборами Президента пан Медведчук також використовував цю модель, цей міф про те, що зростає антисемітизм в Україні. Ми маємо справу не з новою подією чи міфом, а дуже стійкими переконаннями», – заявив Йосиф Зісельс.

Пан Зісельс повідомив, що у 2013 році було зафіксовано 13 антисемітських інцидентів по всій Україні – 4 нетяжкі напади і 9 випадків вандалізму. «Ми вже неодноразово заявляли від імені єврейської громади в Україні, і ці заяви дуже консолідовані після зміни Уряду, про те, що ніякого збільшення антисемітизму в Україні немає. Більше того, з 2007 року послідовно спостерігаємо зменшення кількості антисемітських інцидентів в Україні», – сказав правозахисник. Він розповів, що у 2012 році в Німеччині було зафіксовано 1300 таких інцидентів, у Франції – близько 600, у Англії – також близько 600, в Україні – всього 27. «Тобто в Україні дуже низький рівень кількості антисемітських інцидентів порівняно із країнами Західної Європи», – підкреслив Йосиф Зісельс. Він додав, що в Україні у 2013 році на 20% зменшилася еміграція в Ізраїль порівняно із 2012 роком.
Голова Асоціації єврейських організацій та громад України пояснив цей факт, зокрема, тим, що у Західній Європі існує дуже великий радикальний потенціал мусульманської діаспори.

За словами Йосифа Зісельса, на жаль, в Україні державна статистика взагалі не працює щодо цих інцидентів. «Тому ми змушені користуватися тільки своїми експертами, які дають оцінку цим проявам антисемітизму в Україні», – сказав він.

Правозахисник ще раз підкреслив, що останні вісім років кількість антисемітських проявів в Україні послідовно зменшується. «Тим не менше, російська пропаганда, пропаганда колишнього Президента Януковича оперували зростанням дуже сильним антисемітизму в Україні, не підтверджуючи це жодними фактами», – сказав він. Йосиф Зісельс зазначив, що, оскільки такі заяви не підтверджуються жодними фактами, то пропагандисти вдаються до провокацій. «З цього року починаючи, ми вже будемо ці моніторинги антисемітських інцидентів розділяти в Україні по двох напрямках – це «природні прояви», які дійсно є, і їх небагато, і «провокаційні прояви», які нав’язані нам зовні», – сказав він.

Йосиф Зісельс також розповів, що декілька днів тому було опубліковано чергове дослідження Антидефамаційної ліги — організації, головна мета якої — боротьба з антисемітизмом та всіма формами нетерпимості до євреїв. Але, за словами Голови Асоціації єврейських організацій та громад України, ці дослідження потрібно правильно розуміти. Не потрібно їх сприймати як такі, що показують рівень антисемітизму в країнах. Це дослідження торкається лише розповсюдження антисемітських стереотипів у світі. У цьому дослідженні Україна опинилася в середині, вона має індекс 38. Найменший показник у Швеції – 12.

Йосиф Зісельс висловив деякі методичні зауваження до дослідження. Зокрема, він зазначив, що анкета, за допомогою якою проводилося дослідження, не була адаптована до східноєвропейської та євразійської ідентичності. Але ж одні і ті самі питання сприймаються людьми із різних куточків світу по-різному. Цю анкету необхідно було адаптувати до психологічних характеристик та особливостей населення. Окрім того, в Україні було опитано всього 500 респондентів, а похибка при такій кількості складає мінімум 5-10%. «Тому не потрібно хапатися за це дослідження як за доказ того, що в Україні розповсюджені антисемітські стереотипи», – заявив Йосиф Зісельс.

Джерело: http://uacrisis.org/

Air Jordan 1
рубрика: 
дата: