Напередодні Дня вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру відбудеться он-лайн конференція «БАБИН ЯР: пам'ятати по-українськи»

Памятник расстрелянным ромам.jpg

Пам'ятник «Ромська Кибитка». Київ. Заповідник «Бабин Яр". Фото: відкриті джерела.

 

Он-лайн конференція «БАБИН ЯР: пам'ятати по-українськи», яка відбудеться напередодні Дня вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру, 28 вересня, поєднає в своєму етері істориків, політологів, громадських діячів, студентську молодь, творчу інтелігенцію, усіх небайдужих для обговорення надважливої сьогодні  теми – як не дати перетворити  пам'ять про одну із найтрагічніших сторінок в історії України і усієї Європи на ще один інструмент гібридної війни проти України в руках представників промосковської пропаганди.

Пам'ятати по-українськи означає шанувати пам'ять жертв Голокосту, вчиненого  нацистами у серці української столиці та у багатьох інших українських містах без політичних маніпуляцій, перекручень та промосковських наративів.

Пам'ятати по-українськи – означає різнобічно вивчати та ретельно досліджувати цю тему, таким чином творячи нерукотворний пам'ятник загиблим.

Пам'ятати по-українськи – означає декларувати, що Бабин Яр став спільною могилою євреїв, ромів, українців. 

Одні із цієї великої когорти людей не мали ні вибору, ні шансу, ні можливості врятувати своє життя. Вони стали безневинними жертвами нелюдської нацистської ідеології. Інші йшли свідомо на смерть, захищаючи свої ідеали, з вірою у майбутню державність своєї бездержавної української нації. 

Однак, ситуація із вшануванням пам'яті жертв Голокосту у Бабиному Яру сьогодні все більше набирає гостроти і потребує всебічного обговорення та  дискусії з позицій збереження української державності, єднання і порозуміння усіх свідомих українців, українських євреїв, представників української та єврейської діаспори, представників ромської нації. 

Вона потребує спільного протистояння спільному агресору – руйнівним та облудним московським наративам – на ментальному, культурологічному та духовному рівнях.

Початок он-лайн конференції  – 28 вересня, у вівторок, о 14:00

Он-лайн конференція «БАБИН ЯР: пам'ятати по-українськи» проводитиметься під егідою Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка (м. Кам'янець-Подільський), у співдружності та за інформаційної підтримки сайту Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України та Студії "Діє-Слово".

Співорганізатори он-лайн конференції:
ГО "Товариство Сонця та Місяця" (голова Лора Підгірна, українська письменниця, громадська діячка, аспірантка КПНУ ім. І.Огієнка),
ГО "Подільська  освітня платформа" (голова – Оксана Почапська, доцентка кафедри журналістики КПНУ ім. Івана Огієнка ),
БФ "Ми Кам'янчани" (голова Володимир Мельниченко, народний депутат України  VIII скликання).

 

Спікери он-лайн конференції «БАБИН ЯР: пам'ятати по-українськи»:

Вітальне слово – Василь Кобильник, проректор з науково-педагогічної роботи КПНУ ім. І. Огієнка, депутат Кам'янець-Подільської міської ради, лідер фракції "Європейська Солідарність" та депутатської групи "Ми Кам'янчани".

 

Спеціальний запрошений спікер – Йосиф Зісельс, виконавчий співпрезидент Вааду України, український громадський діяч та дисидент єврейського походження, діяч українського єврейського руху,  виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України.

 

Спікери:
Анатолій Подольський
, директор Українського центру вивчення історії Голокосту

Михайло Тяглий, співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту, відповідальний редактор часопису «Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі», фахівець з  вивчення проблеми Геноциду ромів в Україні 1941-44 років.

Алік Гомельський, письменник, історик, дослідник  історії УНР, автор численних публікацій  та книг на тему українсько-єврейських відносин.

Модератор – Лора Підгірна.

Долучитися до дискусії, поставити запитання у спеціальному чаті зможе кожен бажаючий. 

Відео-запис конференції буде викладено в соцмережах Фейсбук, на сторінках зазначених громадських організацій та сайтах Ваажу України та Студії "Діє-Слово", про що буде сповіщено додатково.

 

Долучитись до конференції можна буде за покликанням: https://us02web.zoom.us/j/3550141688?pwd=NFo4Q29nbW1zclZqTlhMTktZaWRjdz09

Meeting ID: 355 014 1688
Passcode: 163152