Микола Кушнір: Ми намагаємось привернути увагу до проблеми збереження єврейської культурної спадщини як в Україні, так і за кордоном

Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини 3 березня представив у Києві виставку «Як гарні намети твої, Якове ... Настінні розписи синагог Буковини».

Також в рамках відкриття виставки відбулася презентація виставкового каталогу.

 

На запитання редакції сайту Вааду відповідає директор Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини Микола Кушнір.

– Що для Вас значить ця виставка?

Для нас – це великий дебют, велике хвилювання – ми вперше у столиці представляємо наш останній доробок, а саме виставку, присвячену настінному синагогальному малярству в регіоні Буковина.
 

– Які перспективи у того, що ми тут бачимо? Наскільки це вдається зберегти? 

Власне, весь цей проект і ця виставка задумувалися з метою привернути увагу людей, громадськості, можновладців та усіх тих, хто може допомогти зберегти ці залишки настінних розписів, які ми знайшли на території Буковини. Дійсно, тут не тільки Новоселиця, адже це тільки показовий випадок, але ми намагались показати, що це дійсно була ціла традиція, яка була характерна для Буковини. Тут представлено вісім синагог, в кожній із яких є більша або менша частка збережених розписів. Також є дві діючі синагоги. В румунській частині є синагоги, які збереглись повністю як синагоги. Вони не були перепрофільовані або закриті, але на жаль там вже немає єврейської громади і тому вони стоять порожні.

В українській частині ситуація трішки складніша. В радянський період, а саме у післявоєнний час, більшість синагог були перепрофільовані під інші потреби і, звичайно, все, що було зв’язано з літургією, щезло. Залишитися лише фрагменти розписів, які випадково знайшлись під штукатуркою і були відкриті для сучасності. Ми їх сфотографували, систематизували, вивчили, прокоментували і намагаємось привернути увагу до проблеми збереження єврейської культурної спадщини як на території України, так і за кордоном.
 

Весь цей проект і ця виставка задумувалися з метою привернути увагу людей, громадськості, можновладців та усіх тих, хто може допомогти зберегти залишки настінних розписів, які ми знайшли на території Буковини.


 

– Який наступний пункт у подорожі цієї виставки після Києва?

Взагалі-то в наших планах повезти її у Бухарест. Ми маємо попередню домовленість, і це наш обов’язок в рамках проекту. Дата нажаль ще не з’ясована, але точно ми повеземо виставку, оскільки частина регіону колишньої Буковини знаходиться в Україні, а частина належить Румунії. Ми робили виставку з люб’язної згоди і підтримки наших партнерів у Бухаресті – Федерації єврейських громад Румунії, тому показати її там – також наш обов’язок. Ще ми маємо замовлення з Німеччини і, звичайно, повеземо по Україні. Інформація про це буде представлена на нашому сайті, а також і у інших джерелах.

 

О. Заславська для сайту Вааду
Фото - О. Заславська

Air Max