Йосиф Зісельс. Цивілізаційна ідентичність та системи цінностей. Лекція. Відео

Публічна лекція Йосифа Зісельса стала першою в рамках спільного проекту Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості та громадської ініціативи «21 листопада». Як оголосив на початку зустрічі керівник Університету протоієрей Георгій Коваленко, для слухачів вже підготовлено цілу програму з циклу «Європейські цінності».

«Мені чимало років, — розпочав Йосиф Зісельс, — і накопичилися думки, якими хочеться поділитися. Як пояснити своїм дітям і онукам сучасний світ? Для цього треба бути близьким до правди».

Як фізик-теоретик, Йосиф Зісельс викладав свої теорії, підкріплюючи їх науковими прикладами.

«Наша планета має певну модель світобудови. Наприклад, уявлення про наш світ, який тримають три слони, що стоять на черепасі, жило аж до XV століття! Згодом учені довели, що Земля складається з різних шарів: ядро, магма, кора… Все це тримається разом і взаємодіє певним чином, викликаючи природні явища, катастрофи, зміни клімату тощо. І виявляється, як і в природі, в соціумі також існують різні елементи, які впливають на його формування, розвиток і перехід із якості в якість».

Традиційні моделі можуть бути застосовані науковцями до проекції на людство, суспільство, цивілізацію… Тож метою лекції було допомогти розібратися у цивілізаційній ідентифікації сьогоднішніх українців.

Їх виявилося дві — європейська і євразійська. Різниця в тому, що представники кожної моделі по-різному сприймають засадничі «цеглини» цивілізаційної ідентичності: закон, родину, власність, державу, свободу, релігію…

Одкровенням прозвучала думка про те, з якою відмінністю сприймають віру і закон люди з європейської та євразійської цивілізаційних ідентичностей. Західна Європа 2000 років була навантажена раціональним чинником релігії — правом. А євразійська цивілізація, подекуди відкидаючи правову складову, переважно використовувала ірраціональний чинник релігії — Бога та можливість спілкуватися з Ним напряму.

Звідси, як наслідок, і відмінність не тільки в укладі життя, а й навіть у розумінні та виконанні Декалогу.

Яку ж модель обрали регіони України? Яка є кращою? На всі ці питання лектор відповідей… не дав. Проте спираючись на факти, графіки й соціологію, Йосиф Зісельс виклав інформацію так, що кожен сам зможе розібратися в темі та зробити свої висновки. Тим паче, що цивілізаційний кордон, за його словами, «проходить крізь серце кожної людини».

«Ми не приречені на конфлікт — просто не треба одне одного примушувати», — підсумував лектор.

Наостанок слід зазначити, що зміна ідентифікації відбувається щодня. Це процес не революційний, а еволюційний. І всі ми беремо в ньому участь кожною хвилиною нашого життя. Тут головне обрати, як бути: чи хотіти жити, чи просто жити.

 

Камера та монтаж: Альфія Шевченко
Фото: Олена Заславська
Текст: http://orthodoxy.org.ua

 

Air Jordan