Ваад України виступив із заявою з приводу схвалення представниками України в ООН пакету анти-ізраїльських резолюцій

Відкрита Заява Вааду України

Щодо отримання грошової допомоги від ООН для переселенців – Bisbank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ваад України заявляє рішучий протест проти схвалення представниками України в ООН чергового пакету анти-ізраїльських резолюцій. На жаль і на наше величезне розчарування, підтримка подібних постанов із боку України стала системною.

28 жовтня 2022 р. на засіданні Першого комітету Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй відбулося голосування щодо проекту резолюції «Небезпека розповсюдження ядерної зброї на Близькому Сході». Серед іншого, текст Резолюції наголошує на «важливості приєднання Ізраїлю до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та постановки всіх його ядерних об’єктів під всеосяжні міжнародні гарантії в галузі атомної енергії для досягнення загального приєднання до Договору на Близькому Сході».

Делегація України проголосувала «за» цю Резолюцію, склавши компанію, зокрема, таким країнам, як Російська Федерація, Ісламська Республіка Іран, Республіка Білорусь, Корейська Народно-Демократична Республіка. Багато країн, що підтримали документ, самі володіють ядерною зброєю або прагнуть володіти нею, перебувають в активному збройному конфлікті з сусідами і загрожують регіональній і глобальній безпеці. Серед авторів резолюції – такі країни, як Судан, Сомалі та Лівія. «Проти» проголосували, зокрема, Сполучені Штати й Канада. Більшість європейських союзників України утрималася. Тоді цей крок спричинив серйозні дискусії в Ізраїлі, послабивши позиції прихильників України. Сьогодні, коли в Ізраїлі йде процес формування нового уряду, подібний крок України дасть додаткові аргументи силам в Єрусалимі, які виступають проти постачання зброї нашій країні.

2020 року наша організація вже висловлювала своє обурення подібними діями представників України в ООН, але виявилося, що інерція, консерватизм і недалекоглядність у деяких напрямах зовнішньої політики України продовжують діяти та шкодять, на нашу думку, міжнародному іміджу нашої країни (https://vaadua.org/news/zayava-prezidiyi-vaadu-ukrayini ).

11 листопада 2022 р. на засіданні Четвертого комітету Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй відбулися голосування щодо проектів ще п’яти резолюцій, які можуть бути інтерпретовані як анти-ізраїльські. І знову делегація України проголосувала «за» разом із згаданими авторитарними країнами, які здійснюють чи підтримують збройну агресію проти неї, тоді як більшість найважливіших союзників України проголосувала проти чи утрималася.

Голосування делегації України вкотре викликає здивування та обурення. Ми хотіли б отримати роз’яснення від Міністерства закордонних справ та Офісу президента України, як вийшло, що наша делегація в ООН виступає проти Ізраїлю та його союзників із числа демократичних західних країн, і робить це разом із авторитарними режимами, у тому числі з Росією, що здійснює дев’ятий рік агресію щодо нашої країни та дев’ятий місяць веде активні бойові дії, спрямовані на її знищення?

Тим часом ізраїльська делегація послідовно підтримує українську позицію на всіх голосуваннях у Генеральній Асамблеї ООН – у тому числі, засудивши повномасштабну агресію РФ та спроби незаконної анексії української території. Держава та суспільство Ізраїлю надають гуманітарну підтримку Україні. Тисячі ізраїльтян присвячують себе волонтерській роботі для надання найрізноманітнішої допомоги українському народові. Сотні ізраїльтян воюють у складі інтербригади у складі ЗСУ. Абсолютно незрозуміло, чому Україна вирішила «на подяку» підтримати супротивників Ізраїлю, в тому числі країни, які взагалі не визнають права єврейської держави на існування та офіційно проголошують необхідність її знищення.

Ми усвідомлюємо те, що в ООН в цілому хорошим тоном вважається підтримувати курс на обмеження ядерних озброєнь.

Створення зони вільної від ядерної зброї в районі Близького Сходу обговорюється на Генеральній Асамблеї останні чверть сторіччя. Багато дружніх Ізраїлю країн не вважали за можливе проголосувати «проти», але серед тих, хто утримався – Австралія, Албанія, Бельгія, Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Грузія, Данія, Індія, Італія, Камерун, Кот д’Івуар, Латвія, Литва, Люксембург, Монако, Нідерланди, Папуа-Нова Гвінея, Польща, Румунія, Франція, Хорватія, Чехія, Естонія. Підтримка резолюції, яка закликає до ядерного роззброєння країни, що наражається на пряму і очевидну загрозу з боку агресивних сусідів, які в десятки разів перевершують її за площею та кількістю населення, викликає особливе здивування саме у випадку України. Вона відмовилася від ядерної зброї в обмін на міжнародні «обіцянки» державного суверенітету та територіальної цілісності – і незабаром зазнала збройної агресії з боку одного з «гарантів». Саме наша країна на власному прикладі могла б усвідомити реальні наслідки реалізації на практиці таких безвідповідальних ідей. Здавалося б, логічним і зрозумілим було б голосування української делегації проти цієї резолюції, навіть якби більше жодна країна світу не заперечувала чи, як мінімум, могла б утриматися від підтримки анти-ізраїльських проєктів резолюцій.

У цьому контексті підтримка Україною цих резолюцій не піддається логічному розумінню.

Голосування України глибоко здивувало не лише ізраїльтян, а й представників єврейських громад у всьому світі (зокрема, у США). Йдеться про людей, які докладають величезних зусиль для допомоги Україні у боротьбі з російською агресією, і для яких підтримка Ізраїлю є життєвою важливою цінністю.

Ми очікуємо пояснень від зовнішньополітичного відомства країни та Офісу президента і висловлюємо надію, що подібні недружні дії щодо наших партнерів та союзників більше не повторяться на жодному міжнародному майданчику, зокрема, при подальших голосуваннях з аналогічних резолюцій.

Президія Вааду України                          
13 листопада 2022 року

 

рубрика: