Концерт до 110-річчя від дня народження видатного диригента ХХ сторіччя маестро Натана Рахліна відбувся в Києві

20 січня у Національній філармонії України відбувся святковий концерт до 110-річчя від дня народження видатного диригента ХХ сторіччя маестро Натана Рахліна. 

Натан Рахлін – це надзвичайно професійний і знаковий для Києва дириґент.

У столиці України митець понад двадцять років очолював Державний симфонічний оркестр України, який зараз має статус Національного.

А в Нью-Йорку у 90-ті роки українська діаспора заснувала Фонд пам’яті Рахліна (Nathan Rachlin's Memorial Fund).

В програмі концерту прозвучали знакові у творчості Рахліна твори – це Перший скрипковий концерт Дмитра Шостаковича та Симфонія «Манфред» Петра Чайковського. Виконавцями були Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України під батутою Володимира Сіренка, який став ініціатором проведення вечора пам'яті та відомий скрипаль зі Львова Марко Комонько.

Знаковий твір Шостаковича, присвячений легендарному скрипалеві ХХ сторіччя Давиду Ойстраху, за експресією та концентрацією цілком прирівнюється до будь-якої симфонії композитора. Концерт складається з чотирьох частин: 1. Ноктюрн (Moderato), 2.Скерцо (Allegro), 3.Пасакалія (Andante), 4.Бурлеска (Allegro con brio). Між Пасакалією та Бурлескою розташована надзвичайно віртуозна каденція, яка є апофеозом складності: побудована на постійному accelerando (прискоренні) партія скрипки вимагає від виконавця значних фізичних зусиль. 

Марко Комонько не лише чудово впорався із дуже складними технічними труднощами, а й надзвичайно тонко передав усю глибину музики Дмитра Шостаковича, що кожен слухач виніс для себе щось важливе опісля концерту.
Сам скрипаль зізнався після концерту «Насправді, Шостакович був моїм найулюбленішим композитором з самого дитинства. А з Першим скрипковим концертом у мене склалася дуже цікава історія. Я його дуже багато слухав, оскільки в будинку, дея жив мій сусід скрипаль його часто грав. Тож я його чув не один десяток разів. Потім мені потрібно було цей концерт підготувати у надзичайно стислий термін – за 2 тижні. Але "на слух" я його вже знав прекрасно, тож за тижнень вже відіграв концерт з оркестром. І цей концерт залишався досить довгий час моїм улюбленим.» 

Джерело: http://m-r.co.ua/

 

NIKE AIR HUARACHE
рубрика: