Ізраїль та Україна між минулим та майбутнім. Конференція

Складна історія взаємовідносин українського та єврейського народів, вплив сьогоднішніх подій в Україні на міжнаціональний діалог та національні групи, перспективи розвитку відносин між євреями/ ізраїльтянами та українцями – ці та ще багато інших (болючих, цікавих, дискусійних, гострих…) тем піднімалося під час конференції «Ізраїль та Україна між минулим та майбутнім», що пройшла 27 листопада в Тель-Авіві.
Конференція, участь у якій взяла низка відомих і визнаних експертів, проходила в рамках Штерновських читань, що вже шостий рік поспіль організовуються Будинком вчених Тель-Авіву під керівництвом Моше Кенігштейна. 
Вибір цьогорічної теми не випадковий – в Ізраїлі проживає велика громада вихідців з України, які спостерігають і вболівають за останніми подіями в країні виходу. 

Крім того, євреї та українці протягом століть жили на одних землях і народи пов’язує складна і довга історія, яку вже давно досліджує професор Єврейського університету Вольф Москович. На конференції В.Москович представив доповідь «Українсько-єврейський діалог у контексті історії: ступені взаєморозуміння», яка викликала великий інтерес та різні емоції у слухачів. 
«Україна і євреї в умовах геополітичного і національного вибору» - такою була тема виступу голови Асоціації єврейських організацій та громад (Ваад) України Йосифа Зісельса. Й.Зісель розповів про сьогоднішні процеси, які відбуваються в українському суспільстві, про роль єврейських організацій та громад у житті сучасної України та про становлення діалогу між євреями і українцями за часів радянської системи. 

Політолог, експерт з радикальних організацій та антисемітизму В’ячеслав Ліхачов висвітлив тему «Єврейського питання» в російсько-українському конфлікті, довівши використання російською пропагандою теми антисемітизму в Україні для досягнення політичних цілей. 
Статистичними даними щодо міграційних процесів між Україною та Ізраїлем та аналізом демографічної ситуації поділився професор Бар-Іланського університету, головний вчений Міністерства абсорбції Володимир (Зеєв) Ханін. «Ізраїльтяни в Україні та українці в Ізраїлі: міграційні процеси, ідентичність і культура» - такою була тема доповіді В.Ханіна.

Професор Хайфського університету Лариса Фіалкова презентувала доповідь «Українська мова і фольклор з України в Ізраїлі». Л.Фіалкова протягом багатьох років досліджує українську мовну та культурну тематику в Ізраїлі, однак висновки вченої є песимістичними – на жаль, в країні не спостерігається великого інтересу до української мови та культури. 

Більш оптимістичним був виступ ще одного гостя конференції з України, відомого українського журналіста Віталія Портнікова. В.Портніков підкреслив, зокрема, що одним із наслідків Революції Гідності є поява в Україні «українських євреїв», які відчувають себе частиною української нації і захищають інтереси України. Журналіст відзначив, що останні події і сучасний розвиток відносин між народами дають унікальний шанс побудувати нові взаємини між українцями та євреями. І головну роль в процесі зближення має відігравати молодь (як українська, так і ізраїльська). Для багатьох молодих українців Ізраїль сьогодні став своєрідним взірцем для подальшого розвитку, країною, яка успішно подолала або долає проблеми, з якими зіткнулася Україна.

В.Портніков сподівається, що Україна зуміє скористатися досвідом ізраїльського народу, щоби зроблений в 2013-2014 роках «цивілізаційний вибір» українського народу був реалізований.

 

Nike Air Zoom Pegasus