Літня школа "Єврейська історія та багатоетнічне минуле Центрально-Східної Європи: суспільства, культури та спадщина" пройде у Львові

15 липня – 9 серпня 2013 р. у Центрі міської історії відбудеться літня школа "Єврейська історія та багатоетнічне минуле Центрально-Східної Європи: суспільства, культури та спадщина". Літня школа 2013 року є одночасно і новим починанням Центру міської історії і продовженням наших попередніх проектів, спрямованих на зростання обізнаності і усвідомлення єврейської історії та культури як складової багатокультурного минулого Україні.

Як і попередні школи, проведені у  минулих роках, ця школа буде фокусуватися на єврейській історії та культурі Центрально-Східної Європи, проте пропонуватиме більш комплексний підхід, представляючи різні національні, соціальні та індивідуальні перспективи. Такий підхід має на меті стимулювати істориків до впровадження міждисциплінарних підходів та багатовимірних аспектів до вивчення суспільств, які в минулому мали багатоетнічну та багатокультурну складову, заохочувати до впровадження нових контекстів в дослідженнях історії України.

Множинність ідентифікацій та ідентичностей – чи це національних, релігійних, соціальних чи державних, що змінювалися в часі і просторі, проходячи через сім'ю, сусідство, дільниці, інституції та міста, загалом – буде інтегрована в семінари та лекції. Частина програми буде стосуватися масових і часто насильницьких змін ХХ століття, які відбулися в Центрально-Східній Європі і залишили нам конкуруючі спадщини, які потребують дослідження, вивчення, аналізу, інтерпретації, рівно ж як публічного обговорення та увіковічення.

Школа пропонує вивчення базового рівня ідиш, мови яка є необхідною для дослідників, які вивчають або планують вивчати багатоетнічне та багатокультурне минуле регіону. Програма літньої школи включає гостьові лекції та два воркшопи.

Під час воркшопу "Як навчати про багатоетнічне минуле України?" обговорюватимуться навчальні програми в українських університетах та виклики, пов'язані з викладанням і дослідженням багатоетнічного минулого України. Воркшоп "Культура на перехресті культур" розглядатиме різні форми сучасної культури і мистецтва, які звертаються до складного багатокультурного минулого. 

Викладачі школи та попередні теми курсів:

Проф. Тарік Сиріл Амар (Колумбійський університет): Місто та єврейська історія у Східній Європі XX століття: модерність, міграція та катастрофа

Проф. Теодор Р. Вікс (Університет Південного Іллінойсу): Єврейська історія в багатоетнічній Центрально-Східній Європі, 1850-1918 

Др. Софія Дяк (Центр міської історії): Наша, їхня, спільна? Дискусії про спадщину у Центрально-Східній Європі після 1945

Др. Йоанна Лісек (Вроцлавський університет): Єврейська культура через перспективу ґендеру – традиція і модерність

Др. Мейгіл Фавлер (Університет Торонто): Модернізм і погроми: культура і мистецтво на пограниччях Центрально-Східної Європи у ХІХ-ХХІ століттях.

Джерело: http://www.lvivcenter.org

 

nike fashion
дата: