Иосиф Зисельс: антисемітизм особливо небезпечний у руках політиків

Київ – Насильство проти осіб «неслов’янської зовнішності» у Росії, підпали кримських мечетей, руйнування ромських таборів у Болгарії – цього року у різних точках Європи зафіксовані подібні злочини, скоєні через міжетнічну та релігійну нетерпимість. Рада Європи фіксує збільшення ксенофобських настроїв на європейському континенті. Протистояти цьому здатні просвіта суспільства і толерантність політиків. На цьому наголошували учасники міжнародної конференції, яка 15 жовтня працювала в Києві. 
 
Ця конференція присвячена 100-річчю справи Бейліса: у 1913 році відбувся судовий процес із звинувачення київського єврея Менделя Бейліса у ритуальному вбивстві місцевого підлітка-українця. Незважаючи на великий тиск, суд присяжних Бейліса виправдав.
 
І хоча учасники конференції згадували справу Бейліса як символ боротьби з антисемітизмом, її проблематику скоригували антимусульманські виступи у московському районі Бірульово і підпали мечетей у Криму.

Як зазначив ініціатор конференції, народний депутат України Олександр Фельдман, час говорити не лише про антисемітизм, а і про антиісламізм.

«Ми розуміємо, що світ так і не виніс уроку зі справи Бейліса. Ми бачимо атаки проти вихідців з країн Кавказу і Середньої Азії у Росії, вияви антисемітизму в Україні, інших державах Європи. Інструментом для подолання цих явищ є боротьба з невіглаством, виховання толерантності у суспільстві. А цього можна досягти через просвіту», – наголосив Фельдман.
 
Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул зазначив, що боротьба з ксенофобією й антисемітизмом в Україні – важлива складова державної політики. На думку урядовця, сучасній Україні притаманна толерантність.

«Україна вчить уроки минулого. Ми пам’ятаємо справу Бейліса, події сторічної давності, але будуємо сьогодення і спрямовані у майбутнє. Толерантність є важливою складовою інтеграції України до ЄС. Наш європейський вибір – це вибір на користь європейських цінностей, серед яких однією з найважливіших є толерантність», – зазначив Вілкул.
 
Антисемітизм особливо небезпечний у руках політиків – експерти
 
В Україні рівень антисемітизму і ксенофобії не вищий, ніж у Центрально-Східній Європі, про що свідчать результати міжнародних моніторингів. Про це повідомив голова Конгресу національних громад України Йосип Зісельс. Небезпеку становить використання карти антисемітизму політичними силами країни, зазначає експерт.


«Для України нині не так страшні прояви ксенофобії й антисемітизму – вони є, але вони на рівні Східної Європи, і їх набагато менше, ніж в Угорщині і Росії. Більше мене турбує використовування державою цієї «ксенофобської карти» у передвиборчих перегонах», – наголосив Зісельс у розмові з Радіо Свобода.
 
На думку експерта, небезпечними для суспільства є українофобські заяви представників місцевих політичних еліт у Криму і на Донбасі, активізація крайніх лівих і правих рухів тощо. Поширення ксенофобських настроїв у Росії також може вплинути на українську громаду, зазначив експерт.
 
Про небезпеку нещодавніх подій у Москві згадували у своїх виступах експерти з Ізраїлю і США. За даними Американського єврейського комітету і науковців з Росії, соціальна криза, нерівномірний розвиток російських регіонів призвели до радикалізації суспільства і політикуму. Це спричинило виступи проти мігрантів, здебільшого проти мусульмани, у Москві, Санкт-Петербурзі, інших російських містах.
 
Найбільш серйозними за останній рік експерти вважають міжетнічні сутички у Бірюльові.

Тож учасники київської конференції у розмовах з журналістами зазначали, що підтримують заяву Ради Європи щодо збільшення насильства проти мігрантів, проявів расизму і ксенофобії у Росії.

Джерело: http://www.radiosvoboda.org
Автор: Богдана Костюк


15.10.2013 р.
 

nike air max 1 id pendleton british tan shoes
рубрика: