У Києві відкрилась виставка, присвячена Елі Візелю

20 січня у Києві, у Центрі сучасного мистецтва Gallery M-17, у рамках заходів до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту, відбулось відкриття виставки «Елі Візель: з Сигіта в Нью-Йорк через Францію та Ізраїль». Урочисте відкриття виставки, організованої Limmud FSU, Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», Посольством Держави Ізраїль в Україні, Ізраїльським культурним центром в Києві за підтримки Джойнт і проекту «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності» відвідали міністр культури України Євген Нищук, директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко, Посол Держави Ізраїль в Україні Елі Білоцерковський, аташе з питань культури і освіти Посольства США в Україні Шері Бістрянскі, засновник і керівник програми Limmud FSU Хаїм Чеслер, директор програми Ліммуд Україна, директор Гілель Осік Аксельруд, директор Ізраїльського культурного центру у Києві Генадій Поліщук, директор Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» і Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» д-р Ігор Щупак, представник ASF (Німеччина) Анжела Бєляк разом із волонтерами з Нмеччини та Італії, та інші.

 

 

Першу екскурсію виставкою провели д-р Йоель Раппель, директор Архіву Елі Візеля у Бостонському університеті (США), та проф. Дан Лаор, голова Центру єврейської культурної спадщини "Цимбаліста" (Ізраїль).

 

 

Елі Візель (1928 – 2016) – відомий усьому світові письменник, журналіст, громадський діяч. Коли йому було 15 років, нацисти депортували усю його родину до табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі (на території Польщі). Мати Елі та його молодша сестра загинули, а дві старші сестри вижили. Пізніше Елі разом із батьком відправили в концентраційний табір Бухенвальд.

Після війни Елі Візель навчався в Парижі, а потім став журналістом.Більшу частину свого життя він присвятив боротьбі за пам’ять про Голокост і шість мільйонів загиблих євреїв. Елі Візель написав 57 художніх та наукових книг, отримав близько 140 почесних ступенів від наукових інституцій по всьому світу. Літературний доробок та правозахисна діяльність Елі Візеля були відзначена величезною кількістю нагород, серед яких – Президентська медаль Свободи, Золота медаль Конгресу США, Національна гуманітарна медаль, Медаль свободи, Орден почесного легіону. У 1986 р. Елі Візель отримав Нобелівську премію миру.

nike shoes new arrival yellow color chart black