Майже все моє життя пройшло на цих вулицях – Йосиф Зісельс. Meridian Czernowitz

Celan ZENTRUM

Фото: Фб сторінка Й. Зісельса

З 3 по 5 вересня 2021 р. в Чернівцях проходить ХІI Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ.

В рамках фестивалю в Літературному целанівському центрі відбулась зустріч із сопрезидентом Вааду України Йосифом Зісельсом.

«Я досить часто виступаю, але, несподівано для мене самого, я відчуваю певне хвилювання: я півтора роки з певних причин не був в рідному місті. Це не вперше в моєму житті, коли я розлучаюся з цим містом, але коли повертаєшся, завжди тебе нахлинає цілий комплекс почуттів, спогадів, асоціацій.
Майже все моє життя пройшло на цих вулицях, цих площах. Майже кожний будинок щось нагадує. Наприклад, коли мені директор фестивалю сказала, що я буду жити у готелі «Магнат» на колишній вулиці Щорса, тепер вона Шептицького, я одразу згадав, як я відривався у 1976 році від спостереження КГБ, тому що мені треба було заховати книжки, які могли вилучити, якщо б мене спіймали. І саме там, де прохідний двір біля кінотеатру, тоді він був ім. Горького, я і відірвався від спостереження.

Зараз ми знаходимось у Центрі П. Целана. Колись тут був цілий комплекс кінотеатрів: для малюків, «Новини дня», кінотеатр «Україна», а напроти кінотеатр Космодем’янської. І там, де я зараз сиджу, знаходилась каса. Я працював у 1962–1963 рр. кіномеханіком у цих кінотеатрах. Вранці вчився в середній школі, а потім працював.

Центр Целана також для мене не порожній звук, тому що я зростав у 60-ті рокі, коли вже став студентом, у певному єврейсько-німецькомовному середовищі: мій найближчий друг – Павло Пшенічка, найкращий вчитель України 2017 р., жив на квартирі у німецькомовній родині. Таким чином я познайомився з цим колом. Вперше тоді, у 70-ті роки, для мене пролунало ім’я – Пауль Целан», – так розпочав свою лекцію Йосиф Зісельс.

Під час події за підтримку незалежності, територіальної цілісності України, активну громадську діяльність та з нагоди 30-річчя Незалежності України пану Йосифу була вручена Подяка від Чернівецької обласної ради.

Запис зустрічі можна подивитись за посиланням: