Спільна заява Світового Конґресу Українців, Всесвітнього Конгресу Кримських Татар та Асоціації Єврейських Організацій та Громад України до першої річниці насильницької анексії Криму Російською Федерацією

пресове повідомлення
18 березня 2015 р.

In English

           

Спільна заява Світового Конґресу Українців, Всесвітнього Конгресу Кримських Татар та Асоціації Єврейських Організацій та Громад України
до першої річниці насильницької анексії Криму Російською Федерацією

 

Рік тому, 18 березня 2014 р., міжнародна спільнота стала свідком найбільш зухвалого з часів Другої світової війни порушення міжнародного права – насильницької анексії Російською Федерацією Криму, що є невід’ємною частиною території Української держави.

27 березня 2014 р. Організація Об’єднаних Націй, у своїй Резолюції “Територіальна цілісність України” стосовно незаконного, так званого “референдуму” в Криму 16 березня 2014 р., заявила, що:

“6. Закликає всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані заклади не визнавати жодної зміни статусу Автономної Республіки Крим і міста Севастополя на основі вищезгаданого референдуму і утримуватись від жодних дій чи кроків, які можна було б тлумачити як визнання такого зміненого статусу”.

Російська інтервенція в Криму спричинила численні грубі порушення фундаментальних людських прав і свобод українців, кримських татар, євреїв та інших жителів, які виступають проти окупаційної влади, що зокрема підтверджує недавній розширений звіт Атлантичної ради США і Дому свободи під назвою “Порушення людських прав у окупованому Росією Криму”.

Силовими діями на території Криму Російська Федерація розпочала свою військову агресію проти України та невпинно продовжує її на Сході України, явно порушуючи норми міжнародного права, включно з Хартією Організації Об’єднаних Націй, Гельсінським Заключниим актом Наради з безпеки та співробітництва в Європі 1975 р. про територіальні цілісності держав, Будапештським Меморандумом про гарантії безпеки 2004 р., а також Мінські угоди від 5 і 19 вересня 2014 р. та від 12 лютого 2015 р.

“Світовий Конґрес Українців, Всесвітній Конгрес Кримських Татар та Асоціація Єврейських Організацій та Громад України рішуче засуджують анексію Криму Російською Федерацією та її агресорські дії проти України, що є прямою загрозою не лише для України, але й для миру та стабільності в Європі, - заявили Президент Світового Конґресу Українців Евген Чолій, Президент Всесвітнього Конгресу Кримських Татар Рефат Чубаров та Співпрезиденти Асоціації Єврейських Організацій та Громад України Йосиф Зісельс і Андрій Адамовський.                      

 – Ми закликаємо міжнародну спільноту якнайшвидше посилити свої цільові санкції проти Російської Федерації та конкретно і ефективно допомогти Україні захистити свою незалежність і територіальну цілісність, у тому числі й Крим”.

Контакт зі ЗМІ: Ірина Мицак

СВІТОВИЙ КОНҐРЕС УКРАЇНЦІВ (СКУ)

145 Evans Ave., Suite 207

Toronto, ON M8Z 5X8 Canada

Tel. (416) 323-3020

Fax (416) 323-3250

e-mail: uwc@ukrainianworldcongress.org

website: www.ukrainianworldcongress.org

Оригинал заяви

nike
рубрика: 
дата: