Ми повинні звертатися до наших союзників, щоб разом протистояти провокаціям Росії – Йосиф Зісельс

Скрін прямого етеру.

 

Напередодні зустрічі президентів США і Росії представники української громадськості звернулись до 46-го Президента США Джо Байдена.

З цього приводу сопрезидент Вааду України Йосиф Зісельс виступив в етері Прямого каналу, де відповів на кілька запитань журналістів.


Напередодні зустрічі президентів США і Росії представники української громадськості звернулись до 46-го Президента США Джо Байдена.

З цього приводу учасник Ініціативної групи "Першого грудня",  співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс виступив в етері Прямого каналу, де відповів на кілька запитань журналістів.

«Я не є воєнним експертом, я – громадський діяч і активіст, який підписав це звернення до Президента Байдена, тому що вважаю, що тільки об’єднані зусилля громадянського суспільства України разом з нашими американськими та європейськими союзниками можуть завадити Путіну реалізувати його плани. На мій суб’єктивний погляд, його мета – це відновлення імперії у сучасному вигляді, але без меж. Є такий анекдот – з ким хоче межувати Росія – тільки сама з собою.

Росія – імперська країна. Справа не в Путіні, а в ідентичності більшості росіян, в їхній колективній підсвідомості, де досі живі імперські амбіції. І з цим нічого не можна зробити.

Ми бачили вже в історії такі країни: нацистську Німеччину, імператорську Японію, фашистську Італію. І тільки поразки в війні змогли протверезити ці параноїдальні закиди стосовно світового панування.

Я думаю, що Путіна неможливо задовільнити будь-якими уступками. Він розуміє тільки голос сили.

І тому Україна повинна бути сильною, дуже сильною для того, щоб бити кожного, хто полізе на нашу територію, хто хоче позбавити нас суверенітету та незалежності. До тих пір, доки ми не достатньо сильні, ми повинні звертатися до наших європейських та американських союзників, щоб разом протистояти провокаціям та агресії Росії. 

Ані Донбас, ані Крим, ані Одеса не задовільнять Путіна. Це моє переконання, яке виходить з досвіду всього мого життя. Я не бачу ніяких можливостей розглядати це питання під іншим кутом.

Коли я казав, що не є воєнним експертом, я мав на увазі, що для того, щоб оцінити вірогідність конфлікту, який, по деяким оцінкам, розпочнеться наприкінці січня – на початку лютого, я не можу. Це може зробити тільки воєнний експерт, який знає, як виглядає підготовка до масштабного вступу в іншу країну, і може по діях Росії судити – це психологічна атака на Україну і її союзників чи дійсно реальна підготовка.
Я думаю, що це психологічная атака, але можу і помилятися. Наприклад, я знаю точно, що підготовка до війни повинна супроводжуватися розгортанням певної інфраструктури – постачання різних матеріалів, розгортання польових шпиталів, пантонні конструкції для подолання рік тощо.
Є дуже багато чинників, які супроводжують підготовку до реальної атаки. Йдеться не про маленьку провокацію – йдеться про широкомасштабний наступ, говориться про 175-тисячну армію, але хочу зазначити, що для окупації такої території, як Україна, потрібна тільки двохмільйонна окупаційна армія, не враховуючи навіть воєнну інфраструктуру.

Від Байдена я нічого надзвичайного не очікую. Справа не в Байдені, а в сукупності інституцій Америки, які визначають, що зробить Байден, зокрема для України.

Я знаю одне – що нам треба розраховувати передусім тільки на свої власні сили. 

Тільки коли ми самі готові до спротиву та реально цей спротив втілюємо, ми можемо трошки розраховувати на допомогу ззовні», – зазначив пан Йосиф.

 

Повністю виступ Йосифа Зісельса можна подивитись за посиланням:

7 грудня 2021 р.