Музей театрального мистецтва в Україні відкрив нову експозицію

Історія походження цього музею лежить ще з часів початку 20 століття. Музей був заснований в 1923 році, в мистецькому об'єднанні «Березіль», яким керував Л. Курбас. Цей музей почав збирати всі архіви з вистав Єврейських театрів, це були: фотографії, програми з вистав, макети, афіши, тощо. Після війни був створений в 1954 році спеціальний фонд для того, щоб приховати всі матеріали, які непотрібно було бачити відвідувачам, оскільки дуже часто такі матеріали знищувалися. Сюди потрапили матеріали пов'язані з Л. Курбасом і польськими та єврейськими театрами. У 80-х роках ці матеріали все-таки опублікували.

Організаторка Тетяна розповідає: «Перша виставка пройшла  2001-го року. Було дуже важко організувати її тому, що дуже мало тих, хто з людей пам’ятав ще цих акторів».

Підготовка до виставки тривала досить короткий проміжок часу, як каже Тетяна: «приблизно кілька років, але першу виставку не можна порівнювати з останньою, адже, вона була тільки починаючою. Не було великого приміщення, оскільки були інші можливості та інша культура. Головною метою було показати діяльність Київських, Одеських, Харківських і Дніпропетровських театрів. Організатори виставки зуміли розпізнати хто був на тих фотографіях і з яких це взагалі театрів».

Цей музей вже набагато більше, ніж в ті часи, коли він тільки зароджувався. У музеї ви можете побачити різні макети, яких більше не побачите в жодному єврейському музеї України, ляльки (персонажі з «Тев’є»), театральні маски Ольги Рапай. Остання виставка була зроблена досить за короткий час, але при цьому, виглядає чудово.

Коли я тільки зайшов до музею, мені відразу кинулися в очі дивовижні ляльки, які зображені на світлині. Прийшовши на виставку, мені дуже сподобалися картини, вони були виконані з такою майстерністю, що складно їх не помітити.

Відвідувачка цього музею висловила свої враження з приводу цієї виставки: «Мені дуже сподобалася ця шикарна виставка, найбільше - ці незвичайні ляльки, я хоч і не любителька музеїв, але прийшовши сюди, мені дійсно було цікаво на все це подивитися».

Прийшовши до музею, ми можемо отримати від побаченого купу вражень, а для справжніх поціновувачей такого виду мистецтва, це буде краще, що можна відвідати, побувавши в Києві.

Кореспондент-стажер сайту Вааду України Роман Павлов 
Фото: Роман Павлов

Supreme