У День Захисника України в Києві на маршах не було зафіксовано ніяких провокацій чи неправомірних лозунгів

Збір на марш УПА

До державного свята 14-го жовтня була приурочена низка заходів – у тому числі – офіційних святкових, наприклад, фотовиставка в приміщенні Держархіву, урочистий вечір у Палаці спорту, в тому чіслі велика кількість громадських організацій і політичних сил вирішила провести свої події: у Києві в цей день пройшло три марші (два з них через територіальну і часову близькість були об’єднані в один).

На 13:00 в парку Шевченка зібралися різноманітні націоналістичні сили. Ініціаторами виступила партія «Свобода». Подія носила назву Марш УПА “Захистимо українську землю!”, оскільки 14 жовтня, окрім офіційного свята Захисника України, відзначається також християнське свято Покрови, День козацтва та День створення УПА. Із інших представників на марші були також Правий сектор і Національний корпус. Із ЗМІ на маршах були присутні: К1, ZIK, а також Громадське. Кількість відвідувачів налічувала від 50 до 70 тисяч осіб.

На офіційній сторінці заходу була поголошена головна вимога цьогорічного Маршу – не допустити втрати територіальної цілісності та державного суверенітету України ні через реалізацію т.зв. «формули Штайнмаєра», ні через розпродаж землі і пограбунок українців олігархами та іноземним капіталом.

Люди, які прийшли на марш, знаходилися в парку приблизно 2 години з моменту початку збору, слухаючи виступи лідерів біля пам’ятника Шевченку. Їхніми вимогами були захистити Україну «…від московитів, малоросів і мародерів, які підписують далі Мінські договори… а також, товариство, ми вимагаємо від влади, щоб вона припинила скуповувати українську землю сільськогосподарського призначення».

ВІДЕО

 

Далі колони повільно рухалися до Офісу Президента, щоб озвучити свої вимоги Володимиру Зеленському.

Жовта пов’язка. Символіка, яку клеїли учасникам маршу Братства Ветеранів і Д7

У свою чергу, Демократична сокира, ліберальна та проєвропейська партія, заснована в 2018 році, провела свій марш, на якому де-не-де траплялися ті ж політичні сили, що й на попередньому. У своєму оголошення представники Демократичної сокири запрошували приєднатися до події всіх небайдужих, але при цьому просили не приходити з політичною символікою, що, на жаль, не було виконано.

Цей марш мав окрему подію на Фейсбуці, а також час збору – 15:00, у той час як Ветеранське братство організувало подію на 16:00 і в їхньому списку учасників була зазначена партія Д7.

На сторінці маршу було зазначено: «Ми – українські ветерани та патріоти. Ми зі зброєю в руках відстояли право на власну державу. 13 тисяч життів – ціна, яку ми заплатили за незалежність. Нас продовжують вбивати на фронті, попри фейкові “перемир’я”, декларовані політиками.
Ми, ветерани, як ніхто хочемо миру. Але те, що пропонує президент – не довгоочікуваний мир, а здача України на умовах Путіна. Влада стріляє нам у спину, штовхаючи країну до капітуляції. Це – зрада власного народу.»

Трохи незрозумілою була політика організаторів, але врешті-решт два марші злилися в один. Хоча рух транспорту на центральних вулицях був перекритий, пересування відбувалося складно і з затримками через велику кількість людей.

Окрім, власне, протестувальників, були присутні також глядачі, які стояли на тротуарі та дякували ветеранам.

Треба зазначити, що незважаючи на велику кількість людей на заходах, а події проходили більш, ніж шість годин, не було зафіксовано ніяких провокацій чи неправомірних лозунгів.

Газета, яку роздавали під час зборів на Марші УПА

Редакторка сайту Вааду України Ірина Лазоренко

Nike Air Max 270