Що спорткомплекс, що російський музей – це територія цвинтаря – В. Нахманович про спробу віддати в аренду спорткомплекс "Авангард"

Картинки по запросу "спорткомплекс авангард киев"

В спорткомплексе "Авангард"

Батьки вихованців ДЮСШ з хокею, баскетболу, спортивної гімнастики, тренери та ветерани спорту звернулися до співпрезидента Вааду України пана Иосифа Зісельса із проханням підтримати іх у зусиллях по збереженню спортивного комплексу «Авангард», який знаходиться за адресаю: м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 46.

З приводу цього заступник Голови робочої групи з розробки концепції меморіалізації Бабиного Яру при Інституті історії України НАН України Віталій Нахманович дав свій коментар.

----------------------------------------------

1. Спорткомплекс "Авангард" збудований за радянських часів на території Єврейського цвинтаря. До речі, він мав бути набагато більший:

http://www.kby.kiev.ua/book1/illustrations/drawing/drawing9.html

2. Одна недобудована споруда цього комплексу була розташована на
ділянці, що її орендував Фонд пам'яті "Бабин Яр" Вадима Рабиновича:

http://www.kby.kiev.ua/images/reserve/reconstruction/project/04_Maps_New/04_Map4K.jpg

3. Декілька років тому Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" Фрідмана-Фукса викупив цей Фонд у Рабиновича, для того, щоб побудувати там свій музей.

Але основні діючі споруди спорткомплексу розташовані на іншій ділянці, що виходить прямо на вул. Іллєнка.
На цій самій ділянці стоїть і контора Єврейського цвинтаря. Адже раніше будівля контори використовувалася як гуртожиток спорттовариства "Сокіл". Це, до речі, одна з проблем: будівлю контори передано Національному заповіднику
"Бабин Яр", а землю під нею - ні.

Колишній міністр спорту Ігор Жданов хотів провести повну реконструкцію спорткомплексу:

https://vechirniy.kyiv.ua/news/na-shcho-zbyrayut-sya-peretvoryty-sportkompleks-avanhard

Але грошей на це в бюджеті не було, тому стали робити ремонт у наявному приміщенні:

https://glavcom.ua/sport/news/bagatofunkcionalna-arena-ne-vimalovujetsya-u-kijevi-znovu-remontuyut-sportkompleks-avangard-foto-611744.html

4. Спорткомплекс складають декілька будівель, одну з яких російські олігархи хочуть взяти в оренду на 5 років під тимчасову експозицію Центру Голокосту "Бабин Яр":

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/2876975-stolicnij-sportkompleks-avangard-ne-privatizovuvatimut-borodanskij.html

Що спорткомплекс, що російський музей - все одно це територія цвинтаря. Тому, згідно з Концепцією комплексної меморіалізації Бабиного Яру, створеною робочою групою при Інституті історії України НАНУ, уся ця земля має перейти до Національного історико-меморіального заповідника та бути включена до складу меморіального парку. 

 

Віталій Нахманович,
заступник Голови робочої групи з розробки концепції меморіалізації
Бабиного Яру при Інституті історії України НАН України  

Nike