Проект "Документування синагог Галичини (Україна)"

Галичина як провінція у Габсбурзькій імперії між 1772 та 1918 рр. була не лише територією проживання для поляків, українців, євреїв та німців (разом з австрійцями) до Другої світової війни, але і місцем перетину та співіснування різних культур, мов, релігій та традицій. Водночас, ця територія, яка сьогодні знаходиться частково на теренах Польщі та України, є синонімом як розквіту багатоетнічного та багаторелігійного суспільства, так і руйнування пам’яток, винищення людей у ХХ столітті: зокрема під час Другої світової війни, Голокосту, етнічних чиcток і депортацій та повоєнного забуття і стирання слідів. 

Під час Голокосту було знищено великий пласт багатої матеріальної і духовної єврейської культури. В радянські часи залишки цієї спадщини були занедбані, або і взагалі знищувалися. І лише з 1990-х років, після розпаду Радянського Союзу, в Україні розпочався поступовий, хоча і повільний процес відродження і повернення пам'яті про єврейські громади Галичини в Україні. Відновлення та збереження їхньої матеріальної спадщини стало предметом дискусій, обговорень та наукових досліджень.

В сучасних умовах, коли збережені синагоги та інші єврейські сакральні будівлі в Україні знаходяться в поганому стані, часто перебудовані до непізнаваності, особливо важливою є документація, зокрема архітектурні заміри та їх фотофіксація. Саме це було основною метою проекту "Документування синагог Галичини", який фокусувався на синагогах та інших єврейських сакральних об’єктах, що збереглися на території тієї частини Галичини, яка сьогодні є в Україні. 

Запропоноване дослідження є спробою зберегти матеріальну спадщину єврейських громад Галичини, принаймні, в документах та відкрити доступ до опрацьованих матеріалів науковцям і громадськості у форматі публікації та інтернет-ресурсу. Проект також охоплює архівні дослідження ритуальних будівель як осередків релігійного і громадського життя єврейських громад міст і містечок Галичини. Окрім цього, в рамках проекту у співпраці з Національним університетом "Львівська Політехніка" було проведено два навчальних семінари: "Архітектура єврейських дільниць галицьких містечок" під час весняного та осіннього семестрів 2012 навчального року.

Дослідження проводилися в містах та містечках Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей упродовж 2011-2012 рр. Архітектори здійснили заміри і підготували документацію 35 об’єктів: переважно це синагоги, а також микви, бейт мідраші, клойзи. Опрацьовані матеріали розміщені на сайті Центру міської історії у форматі фотофіксацій будівель та обмірних креслень. Детальніше про принципи документації і розміщення об’єктів на сайті читайте тут.

Проект реалізується у рамках співпраці Центру міської історії у Львові, Центру єврейського мистецтва в Єрусалимі та архітекторами у м. Львові. 

Цей проект доповнює дослідження синагог України, проведене у 1990-х – початку 2000 роках Центром єврейського мистецтва в Єрусалимі у співпраці з Інститутом "Укрзахідпроектреставрація" у Львові. У замірах та документації синагог та інших ритуальних споруд єврейських громад в Україні, проведеному у 1990-х та на початку 2000-х рр. брали участь: Аліза Коен-Мушлін, Сергій Кравцов та Владімір Лєвін (Центр єврейського мистецтва), спеціалісти "Інституту Укрзахідпроектреставрація", зокрема Ігор Фуголь, Олег Чорний, Оксана Бойко, Ігор Андрушко. Документація цього проекту зберігається у архіві Центру єврейського мистецтва. Сьогодні проводиться підготовка до оцифрування цієї колекції.

Над реалізацією проекту "Документування синагог Галичини (Україна)" працювали: Сергій Кравцов та Володимир Лєвін з Центру єврейського мистецтва (Єрусалим), архітектори Олег Чорний, Володимир Сіверс, Максим Швець, історик архітектури Оксана Бойко, Ірина Мацевко та Софія Дяк з Центру міської історії (Львів). Матеріали цього проекту розміщені тут.

Ми сподіваємося, що цей проект стане не лише базою для проведення статистично-історичних розвідок, але й сприятиме появі нових досліджень сакрального простору єврейських громад в багатоетнічних містах та містечках довоєнної Галичини. Документація замірів може бути використана як практичний матеріал для курсових та магістерських робіт студентів-архітекторів. Доступ до результатів дослідження широкої громадськості створює платформу для обговорення питань, які пов’язані з ревіталізацією та збереженням єврейських сакральних споруд як пам’яток архітектури та матеріальної багатокультурної спадщини України.

З питаннями та пропозиціями звертайтесь, будь ласка, до академічного координатора Центру др. Ірини Мацевко за електронною адресою i.matsevko@lvivcenter.org

Источник: http://lvivcenter.org

Air Jordan 1