Июль 2020

Катерина Малахова – Робота з єврейською спадщиною потребує сміливості і наполегливості

Робота з єврейською спадщиною єврейської історії України потребує не лише професійної підготовки, не лише певного хисту, а й сміливості і наполегливості порушувати теми, що до цього не досліджувалися. 

Ніхто крім НаУКМА не дає диплом із спеціалізацією «Юдаїка» – Йосиф Зісельс

Диплом державного зразка за спеціальністю «Історія і археологія» та спеціалізацією «Юдаїка» магістерського рівня є тільки у Києво-Могилянській Академії. Ніде в іншому місті в Україні, і навіть за межами України у Східній Європі немає такого, щоб в дипломі була написана спеціалізація «Юдаїка». 

Сергій Гірік – Необхідної кількості фахівців з юдаїки в Україні немає і ще довго не буде

Великі колекції матеріалів з юдаїки зберігаються в центральних та регіональних архівах, в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського. Це великий фонд, який входить до трьох найбільших колекцій з юдаїки у світі, поряд з колекцією Національної бібліотеки Ізраїлю. Для того, щоб це опрацьовувати і впроваджувати в науковий обіг, необхідна та кількість фахівців з юдаїки, яких на цей момент в Україні немає і ще довго не буде, навіть якщо існуватиме більше як одна навчальна програма. 

Наталія Шліхта – Про те, що означає бути Могилянцем, можна сьогодні написати книжку

Дух Могилянки – всі речі, пов'язані зі свободою думки, висловленням, дискусіями, взаємоповагою і т. д. Про те, що означає бути Могилянцем, можна сьогодні написати книжку.

Марка Цукерберга просят удалить из ФБ посты с отрицанием Холокоста

29 июля Конференция по еврейским материальным искам к Германии (Claims Conference) объявила о начале первой в истории дигитальной кампании, проводимой пережившими Холокост, цель которой - добиться, чтобы их голоса были услышаны основателем и генеральным директором Facebook Марком Цукербергом. 

Про невідоме масове поховання розповіли на Тернопольщині

Нещодавно на адресу електронної пошти Вааду України прийшов лист, в якому йшлося про масові заховання часів Другої світової війни. Про могилу Едуарду, так звуть нашого співрозмовника,  розповіла його дружина, а їй –покійна бабуся, яка була очевидцем тих страшних подій.

Відбувся День відкритих дверей: програма підготовки магістрів з юдаїки чекає на вас – відео

20 липня 2020 року об 19:00 на жаль, вже у звичному дистанційному режимі, відбувся День відкритих дверей для тих, хто має бажання отримати вищу освіту за спеціалізацією «юдаїка».

Клеймс Конференс сообщила о результатах работы Чрезвычайного Фонда помощи в период пандемии и избрании нового президента

Комиссия по еврейским материальным искам против Германии (Клеймс Конференс) провела ежегодное онлайн-заседание совета директоров, сообщила о работе и достижениях Чрезвычайного Фонда помощи пережившим Холокост для борьбы c эпидемией коронавируса и избрании нового президента организации.

У он-лайн просторі відбулась зустріч модераторок Клубів розмовного івриту «А поговорити?!»

За роки свого існування проект «Клуб розмовного івриту «А поговорити?!» (далі КРІ) пройшов довгий шлях від ідеї простору для любителів розмов на івриті до цілої «мережі» Клубів, які наразі діють в п’яти містах України: Київ, Чернівці, Мелітополь, Харків та Львів. Тож, на завершення 4-го сезону, зустріч модераторок Клубів стала органічним «підбиттям підсумків» діяльності Клубів. 

Борис Забарко – Новые книги о Холокосте в Украине для зарубежной аудитории

Книги не зовут к мести и ненависти. Они (воспоминания и память) предостерегают и проповедуют надежду. Иначе, может быть, не было бы этих книг, которые, мы надеемся, будут вмурованными в общее здание человеческой истории. 

Операция «Энтеббе» - как это было

Эти события произошли в такие же летние дни 44 года назад. В тот год Государству Израиль исполнилось только 28 лет.

Інна Царук - Якщо максимально заглибитись у тему, буде красивий і цікавий сюжет

26 березня 2020 року о 17:00 відбулась онлайн лекція «Як робити «смачні» матеріали», яку провела журналістка, Insta-блогерка та ведуча таких теле- та радіопрограм як «Єврейські новини» та «РанокLive» - Інна Царук. 

Трагікомедія "Мир вашому дому!" здобула перемогу на кінофестивалі в США

Стрічка українського режисера Володимира Лерта "Мир вашому дому", створена за підтримки Держкіно, стала фільмом-відкриттям The Treasure Coast International Film Festival (м. Флорида, США) і здобула нагороду за найкращу операторську роботу.

В Тетиеве открыли памятник жертвам еврейских погромов 1919-1920 годов

«Когда мы строили мемориал, вокруг крутилось много детей, — говорит Руслан Майструк. — Им действительно интересна эта история. И если эти дети не просто прочтут надписи на памятнике, а сделают выводы, то не все еще потеряно в нашем городе».