Олег Вишняков. Сучасний музей – це місце, де історія стає одночасно і теперішнім, і майбутнім

Що таке музей? За часів моєї юності – це було місце, куди не хотілося йти, бо це нудно та нецікаво. Експозиція рідко могла зацікавити. Хіба що, мене завжди захоплювали справжні зразки військової техніки.

Сучасний музей – абсолютно інший простір. Це місце, де історія стає одночасно і теперішнім, і майбутнім. Сучасні музеї кардинально відрізняються тим, що завдяки останнім технологіям та рішенням там створюють настільки сильні експозиції, які неможливо забути.

Найближчим часом в Україні мають звести Меморіал «Бабин Яр». Для того, аби залучити спеціалістів до обговорення цього проекту Иосиф Зисельс організував дводенний семінар з сучасних методів музеєфікації та новітніх музейних технологій. Я з радістю підтримав його ініціативу, бо вважаю дискусію надзвичайно важливим процесом у досягнені кінцевої мети.

На цей захід до Києва прибули фахівці компанії Ralph Appelbaum Associates – Філ Хьюз і Пол Вільямс. Вони – спеціалісти з великої літери. RAA – автор десятків цікавих музейних проектів, від Меморіального музею Голокосту у Вашингтоні до Музею громадського транспорту в Лондоні. Вони приїхали поділитися досвідом того, як створити музей, який зможе увійти до переліку найкращих.

Музей пам’яті – це дуже особливе місце. Людина, яка хоч раз бувала у Яд Вашем, зрозуміє, про що я говорю. Це місце повністю відповідає своїй назві, що перекладається як «пам'ять і ім'я». Там імена 6 мільйонів євреїв, яких жорстоко вбили за часів Голокосту і тих, хто всіляко намагався їх врятувати, будуть вічно звучати. Ви відчуваєте це, перебуваючи посеред Залу Імен, де зверху дивляться сотні людей, життя яких безжалісно відняли. Ви відчуваєте це у дитячого меморіалу, де безперестанно лунають імена, вік і місце народження півтора мільйона вбитих під час Голокосту дітей.

Меморіал «Бабин Яр» має бути таким самим сильним місцем. Там померли десятки тисяч людей - євреї, українці, роми, росіяни, представники інших національностей, моряки Дніпровської флотилії, в'язні Гестапо і Сирецького концтабору, а також душевнохворі люди. Там трапилась страшна трагедія, яка залишила свій відбиток не тільки на історії єврейського та українського народів, а на історії всього світу. І пам'ять про неї повинна бути вшановано гідно. Так, щоб сучасні діти, прийшовши туди, відчули той страх і той біль, які відчували їхні однолітки, яких одного разу вранці розбудили, щоб повести на розстріл.

Особливо важливо при створенні Меморіалу враховувати закони Галахи і не турбувати могили, а знайти таке рішення, яке зможе виключити це. Це місце повинно стати центром загальної пам'яті і при цьому – спільного майбутнього, в якому ніколи не буде місця подібної трагедії.

Цей меморіал – важливий щабель для музеєфікації в Україні. І до його спорудження треба підходити з усією серйозністю. Тому для його створення потрібно запозичувати кращий досвід, кращих фахівців, кращі технології. Я впевнений, завдяки подібним заходам вдасться знайти вірний шлях для реалізації цього та наступних важливих музейних проектів в Україні.

Джерело: сторінка Почесного консула Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олега Вишнякова у Facebook

Calzado Nike