Двох гусятинців нагородили за збереження єврейської культурної спадщини

9 вересня до Гусятина, спеціально з метою нагородження двох мешканців Гусятина: Сергія Марцінко та Антона Рейтировича прибули представики єврейської спільноти члени клубу Temple Israel Brotherhood of Sharon MA США: професор медицини Алан Каул та журналіст та президент клубу Аарон Гінзбург.    

Під час зачитування листа подяки Аарон Гінзбург, зазначив, що він, як президент чоловічого клубу Temple Israel Brotherhood of Sharon Штат Массачусетс, США, має приємну нагоду подякувати двом волонтерам із Гусятина, за впорядкування синагоги розташованої у містечку та за збереження надгробків, які залишилися від втрачених єврейських кладовищ. «Ви відремонтували двері до синагоги і цим зробили її безпечнішою. Винесли кілька тон сміття із синагоги, також підняли інтерес місцевих жителів і влади відносно того, що ви робите для єврейського народу та єврейської спадщини. Зібрали багато надгробків із навколишньої території та розмістили у безпечному місці. Багато євреїв емігрувало перед Першою і Другою Світовими війнами, більшість людей, які залишилися були знищені під час Голокосту, а ті які вижили, доля розвела їх по цілому світу. В Україні, як і в багатьох країнах, єврейські общини є дуже маленькими. І ми залежимо від місцевих жителів та місцевого самоврядування в питаннях збереження культурної спадщини і родинних зв’язків, які залишились від часів єврейського проживання. Наш клуб гордиться тим, що має нагородити Сергія і Антона грантом, який їм буде передано. Ми дуже задоволені тим, що ми побачили, як зберігається єврейська спадщина тут у Гусятині. Ми проінформуємо людей про те, що Ви робите і сподіваємося, що це буде для них поштовхом для наслідування, адже ми дуже задоволені роботою, яку за власної ініціативи провели хлопці», – наголосив він.

У свою чергу Сергій Марцінко подякував за проявлену увагу до їхньої праці і зауважив, що не мають наміру зупинятися. А тому і далі робитимуть кроки, аби зберегти єврейську спадщину на Гусятинщині.

«Хочу сказати, що ті мацеви, які ми на даний момент зібрали, вони є ідентифіковані, тобто переведені на українську мову. На цих надгробних каменях закладено інформацію набагато більшу, ніж на наших пам’ятниках. Були віднайдені і плити з іменами відомих людей, похованих на території колишнього Гусятина. Цього року ми з Антоном співпрацювали з компанією ESJF, що займається впорядкуванням територій кладовищ, незалежно від того чи там є камені чи немає. Ці кладовища обгороджуються, окультурюються, доглядаються. Ми маємо намір позбирати і інші надгробні камені аби відновити родове дерево єврейського коріння. Адже, коли налаштовується родове дерево, з’являються люди, туристи, з’являється інтерес до нашого міста», – пояснив пан Марцінко.

 

Крім того зазначив, що у даний час працюють над збереженням синагоги у Гусятині.

«Ми співпрацюємо з Асоціацією єврейських громадських організацій та общин України (ВААД УКРАЇНИ) співпрезидентом Йосиф Самуїлович Зісельс. Крім того нам пообіцяли, що цю Гусятинську синагогу подадуть на грант, адже на її відновлення необхідні значні кошти, попри те, що вона у кращому стані ніж була та, яка є у Сатанові, (туди було виділено більше мільйона доларів), кошти будуть використані відчутні, адже для прикладу, на виготовлення одного проекту на вишукувальні роботи потрібно близько 105 тисяч гривень. А без нього подальші роботи неможливі», – наголосив він.

Тож у підсумку висловив сподівання, що все заплановане вдасться реалізувати і Гусятин матиме ще одну родзинку, що приваблюватиме до нього туристів. А всі місточки співпраці із партнерами із Європи та США матимуть свої позитивні результати.

Джерело

Air Force 1